"Kurbada" komandas turpmākā dalība Latvijas čempionātā neskaidra (2)

Mārtiņš Kļavenieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Andis Pikāns (no kreisās) pret Viesturu Koziolu.
Andis Pikāns (no kreisās) pret Viesturu Koziolu. Foto: TVNET kolāža

Latvijas vicečempionu hokejā "Kurbada" komandas īpašnieks Andis Pikāns nule  aizvadīto sezonu vērtē kā labu, jo izdevās cienījams starts gan Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Kontinentālā kausa izcīņā, gan spraiga cīņa par "Optibet" hokeja līgas (OHL) čempionu kausu. Dalība nākamajā OHL sezonā pagaidām gan vēl esot neskaidra, jo "Kurbada" vadība joprojām nav mierā ar Riharda Mareņa spēlēšanu "Mogo" vienībā sezonas izšķirošajā posmā.

2017. un 2018.gada Latvijas virslīgas uzvarētāji "Kurbads" 31.martā zaudēja OHL fināla sestajā mačā, tādējādi noliekot čempionu pilnvaras, jo sērijā nācās piekāpties "Mogo" ar 2-4. 

Lūgts izvērtēt "Kurbada" komandas aizvadītās sezonas sniegumu, Pikāns sacīja, ka spēlētājiem varētu ielikt labu atzīmi. Vienīgais, kā esot pietrūcis izcilai sezonai, ir OHL čempionu kauss.

"Primārais mērķis, protams, bija aizstāvēt čempiontitulu. Tas šoreiz neizdevās. Daudz vairāk gaidījām no [vienīgā komandas leģionāra, Kazahstānas uzbrucēja Konstantīna] Puškarjova. Koba Jass komandai deva labas emocijas. Jau pēc pāreju termiņa beigām pie mums gribēja atgriezties arī [Izraēlas hokejists Elizers] Šerbatovs. Tas bija pēc 15.janvāra pāreju termiņa, tāpēc viņš aizbrauca uz Slovākiju," pastāstīja Pikāns.

Šerbatovs "Kurbada" kreklu uzvilka vienā OHL spēlē pret "Liepāju", kā arī trijos Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Kontinentālā kausa izcīņas mačos. 

Pēc tam uzbrucējs pievienojās Kontinentālā kausa finālistiem Kokšetavas "Arlan", vēlēdamies spēlēt turnīra izšķirošajā fāzē. Tiesa, to gan IIHF viņam neatļāva, jo Izraēlas hokejists jau turnīra ietvaros bija pārstāvējis "Kurbada" vienību.

Aizkulisēs mēļoja, ka par četrām spēlēm "Kurbads" sastāvā Šerbatovs nopelnīja 7000 eiro. Pikāns gan TVNET sacīja, ka summa esot "vairākas reizes mazāka".

Liels strīdus ābols jau pirms vietējās līgas pusfināliem bija "Mogo" uzbrucēja Riharda Mareņa dalība tajos. Viņš pirmās septiņas sezonas spēles aizvadīja "Mogo" kreklā, bet tad pārcēlās uz Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubu Rīgas "Dinamo". Izslēgšanas turnīrā uzbrucējs atgriezās "Mogo" komandā. 

"Kurbads" kluba vadītājs Pikāns apsver iespēju šajā jautājumā meklēt taisnību tiesā, jo, viņaprāt, Latvijas Hokeja federācija (LHF) neievēroja OHL reglamentu, ļaujot Marenim spēlēt pusfināla un fināla sērijās. LHF joprojām ir pārliecināta, ka reglaments ticis ievērots, tāpēc nesaprotot Pikāna vēlmi tiesāties.

"Mēs ar LHF runājam "katrs savā valodā". Šīs strīds jāizšķir trešajai pusei. Apsveram iespēju taisnību meklēt ar tiesas palīdzību. Šobrīd esmu nopietnā pārdomu procesā. Viss, protams, atkarīgs no tiesas lēmuma, bet nopietni domāju, vai nākamsezon "Kurbads" vispār startēs Latvijas čempionātā," savu redzējumu TVNET klāstīja Pikāns.

"Kurbada" kluba īpašnieks uzskata, ka LHF šāda situācija jau bija jāparedz sezonas ievadā, jāuzaicina visi OHL klubi uz sanāksmi, kur piedāvātu iespējamos risinājumus. 

Savukārt LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols TVNET sacīja, ka neesot neviena juridiska argumenta, kas stiprinātu Pikāna nostāju.

"Esmu vairākas stundas pavadījis sarunās ar Pikāna juristu. To laikā neizskanēja neviens juridisks arguments, tikai interpretācijas. Uzsveru vēlreiz: neviens reglamenta punkts nav pārkāpts. Rīgas "Dinamo" nespēlē Krievijas atklātajā čempionātā, palasiet KHL nolikumu! Tāpēc arī Marenim nebija liegts atgriezties "Mogo" komandā, kuras pieteikumā viņš bija visas OHL sezonas garumā," skaidroja Koziols.

Par Pikāna nodomu sūdzēt LHF tiesā Koziols sacīja, ka "katram ir tiesības rīkoties, kā viņš vēlas".

"Kurbada" pārstāvis Jānis Straupe TVNET rakstiski sniedza skaidrojumu par konkrētiem punktiem, kuros kluba un LHF viedokļi t.s. Mareņa lietā nesakrīt.

"Viedokļu nesakritība klubam "Kurbads" un LHF ir par to, vai Latvijā reģistrēts spēlētājs Rihards Marenis var būt divu klubu sastāvā un divu čempionātu pieteikumos vienlaicīgi, nenoformējot spēlētāja pāreju saskaņā ar LHF pāreju nolikumu. LHF uzskata, ka tas ir iespējams tādēļ, ka Rīgas "Dinamo" un "Mogo" lielākoties spēlē dažādos turnīros. "Kurbads" tam nevar piekrist, jo nevienā LHF dokumentā nav minēts izņēmums, ka gadījumos, ja klubs nav pieteicies un neplāno pieteikties dalībai LHF rīkotajās sacensībās, tam spēlētāju pārejas nav jānoformē. "Kurbads" arī uzskata, ka Mareņa atrašanās vienlaicīgi divos klubos bija tikai formāla un šīs formalitātes mērķis bija apiet OHL reglamentā noteikto 15.janvāra termiņu, kad komandas sastāvā vairs nevar veikt izmaiņas. Tādā veidā formāli tika izveidota situācija, kad hokejists tiek rezervēts divām dažādu turnīru izslēgšanas sērijām. Tādējādi rodas situācija, kad spēlētāja dalība izslēgšanas spēlēs nav atkarīga nedz no komandas, nedz no paša spēlētāja, bet gan no pavisam citas komandas snieguma citā turnīrā."

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu