Vecvagars: Mērķis netika sasniegts, un es uzņemos atbildību

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Arnis Vecvagars
Arnis Vecvagars Foto: Jānis Škapars/TVNET

Līdzšinējais Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars atzīst, ka mērķis kvalificēties 2019. gada Pasaules kausa izcīņai nav sasniegts, un kā galvenais treneris uzņemas atbildību, viņš pauda intervijā Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājas lapā. 

"Nevēlos un negrasos ne taisnoties, ne aizbildināties ar objektīviem apstākļiem," norādīja Vecvagars. "Mērķis nav sasniegts, un es kā galvenais treneris uzņemos atbildību."

No iekļūšanas Pasaules kausā Latvijas izlasi šķīra trīs punkti kvalifikācijas turnīra noslēdzošajā cīņā ar Melnkalni. 

"Ja piedzīvots zaudējums, tad skaidrs, ka kļūdas pieļāvuši visi ar treneri priekšgalā un mana atbildība ir vislielākā. Vai varēju ko izdarīt citādi? Droši vien jā – piemēram, izvēlēties citu piecnieku izšķirošajiem brīžiem. Vai būtu tā darījis, zinot, kā viss beidzās? Jā, jo pēc kaujas viegli būt gudram. Bet tajā brīdī, kad jāpieņem lēmums, vadījos no aktuālās informācijas – kā kurš tikko nospēlējis, cik ilgi bijis laukumā, kāds ir pretinieku piecnieks," atceroties pirmo maču Rīgā ar Melnkalni, sacīja Vecvagars. 

Vecvagaram pēc šā cikla beidzās līgums ar LBS par Latvijas izlases vadīšanu. Organizācijas prezidents Valdis Voins iepriekš atklāja, ka aprīlī apzinās pretendentus uz Latvijas valstsvienības galvenā trenera amatu. 

Treneri vairākkārt uzsvēruši, ka cīņa par atlēkušajām bumbām bija problēma Latvijas izlasei aizvadītajā ciklā. Pasaules kausa kvalifikācijā Eiropas zonā Latvijas basketbolisti 12 spēlēs vidēji mačā izcīnīja 34,8 atlēkušās bumbas, kas bija 21. rādītājs starp 32 komandām.

Tiesa, Polijas un Grieķijas basketbolisti izcīnīja ceļazīmi uz Pasaules kausu, kaut arī cīņā par atlēkušajām bumbām viņiem klājās vēl mazliet sliktāk nekā Latvijas izlasei - attiecīgi 24. vieta (34,0 bumbas) un 28. pozīcija (32,4 bumbas).

"Iespējams, kādu treniņu vai vismaz tā daļu varējām veltīt tikai atbloķēšanas vingrinājumiem, tomēr nedomāju, ka tik īsā sagatavošanās laikā izdotos panākt kardinālas izmaiņas. Treneru komisijā bija runa, ka šajā elementā ir problēmas, jau sākot no jauniešu izlasēm. Acīmredzot nepieciešams ilgtermiņa risinājums," pauda Vecvagars. "Ne tikai šajā ziņā vien, arī citos basketbola elementos grūti gaidīt, ka spēlētāji valstsvienībā darīs to, ko nedara ikdienā – sākumā sporta skolā, pēc tam klubos. Podgoricā regulāri laukumā bija trīs virsdivmetrinieki, tomēr galā netikām."

 

Vecvagars noliedz iepriekš izskanējušo informāciju, ka priekšpēdējā cikla mačā viņam bijis konflikts ar kapteini Jāni Blūmu.

"Nebija. Nekad neesmu pievērsis uzmanību spēles stresa raisītām emocijām, lēmumos vienmēr esmu pragmatisks. Iepriekš Slovēnijā Jānis deva milzīgu ieguldījumu lūzuma panākšanā, un tur viņš spēlēja daudz. Pret Spāniju pēc komandai neveiksmīgā pirmā puslaika otrajā sākām atspēlēties un laukumā bija sastāvs, kas to spēja izdarīt. Nevienam spēles laiks mākslīgi netika ne palielināts, ne samazināts, katru lēmumu varu pamatot ar video argumentu palīdzību," pastāstīja Vecvagars.

26. februārī LBS Treneru komisija uzklausīja Vecvagara pārskatu par pēdējām spēlēm un visu darba ciklu. 

Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra pieredzes izvērtēšanu turpinās LBS valde, kuras tuvākā sēde paredzēta marta beigās. Tas tiks darīts, iepazīstoties ar komandas treneru, menedžeru un medicīniskā personāla, kā arī LBS ģenerālsekretāra Edgara Šnepa un mārketinga nodaļas pārskatiem. Tiks uzklausīti arī spēlētāji.

"Atvadījāmies bez liekas lirikas, spēlētājiem pateicu paldies par kopīgu darbu," par noskaņojumu pēc mača Podgoricā sacīja Vecvagars. "Visiem ir emocijas, kuras vēl joprojām nav norimušas. Īpaši spēlētājiem, kuriem šī varbūt bija pēdējā iespēja kvalificēties augstākā līmeņa turnīram."

Latvijas vīriešu valstsvienībai nākamās oficiālās spēles paredzētas 2019. gada novembrī, kad sāksies 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs.

"Uzdevums kvalificēties Pasaules kausa fināltunīram bija uzstādīts pamatoti. Kaut arī sasniedzām, manuprāt, labu bilanci, kam, iespējams, būs nozīme, lai komandas tomēr varētu piedalīties olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, tas nav izpildīts. Kā jau teicu, par iznākumu esmu atbildīgs es," neslēpa Vecvagars.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu