Mančestras "United" dramatiskā cīņā gūst panākumu Parīzē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Markuss Rešfords un Romelu Lukaku
Markuss Rešfords un Romelu Lukaku Foto: AFP/SCANPIX

Anglijas futbola premjerlīgas grands Mančestras "United" trešdien dramatiskā cīņā iekļuva UEFA Čempionu līgas futbola ceturtdaļfinālā, izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā apturot Francijas flagmani Parīzes "Saint-Germain" (PSG). Tāpat Eiropas labāko klubu astotniekā iekļuva Portugāles klubs "Porto", kas pagarinājumā pārspēja Itālijas komandu "AS Roma".

Mančestras futbolisti viesos svinēja uzvaru ar rezultātu 3:1 (2:1). Divu maču summā rezultāts bija neizšķirts 3:3, bet nākamajā kārtā, pateicoties izbraukumā gūtajiem vārtiem, iekļuva "United".

Uzvaras vārtus kompensācijas laika ceturtajā minūtē guva Markuss Rešfords, kurš realizēja 11 metru soda sitienu, ko "United" ieguva tikai pēc videoatkārtojuma noskatīšanās.

Jau spēles otrajā minūtē PSG rupji kļūdījās aizsardzībā, kā rezultātā viens pret pretinieku vārtiem nonāca Romelu Lukaku, kurš veiksmīgi apveda Džanluidži Bufonu un raidīja bumbu tīklā. Turpinājumā laukuma saimnieki neapjuka un atbildēja ar bīstamiem uzbrukumiem, kā rezultātā 12.minūtē Kiljans Mbapē piespēlēja uz tālo vārtu stabu Huanam Bernatam, kurš netraucēti panāca izlīdzinājumu.

Spēles 30.minūtē "United" atguva vadību - pēc Rešforda sitiena Bufons atsita bumbu sev tieši priekšā, kur pirmais bija Lukaku, panākdams 2:1. Tiesa, gūto vārtu prieku mazināja jau kārtējais Mančestras komandas futbolistu savainojums, jo traumas dēļ laukums bija jāpamet Ērikam Beilijam.

Otrā puslaika desmitajā minūtē savulaik vienu sezonu Mančestrā nospēlējušais Anhels di Marija ieraidīja bumbu savas bijušās komandas vārtos, bet aizmugures dēļ viņa raidījuma netika ieskatīts. Sešas minūtes pirms pamatlaika beigām Bernatam bija iespēja gūt vēl vienus vārtus, taču viņa no asa leņķa sistā bumba atsitās pret vārtu stabu, tādējādi atstājot viesiem vēl cerības.

Pamatlaika pēdējā minūtē pēc "United" futbolista sitiena bumba trāpīja pa Presnela Kimpembē roku. Mača galvenais tiesnesis Damirs Skomina lūdza videotiesnešu palīdzību un nozīmēja uz PSG vārtiem 11 metru soda sitienu. "Pendeli" devās izpildīt Rešfords, kurš Bufonam neatstāja nekādu cerību - anglis panāca 3:1 un ieveda "United" Čempionu līgas ceturtdaļfinālā.

Zīmīgi, ka Lukaku trīs spēlēs pēc kārtas ir guvis pa diviem vārtiem.

Tikmēr "Porto" savā laukumā pēc pamatlaika ar 2:1 (2:0) uzvarēja "AS Roma". Tā kā ar identisku rezultātu pirmajā mačā uzvarēja "AS Roma", duelis turpinājās pagarinājumā, kurā vārtus ar 11 metru soda sitienu guva Alešs Nikolao Teljess, atnesdams Portu komandai uzvaru ar 3:1, kas divu spēļu summā nozīmēja panākumu ar 4:3.

Jau no pirmajām spēles minūtēm iniciatīvu uzņēmās "Porto", spēlējot aktīvi, taču bez bīstamiem sitieniem pa vārtiem. Pirmais bīstamais moments radās desmitajā minūtē, kad no soda laukuma vidus nedaudz gar vārtiem sita Tikinju Suariss. Laukuma saimnieku aktīvā spēle vainagojās ar vārtu guvumu 26.minūtē, kad kļūdījās "Roma" aizsargs Kosts Manols. "Porto" aizskrēja pretuzbrukumā un pēc Musas Maregas piespēles praktiski tukšos vārtos sita Suariss.

Pēc gūtajiem vārtiem spēle izlīdzinājās, un vienā no uzbrukumiem brazīliešu aizsargs Militau soda laukumā nogāza Djego Peroti. Turpat blakus bija tiesnesis Čuneits Čakirs, kurš uzreiz norādīja uz 11 metru soda atzīmi. "Pendeli" spēles 37.minūtē realizēja kapteinis Daniēle De Rosi. Pirmā puslaika beigās vēl viens bīstams moments bija mājiniekiem, taču pēc Ektora Erreras sitiena viesus glāba vārtsargs Robins Ulsens.

Otro puslaiku "Porto" sāka ar spiedienu uz pretinieku vārtiem, kas 52.minūtē nesa augļus - pēc Hesusa Koronas centrējuma vārtus guva senegālietis Marega. Pēc vārtu guvuma mājinieki vairs tik aktīvi nerāvās uzbrukumā, taču tāpat saglabāja pārsvaru bumbas kontrolē. 77.minūtē no lieliskas pozīcijas sita Jasine Brahimi, taču vietā bija viesu vārtsargs Ulsens. Puslaikam ritot uz beigām, arvien aktīvāki kļuva mājinieki, radot vairākus uzbrukumus, taču bez precīziem sitieniem.

Tā kā "Porto" pēc pamatlaika uzvarēja "AS Roma" ar rezultātu 2:1, tādu pašu, ar kādu zaudēja viesos, tad mačs turpinājās papildlaikā.

Par spēles varoni varēja kļūt Marega, kurš 94.minūtē no aptuveni septiņiem metriem sita spēcīgi, bet virs vārtu pārliktņa. Viesiem vārtus varēja atnest bosnietis Edins Džeko, divu minūšu laikā tiekot pie trijām iespējām, no kurām pēdējā lidojošo bumbu no vārtu priekšas izsita Pepe. Pēc pāris minūtēm jau viesi tika sodīti - soda laukumā Maksimiljano Pereira tika parauts aiz krekla, un tiesnesis devās skatīties video, norādot uz 11 metru atzīmī. Sitienu 117.minūtē precīzi izpildīja Teljess, liekot gavilēt sanākušajiem līdzjutējiem.

Astotdaļfināla pirmajās spēlēs PSG viesos ar 2:0 uzvarēja Mančestras "United", kamēr "AS Roma" savā laukumā ar 2:1 pārspēja "Porto".

Spēlē Mančestrā savu pirmo un līdz šim arī vienīgo zaudējumu pie "United" stūres piedzīvoja Ūle Gunnars Sūlšērs. Decembrī 45 gadus vecais Sūlšērs saņēma negaidītu piedāvājumu uz pagaidu tiesībām pārņemt Mančestras "United" galvenā trenera pienākumus, jo tobrīd no šā amata tika atlaists portugālis Žuzē Mourinju. Norvēģa vadībā Mančestras futbolisti premjerlīgā pacēlušies uz ceturto vietu.

Sūlšērs ir Mančestras "United" leģenda. "United" sastāvā viņš sešas reizes kļuva par premjerlīgas čempionu un 1999.gadā triumfēja UEFA Čempionu līgā, finālā gūdams uzvaras vārtus mača kompensācijas laikā.

Abas vienības gan šobrīd cīnās ar savainojumiem. Parīzes komandai traumas dēļ līdz aprīļa ievadam nevarēs palīdzēt brazīliešu uzbrucējs Neimars, bet pirms mēneša savainojumu guva urugvajiešu uzbrucējs Edinsons Kavani.

Turpretī "United" situācija ir daudz smagāka, jo veselības problēmas pirms šī mača bija desmit futbolistiem, kā pēdējam uz lazareti dodoties čīlietim Aleksim Sančesam, kurš nevarēs spēlēt sešas nedēļas. Tāpat Anglijas premjerlīgas komandai šajā mačā bija jāiztiek bez Sūlšēra vadībā vārtu garšu atguvušā Pola Pogbā, kurš iepriekšējā duelī tika noraidīts no laukuma.

Abām komandām Čempionu līgā iepriekšējais mačs bija pirmā savstarpējā spēle. Pērn abas vienības apstājās izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā.

Savukārt otrā dueļa pirmā mačā uzvarētāja "AS Roma" pērn ceturtdaļfinālā dramatiskā cīņā izslēdza Spānijas grandu "Barcelona", bet pusfinālā pakutināja nervus premjerlīgas klubam "Liverpool", kas bija "Porto" pretiniece astotdaļfinālā.

Abas komandas pirms divām sezonām tikās UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas "play-off" kārtā, kurā divu spēļu summā ar 4:1 uzvarēja "Porto".

"Porto" rindās pēdējā laikā teicamu sniegumu demonstrē brazīlietis Tikinju Suariss, kurš pēdējās 11 spēlēs guvis septiņus vārtus un veicis vienu rezultatīvu piespēli. Tikmēr pretiniekiem bosnietis Edins Džeko pēdējās sešās spēlēs guvis trīs vārtus un asistējis vēl divos precīzos sitienos.

Nīderlandes futbola klubs Amsterdamas "Ajax" otrdien astotdaļfināla atbildes spēlē viesos ar 4:1 uzveica iepriekšējo trīs gadu čempioni Madrides "Real" no Spānijas, divu maču summā gūstot virsroku ar 5:3.

Tikmēr Anglijas premjerlīgas klubs Totenhemas "Hotspur" viesos ar 1:0 pārspēja Vācijas bundeslīgas līderi Dortmundes "Borussia", divu maču summā uzvarot ar 4:0.

Citās UEFA Čempionu līgas astotdaļfināla pirmajās spēlēs vicečempione "Liverpool" mājās nospēlēja 0:0 Minhenes "Bayern", "Barcelona" viesosies nospēlēja 0:0 ar Lionas "Olympique", Madrides "Atletico" mājās ar 2:0 guva virsroku pār Turīnas "Juventus", bet Mančestras "City" izbraukumā ar 3:2 uzveica Gelzenkirhenes "Schalke 04".

UEFA Čempionu līgas fināls notiks 1.jūnijā Madridē.

Iepriekšējā sezonā par turnīra čempioni tika kronēta Madrides "Real", kas Kijevā ar rezultātu 3:1 pārspēja "Liverpool" vienību. Madrides "Real" kļuva par pirmo komandu, kam UEFA Čempionu līgā kopš tās izveidošanas izdevies uzvarēt trīs gadus pēc kārtas. Tāpat karaliskais spāņu klubs pie šīs trofejas tika ceturto reizi pēdējo piecu gadu laikā.

Madrides "Real" ir visu laiku titulētākā Eiropas prestižākā klubu kausa dalībniece, par Vecā kontinenta labāko komandu kļūstot 13 reizes. Kopš Čempionu līgas izveides, kas notika 1992./1993.gada sezonā, "Real" spēlētāji trofeju virs galvas cēluši septiņas reizes. Spānijas galvaspilsētas klubam šī bija 16.reize Eiropas klubu nozīmīgākā turnīra finālā, kurā viņi zaudējuši vien trīs gadījumos, pēdējo reizi 1981.gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu