Kārlis Bardelis: Man bija trīs stundu randiņš ar četrus metrus garu haizivi

Kārlis Bardelis Foto: No personīgā arhīva
Gatis Kreceris
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienas laikā 40-45 grādu tveice, diennaktī 12 stundu darbiņš ar airiem un krietni interesantāks ceļš Klusajā okeānā nekā līdz iepriekšējai pieturai Hiva Oa salai no Peru galvaspilsētas Limas, tāda ir pasaules apceļotāja Kārļa Bardeļa ikdiena airu laivā ceļā uz Kērnsu Austrālijā. Ja viss ritēs gludi, tad aprīļa beigās viņš atkal uzkāps uz sauszemes (Tuvalu valsts), līdz kurai vēl jāairē ap 1800 kilometru. Okeānā Kārlis atrodas septiņas nedēļas. 

Kārļa Bardeļa ceļošanas pieredzes bagāžā ir daudz dažāda veida ceļojumu. Viņš slēpojis pa polāro loku, ar skrituļslidām no Nordkapa Norvēģijā šķērsojis Eiropu līdz Gibraltāram, ar velosipēdu stindzinošā salā devies no Rīgas uz 2014. gada Soču olimpiskajām spēlēm un ar šo pašu airu laivu kopā ar domubiedru Gintu Barkovski - no Ludericas (Namībija) pāri Atlantijas okeānam uz Rio Olimpiādi

Turpinot virzību apkārt pasaulei tikai paša spēkiem, viņš pērnā gada pavasarī kopā ar savu draudzeni Lindu Zuzi 101 dienas laikā ar tandēma divriteni šķērsoja Dienvidameriku no Atlantijas okeāna (Rio das Ostras, Brazīlijā) līdz Klusajam okeānam (Lima, Peru). Kopā tie bija 5430 kilometri horizontāli un 40 vertikāli. 

Pagājušā gada 14. jūlijā Peru galvaspilsētā Kārlis kāpa savā laivā "Linda" un sāka airēt pretī Austrālijai. Bija nepieciešamas 140 dienas, 11 stundas un 55 minūtes, lai sekmīgi sasniegtu Hiva Oa. Kopumā tika veiktas 4533 jūras jūdzes jeb 8395 km.

Kārlis Bardelis
Kārlis Bardelis Foto: No personīgā arhīva

Pēc diviem uz sauszemes Franču Polinēzijā [Hiva Oa] pavadītiem mēnešiem viņš 6. februārī devās tālāk. Nākamais pieturas punkts paredzēts 26 km² lielā Tuvalu valsts, kas atrodas arhipelāgā, kuru veido pieci atoli un četras salas. Okeānā Kārlis ir septiņas nedēļas.

Ceļš nu kļuvis krietni interesantāks. Ik pa laikam pie apvāršņa parādās kāds lielāks vai mazāks kuģis, zvejas kuteri, viņu apciemo dažādas radības no ūdens pasaules un pat ASV un Franču Polinēzijas krasta apsardze. 

"Šis posms kopš Hiva Oa iet raitāk, jo okeāns ir ieskrējies. Ūdens masa uzņēmusi kaut kādu inerci, un ir lielāks ātrums nekā pirms tam," telefonsarunā teica Kārlis Bardelis. "Katru dienu skatos, vai sanāks ātruma rekords. Uz priekšu iet ātrāk, jo arī laiva ir vieglāka. Es viņu esmu tā krietni izēdis (smejas). Uz Hiva Oa atstāju arī daļu liekā ekipējuma. Piemēram, vienam franču burātājam, kuram tieši bija nolietojušās virves un tās bija vajadzīgas, man sanāca viņam pārdot savas. Tiku pie vietējās valūtas."

Kārlis Bardelis
Kārlis Bardelis Foto: No personīgā arhīva

Hiva Oa Kārlis savas pārtikas rezerves papildināja ar svaigiem augļiem un dārzeņiem. Viņam līdzi ir/bija mango, āboli, pomelo, citroni, avokado, sīpoli un ķiploki. 

Tuvalu viņš varētu sasniegt aprīļa beigās. Ņemot vērā labvēlīgos apstākļus, tās gan ir optimistiskas prognozes. Straumju un vēja dēļ sanāk virzīties uz priekšu arī zigzagā, bet kopumā virziens ir tieši uz rietumiem. Kāds nepieciešams. 

"Pirms izbraukšanas no Hiva Oa sazinājos ar dažiem cilvēkiem, kuri dzīvo Tuvalu. Viņi sacīja: jā, mēs tevi sagaidīsim. Jāskatās, kāda būs sagaidīšana. Hiva Oa par manu ierašanos neko nezināja," sacīja Kārlis. "Varbūt būs uzbetonējuši piestātni."

"Viena no interesantākajām atrakcijām, kas man šeit bijušas, ir haizivs, ar kuru man bija trīs stundu randiņš. Pelēka ar baltām pumpām, riktīgi interesanta. Nevarētu teikt, ka viņa bija baigi lielā, bet kādus četrus metrus noteikti," pastāstīja Kārlis. "Jā, kādas trīs stundas viņa šiverējās ap laivu. Bet nebija agresīva, neklapēja pa laivu kā citas haizivis. Todien bija diezgan mierīgs ūdens un varēja viņu labi safilmēt." 

Kārlis pabraucis garām pāris neapdzīvotām salām, atoliem. Tiesa, attālums bijis ap 180-200 km. Apstāties tur gan nav plānojis. Tas varētu būt bīstami, jo pastāv iespēja, ka ir klinšaini krasti. 

"Interesanta satikšanās bija ar ASV krasta apsardzes kuģi, kurš sākumā mani it kā neievēroja. Viņi bija krietna gabala attālumā. Sazinājos pa rāciju. Jautāja, vai man nav kāda problēma. Atbildēju, ka viss kārtībā, un izslēdzu rāciju, jo neturu to visu laiku ieslēgtu. Slēdzu to iekšā, kad ir kuģu satiksme. Krasta apsardzes kuģis aizbrauca citā virzienā, bet pēc kāda laika tas bija pagriezies pret mani un brauca atpakaļ. Tomēr gribēja uzzināt brauciena mērķi un kāpēc es šeit atrodos. Saruna bija diezgan smieklīga. Sacīju, ka airēju vienkārši pāri okeānam un daru to tāpēc, ka man tas patīk. Viņi piebrauca diezgan tuvu un kādu laiku pat sekoja. Bet pēc brīža apnika, jo tomēr neesmu pārāk ātrs," smejoties stāsta Kārlis. 

Kārli apciemojusi arī Franču Polinēzijas krasta apsardze ar lidmašīnu. 

"Viens no viņu pārstāvjiem man rakstīja, kad biju Hiva Oa salā. Prasīja, kāds man maršruts un kā iet. Teica - labi, mēs kādu dienu pārlidosim pār tavu laivu; un tieši tā arī notika. Vienā pēcpusdienā, kad klausījos audiogrāmatu, viņi man pārlidoja pāri. Sākumā neredzēju, ka tuvojas, jo biju ar muguru. Skaņa bija tāda... likās, ka pāršķeļ debesis. Garām nolidoja riktīgi zemu un pēc tam vēl uztaisīja kādas trīs cilpas. Sazinājāmies vēl pa rāciju, novēlēja man laimīgu ceļu un veiksmīgi sasniegt Tuvalu," tā Kārlis. 

Viņš priecājas par labvēlīgajiem laikapstākļiem, nav spēcīga vēja un okeāns ir mierīgs. No rīta ceļas divas stundas pirms saullēkta un tā laikā ietur brokastis. Vakarā pie miera dodas ap plkst. 19. Diennaktī viņš airē aptuveni 12 stundas. 

Marts dienvidu puslodē ir rudens sezona. Laiks kļuvis lietaināks, mākoņaināks. 

Šim ceļojumam ir arī īpašs mērķis - palīdzēt atbalsta programmai "Plecs", kas strādā, radot nepieciešamās pārmaiņas sistēmā, likumos un sabiedrībā, lai ikvienam bērnam Latvijā būtu iespēja izaugt ģimenē. Ziedotājiem ir iespēja airēt kopā ar Kārli, katru ziedojumu pārvēršot kilometros (5 eiro = 1 km okeānā). Līdz šim akcijai atsaukušies 140 "virtuālie airētāji/ziedotāji", kopumā saziedojot 2990 EUR. Ziedot iespējams šeit.

Nākamo reizi ar Kārli sazināsimies, kad viņš būs sasniedzis Tuvalu. 

Foto: No personīgā arhīva
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu