Vrubļevskis: Piedaloties olimpisko spēļu rīkošanā, finansējums vasaras sporta veidiem nesamazināsies

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis
Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijai piedaloties Ziemas Olimpisko spēļu rīkošanā 2026.gadā, finansējuma apmērs vasaras un citiem sporta veidiem nesamazināsies, piektdien Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas sesijā sacīja LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

Atskatoties uz paveikto 2018.gadā, viņš atgādināja, ka pērn darbs galvenokārt tika vērst uz gatavošanos un dalību Ziemas Olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, kā arī vairākiem citiem sporta notikumiem.

Domājot par iespēju 2026.gadā kopīgi ar Stokholmu organizēt Ziemas Olimpiskās spēles, Siguldā uzņemot renes sporta veidus, Vrubļevskis uzsvēra, ka nepieciešams kliedēt bažas par to, ka Olimpisko spēļu rīkošanas dēļ saruks finansējums citiem sporta veidiem.

"Ja Siguldā tiks rīkotas Olimpiskās spēles, vasaras un citu sporta veidu federāciju finansējums nesamazināsies. Šādas bažas ir dabiska pretreakcija, zinot Latvijas sporta finansiālās iespējas," pauda Vrubļevskis.

LOK prezidents uzsvēra, ka iespēja piedalīties Olimpisko spēļu rīkošanā Latvijai būtu ieguvums, tostarp tādēļ, ka radīsies iespēja modernizēt Bobsleja un kamaniņu trasi, lai tā ilgtermiņā saglabātu savu vietu pasaules sporta notikumu kartē.

Vrubļevskis uzsvēra, ka tuvākās nākotnes darbi ir gatavošanās 2020.gada Olimpiskajām spēlēm Tokijā. Nedrīkst aizmirst arī Eiropas spēles, kas šogad notiks Minskā, kā arī virkni citu sporta pasākumu visā pasaulē, norādīja Vrubļevskis.

Viņš atgādināja, ka ir nepieciešams panākt budžeta palielinājumu augstas klases sasniegumu sportam. Sagatavošanās procesam Tokijai būtu nepieciešami 300 000 un 100 000 eiro.

Latvija pauž politisku atbalstu Stokholmas-Ores 2026.gada Ziemas Olimpisko spēļu kandidatūrai, ceturtdien pēc premjera Krišjāņa Kariņa (JV) vadītās Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdes žurnālistiem atzina izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Nākamnedēļ, 2.aprīlī, Ministru kabinets izskatīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto informatīvo ziņojumu ar aktuālāko informāciju par 2026.gadā gaidāmajām olimpiskajām spēlēm, vienlaikus tiks lemts par Ministru prezidenta vēstuli Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidentam Tomasam Baham.

Šuplinska norādīja, ka vēstulē arī lūgts precizēt IZM iespējamās izmaksas, kas saistītas ar gatavošanos olimpiskajām spēlēm, lai Latvija varētu sakopt infrastruktūru un varētu nodrošināt olimpiādes norisi.

Olimpisko spēļu mājvieta 2026.gadam tiks izvēlēta jūnijā Starptautiskās Olimpiskās komitejas sesijā Šveices pilsētā Lozannā.

Pērnā gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietai Phjončhanai no Dienvidkorejas savulaik rīkot četrgades nozīmīgāko forumu bija tikai divas konkurentes - Minhene (Vācija) un Ansī (Francija), kamēr Ķīnas galvaspilsēta Pekina uzvarēja cīņā par tiesībām rīkot 2022.gada Ziemas olimpiskās spēles ar tikai vienu citu pilsētu - Almati no Kazahstānas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu