No Maskavas uz Madonu. Ar ambīcijām par Latviju

Gatis Kreceris
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Edgars Mise
Edgars Mise Foto: Aigars Kreicbergs

Plašākai sabiedrības daļai Edgara Mises vārds neko neizteiks. Pārceldamies no Maskavas uz Madonu, viņš sācis sevi pieteikt pašmāju biatlonā. Pamatojoties uz saknēm Latvijā, Mise nokārtojis pilsonību un starptautiskā apritē startē zem Latvijas karoga. Ambīcijas un mērķi šim jaunietim ir augsti. 

Edgara vectēvs bija Latvijas pilsonis, un vēlāk uz dzīvi Maskavā pārcēlās dzīvot Mises tēvs. Viņa māte Krievijas galvaspilsētā ir biatlona trenere. Šajā gadījumā teiciens "ābols no ābeles tālu nekrīt" ir vietā.  

Mise 1998. gadā trīs dienas pirms Ziemassvētkiem piedzima Maskavā. 

"Pirms diviem gadiem viņš pats pie mums atbrauca, pieteicās, ka grib šeit trenēties un pārstāvēt Latviju," portālam TVNET sacīja Latvijas Biatlona federācijas (LBF) ģenerālsekretārs Gundars Upenieks. "Viņš nolika eksāmenus, sakārtoja dokumentus un ieguva pilsonību."

Pilsonība Misem pienākas pēc likuma, ņemot vērā viņa vectēva statusu. 

20 gadus vecais Mise šosezon pamatā startēja Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) Pasaules kausa izcīņas sacensībās junioriem. Piedalījās arī Eiropas un pasaules junioru čempionātos. Augstākā līmeņa sacensībās pieaugušo konkurencē - Pasaules kausa izcīņā - viņš debiju piedzīvoja pagājušās nedēļas nogalē Holmenkollenē (Norvēģija), 10 kilometru sprintā ierindojoties 93. pozīcijā.

"Viņš visu izdarīja pats. Jau divus gadus viņš dzīvo un trenējas Latvijā pie trenera Valda Bērziņa un bāzes vieta ir Madona," teica Upenieks. Šajā Vidzemes pilsētā atrodas Latvijas biatlona centrs. 

Pirms gada Mise Smeceres sila trasē kļuva par Latvijas junioru čempionu 10 kilometru distancē. 

Mise piedalījās arī Estešundā pasaules čempionātā stafetes sacensībās. 

"Puisim ir mērķi, ambīcijas," neslēpa Upenieks. "Viņš pats gan nav apmierināts ar to, kā izvērsusies šī sezona. Dzīve rādīs, kā būs, bet mērķi viņam ir augsti."

Kvalifikāciju dalībai Pasaules kausa izcīņā pieaugušo konkurencē Mise izpildīja pagājušā gada beigu daļā. Starptautiskā apritē viņš aizvadīja pilnu sezonu. 

Mise runā latviski, bet ne tekoši. Pamazām gan savas prasmes uzlabo. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu