Brāļi Bertāni radījuši unikālu situāciju Eiropas un NBA basketbolā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētāji brāļi Dairis (no kreisās) un Dāvis Bertāni
Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētāji brāļi Dairis (no kreisās) un Dāvis Bertāni Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas basketbolā Ainars Bagatskis savulaik ieguva iesauku "Zelta roka", pateicoties izcilajām snaipera dotībām. Šosezon uz šādu statusu var pretendēt arī brāļi Bertāni, jo gan Dāvis, gan Dairis šobrīd ir precīzākie trīspunktu metēji attiecīgi Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) un Eiropas spēcīgākajā klubu turnīrā ULEB Eirolīgā.

Nu jau daudzus gadus trenera arodā strādājušais Bagatskis ir visu laiku rezultatīvākais spēlētājs Latvijas izlasē. Viņš karjerā valstsvienības sastāvā 143 mačos kopā guva 2185 punktus.

Bagatska rekordu drīzumā neviens nepārspēs, jo tuvākie sekotāji ir beiguši spēlētāja karjeru - Uvis Helmanis (1585), Roberts Štelmahers (1572), Kristaps Janičenoks (1376, beidzis karjeru izlasē).

Arī precīzo trīspunktu rekords pieder Bagatskim, kurš karjeras laikā Latvijas izlases kreklā trāpīja 252 tālmetienus (143 mači). Tuvākais sekotājs ir Jānis Blūms ar 237 precīziem trejačiem (167 spēles).

2017. gadā Dāvis Bertāns sasniedza Latvijas valstsvienības rekordu Eiropas čempionāta finālturnīros, trāpot 7 trīspunktniekus, turklāt ar lielisku precizitāti (7 no 8).

No vēl aktīvajiem spēlētājiem visaugstāk ir Dairis Bertāns, kurš ir 6. vietā ar 137 trīspunktniekiem (107 spēles), bet 7. pozīcijā ar 104 trejačiem ir Jānis Strēlnieks (110 spēles).

Dāvis Bertāns izlasē trāpījis 58 tālmetienus, taču viņš Latvijas valstsvienībā aizvadījis tikai 40 spēles. Vairāk mačus aizvadīt lielā mērā traucējušas traumas, jo karjeras laikā divreiz tika pārrautas ceļgala krusteniskās saites. 

Jauno laiku "Zelta roka" - Dāvis vai Dairis?

Dāvis Bertāns šosezon NBA regulārajā čempionātā 44 spēlēs izmetis 179 tālmetienus, no kuriem precīzi bijuši 87 metieni. Ar 48,6% precizitāti jaunākais no brāļiem Bertāniem patlaban ir visas līgas labākais tālmetienu snaiperis.

Viņam uz papēžiem min Portlendas "Trail Blazers" spēlētājs Sets Karijs, kurš šosezon 41 spēlē realizējis 55 no 114 tālmetieniem (48,2%). Trešo pozīciju šajā statistikas rādītājā ieņem Rodiona Kuruca komandas biedrs Bruklinas "Nets" rindās Džo Heriss, kurš 219 mēģinājumos bijis precīzs 103 reizes (47,0%).

Ar vēl iespaidīgāku precizitāti šosezon ULEB Eirolīgā izcēlies vecākais no brāļiem Bertāniem. Pārstāvot Itālijas klubu Milānas "AX Armani Exchange Olimpia", viņš 19 mačos realizējis 31 no 55 izmestajiem trejačiem. Dairis ar 56,36% precizitāti šobrīd ir Eiropas spēcīgākā klubu turnīra labākais tālmetienu izpildītājs.

Dairim Bertānam tuvākais sekotājs ir Lietuvas kluba Kauņas "Žalgiris" spēlētājs Mariuss Grigonis, kurš tālmetienus šosezon Eirolīgā 19 mačos realizējis ar 54,29% precizitāti - trāpīti 19 no 35 metieniem. 

Jāpiemin, ka Eirolīgā patlaban precīzāko tālmetienu izpildītāju sarakstā 5. vietu ieņem Jānis Strēlnieks, kurš Grieķijas komandas Pirejas "Olympiakos" sastāvā 16 mačos trāpījis 21 no 42 trejačiem (50,0%).

Itālijas čempionātā Dairim Bertānam precizitāte ir nedaudz zemāka - 14 mačos 44,1%, trāpīti 15 no 34 tālmetieniem.

Arī Strēlniekam labāk veicies Eirolīgā, nevis nacionālajā čempionātā. Grieķijas līgā viņš 11 mačos realizējis vien 9 no 34 tālmetieniem (26,47%).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu