Kārlis atgriežas okeānā (3)

Foto: Bored of Borders
Gatis Kreceris
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules apceļotājs Kārlis Bardelis pēc diviem uz sauszemes Klusā okeāna Hiva Oa salā Franču Polinēzijā pavadītiem mēnešiem šajā vakarā ap plkst. 19.30 pēc Latvijas laika atgriezīsies savā airu laivā un turpinās ceļu uz Kērnsu Austrālijā. Uz klāja ir airi, eksotiski augļi, sīpoli, ķiploki, medus, audiogrāmatas un dažādas citas nepieciešamās lietas. Kārļa nākamais pieturas punkts būs 26 km² lielā Tuvalu valsts, kas atrodas arhipelāgā, kuru veido pieci atoli un četras salas. Taisnā līnijā no viņa šā brīža atrašanās vietas tā ir aptuveni 4600 kilometru jeb 90 dienu attālumā. 

Kārļa Bardeļa ceļošanas pieredzes bagāžā ir daudz dažāda veida ceļojumu. Viņš slēpojis pa polāro loku, ar skrituļslidām no Nordkapa Norvēģijā šķērsojis Eiropu līdz Gibraltāram, ar velosipēdu stindzinošā salā devies no Rīgas uz Soču olimpiskajām spēlēm un ar šo pašu airu laivu kopā ar domubiedru Gintu Barkovski - no Ludericas (Namībija) pāri Atlantijas okeānam uz Rio Olimpiādi

Turpinot virzību apkārt pasaulei tikai paša spēkiem, viņš pērnā gada pavasarī kopā ar savu draudzeni Lindu Zuzi 101 dienas laikā ar tandēma divriteni šķērsoja Dienvidameriku no Atlantijas okeāna (Rio das Ostras, Brazīlijā) līdz Klusajam okeānam (Lima, Peru). Kopā tie bija 5430 kilometri horizontāli un 40 vertikāli. 

Pagājušā gada 14. jūlijā Peru galvaspilsētā Kārlis kāpa savā laivā "Linda" un sāka airēt pretī Austrālijai. Bija nepieciešamas 140 dienas, 11 stundas un 55 minūtes, lai sekmīgi sasniegtu Hiva Oa. Kopumā tika veiktas 4533 jūras jūdzes jeb 8395 km.

"Pēc okeānā pavadītiem četrarpus mēnešiem bija tiešām ļoti savādas sajūtas atkal sajust cietzemi," pastāstīja Kārlis. "Vietējie mani uzņēma sirsnīgi, sagaidīja ar īpašu dziesmu marķīziešu valodā, kas ir vietējā valoda. Tā vēsta par bērnu, kurš bijis tālu prom un kuru sveic ar atgriešanos mājās. Tas bija skaists, saviļņojošs brīdis. Pēc pāris dienām pats pieteicos policijā, ka esmu ieradies. Viņi bija ļoti atsaucīgi. Kad jautāju, vai man ieliks pasē zīmogu, teica, ka ne, jo šeit ir Eiropas Savienība, skaitās zem Francijas."

Kārlis Hiva Oa dzīvoja dažādās vietās, nomainot četras naktsmājas. Viņam ar apmešanās vietu meklēšanu palīdzēja vietējais sociālais darbinieks Olivjē. Pirmo nedēļu Kārlis gan pavadīja uz katamarāna pie kāda franču pāra, vairākas naktis arī savā laivā. Tāpat Kārlis dzīvojis pie franču hipija, vēlāk pārcēlās uz džungļiem, kur mājas saimniekam palīdzējis attīrīt teritoriju no nevēlamiem kokiem, krūmiem. Strādāja ar mačetēm, motorzāģi. 

"Saimnieks bija ļoti priecīgs, ka māku darboties ar dažādiem rīkiem," teica Kārlis. "Bijām tiktāl labi sastrādājušies, ka viņš man vienā brīdī teica: "Kārli, es tevi varētu pieņemt darbā, tu varētu palikt uz šīs salas. Man pieder daudz zemes, es tev varētu iedot kādu gabalu zemes, kas būtu tava." Mums labi vedās komunikācija, sapratāmies. Viņš man palīdzēja atrast treileri, ar kuru es izvilku no ūdens savu laivu. Tā bija kādu mēnesi stāvējusi ostā un apaugusi ar gliemjiem, aļģēm. To vajadzēja notīrīt, nomazgāt, noslīpēt un uzklāt jaunu pretapauguma krāsu, ko arī veiksmīgi izdarīju."   

Kārlis arī apmeklējis blakus esošo Fatu Hiva salu, uz kuras 1937. gadā ar sievu dzīvoja norvēģu ceļotājs Tūrs Heijerdāls. Viņi tur pavadīja gadu. Par ekspedīciju Fatu Hiva ir arī sarakstīta grāmata. 

"Tiklīdz izkāpu Fatu Hiva krastā, tā sapazinos ar kādu vīru, kuram šobrīd ir 50 gadu. Viņam mājās ir šī grāmata, ko Tūrs Heijerdāls pats personīgi uzdāvināja viņa mammai, kuras bilde arī ir šajā grāmatā. Tas bija interesants moments, jo izrādās, ka viņa māte vairākus mēnešus bija pavadījusi cieši kopā ar Heijerdālu. Viņi zināja stāstīt, kur atrodas ala, kurā Heijerdāls kādu laiku ar sievu dzīvoja, pirms viņi devās atpakaļ uz Eiropu. Devos alu apmeklēt, tā atrodas piekrastē. Tagad gan tā izskatās daudz savādāk, jo okeāns izskalojis akmeņus un mainījis alas dziļumu. Tā ir pilna ar oļiem. Jebkurā gadījumā bija interesanti būt šādā vietā, kurā atradies Heijerdāls, kas piedzīvojumiem ir iedvesmojis arī mani," neslēpa Kārlis. 

Kārlis uz Hiva Oa piedalījies arī kāzās, kur kāds franču puisis par sievu apņēmis brazīliešu meiteni. Sākotnēji pāris bija plānojis mazas kādas, bet beigās tās izvērsās, piedaloties daudziem cilvēkiem. Uzzinot par laulāšanos uz salas, vietējie pieteikušies palīdzēt sagādāt pārtiku, dekorēt ceremonijas vietu. Lai būtu ar ko cienāt viesus, pats līgavainis ar vietējiem zvejniekiem devies okeānā zvejot. Tika sazvejoti vairāk nekā 100 kilogrami zivju. Tāpat piecas naktis devušies medīt. Katrā naktī izdevies nomedīt vienu savvaļas cūku. 

Sākotnēji Kārlis atsākt ceļu uz Austrāliju bija plānojis otrdien no rīta pēc vietējā laika, bet drošības apsvērumu dēļ izlēmis airēšanu vienu dienu atlikt, jo okeāns nemierīgs. Piekrastē tas var būt bīstami. Spēcīgie viļņi var uztriekt laivu uz kādas klints vai koraļļu rifa.

Nākamais sauszemes punkts, kur Kārlis plāno izkāpt krastā, atrodas aptuveni 4600 kilometru jeb 90 dienu attālumā no Hiva Oa. Tā ir Tuvalu valstiņa. Šī sala pēc formas atgādina cilvēka galvu. Pa gabalu tā ir grūti ieraugāma, jo tās augstākais punkts ir vien aptuveni pieci metri.  

Līdzi lielā daudzumā ceļotājam ir svaigi, augļi - avokado, papaija, pomelo, citroni, arī ķiploki un sīpoli. Viss nepieciešamais, lai aptuveni 100 dienas varētu par pārtikas krājumiem nesatraukties. Kārlis ceļā klausās audiogrāmatas, lekcijas par visdažādākajām tēmām. Viņš atkārto arī spāņu valodu, kuru apguva, atrodoties Peru un Bolīvijā.     

Šim ceļojumam ir arī īpašs mērķis - palīdzēt atbalsta programmai "Plecs", kas strādā, radot nepieciešamās pārmaiņas sistēmā, likumos un sabiedrībā, lai ikvienam bērnam Latvijā būtu iespēja izaugt ģimenē. Ziedotājiem ir iespēja airēt kopā ar Kārli, katru ziedojumu pārvēršot kilometros (5 eiro = 1 km okeānā). Līdz šim akcijai atsaukušies 131 "virtuālais airētājs/ziedotājs", kopumā saziedojot 2795 EUR. Ziedot iespējams šeit.

Ar Kārli sazināsimies arī turpmāk. Citēšu Kristapu Porziņģi: "Palieciet nomodā!"

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu