Latvijas hokejistu veikums šosezon NHL regulārajā čempionātā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Teodors Bļugers, Zemgus Girgensons, Rūdolfs Balcers
Teodors Bļugers, Zemgus Girgensons, Rūdolfs Balcers Foto: AP/AFP/Scanpix/TVNET kolāža

Nule noslēdzies Nacionālās hokeja līgas (NHL) pamatturnīrs, kas Latvijai bija īpaši interesants, jo 2019. gada sākumā divi pašmāju hokejisti piedzīvoja debiju pasaules spēcīgākajā hokeja čempionātā - Teodors Bļugers un Rūdolfs Balcers. Savukārt nu jau kārtējo NHL sezonu aizvadījis Zemgus Girgensons, kuram noslēdzas līgums ar komandu.

Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres")

Pašlaik 25 gadus vecais Girgensons noslēdzis savu sesto NHL sezonu, kas viņam bija rezultatīvāka par iepriekšējām divām (šosezon 18 punkti, iepriekš 15 un 16). Latvijas uzbrucējs šosezon 72 mačos guva 5 vārtus, veica 13 rezultatīvas piespēles un sakrāja lietderības koeficientu -11.

Tiesa, vārtu gūšanas ziņā Girgensonam šī ir sliktākā NHL sezona karjerā. Iepriekšējās trijās sezonās viņš guva 7 vārtus, karjeras otrajā sezonā 15, bet debijas sezonā Latvijas uzbrucējs iemeta 8 ripas.

Girgensona pārstāvētā Bufalo "Sabres" sezonas pirmajā pusē kādu brīdi bija pat līdere NHL kopvērtējumā, taču turpinājums bija neveiksmīgs. Regulāro čempionātu komanda noslēdza 13. vietā Austrumu konferencē, 22 punktus atpaliekot no "play-off" zonas.

Jau nākamajā dienā pēc regulārā čempionāta beigām "Sabres" no galvenā trenera amata atlaida Filu Hausliju, kurš pie komandas stūres stājās 2017. gada vasarā. Bufalo vienība Stenlija kausa izcīņai nav spējusi kvalificēties jau astoņas sezonas pēc kārtas.

Girgensons tiek gaidīts Latvijas izlasē, taču viņa dalība pasaules čempionātā šobrīd ir vēl neskaidra. Viņam pēc šīs sezonas noslēdzas līgums ar "Sabres", līdz ar to sarunas par jaunu kontraktu varētu ietekmēt hokejista lēmumu attiecībā uz spēlēšanu izlasē.

Pēdējos gados, komandai pastiprinot uzbrucēju līniju, Girgensonam bijusi trešās/ceturtās maiņas uzbrucēja loma, kuram daudz iznāk spēlēt skaitliskajā mazākumā. Latvijas hokejists, pateicoties savai neatlaidībai, NHL karjerā aizvadījis jau 420 spēles.

Vēl vairāk maču NHL regulārajā čempionātā no Latvijas hokejistiem aizvadījuši tikai 4 spēlētāji - Sandis Ozoliņš (875), Kārlis Skrastiņš (832), Sergejs Žoltoks (588) un Artūrs Irbe (568).

Rūdolfs Balcers (Otavas "Senators")

Pašlaik 22 gadus vecais Rūdolfs Balcers pērn septembrī vērienīgā spēlētāju maiņas darījumā no Sanhosē "Sharks" komandas pārcēlās uz Otavas "Senators" vienību. Spēcīgajā Kalifornijas komandā uzbrucējs savu iespēju nesagaidīja, bet Kanādas klubā viņš guva vārtus jau savas karjeras otrajā NHL spēlē.

"Senators" komanda, kas šosezon NHL regulārajā čempionātā palika pēdējā vietā, ir sastāva pārbūves procesā. Otavas klubu spēlētāju maiņu darījumos atstājuši vairāki līdzšinējie līderi, tādējādi Balceram pavērās lieliska iespēja apliecināt savu varējumu. Latvijas hokejists tika iespēlēts pat pirmajā maiņā un regulāri devās laukumā skaitliskajā vairākumā.

Balcers savā NHL debijas sezonā 36 mačos guva 5 vārtus, veica 9 rezultatīvas piespēles un sakrāja lietderības koeficientu -7. Latvijas hokejists 4 no saviem 14 rezultativitātes punktiem nopelnīja skaitliskajā vairākumā (3 vārti + 1 piespēle). Latviešu uzbrucējam līgums ar komandu ir spēkā arī uz nākamo sezonu.

Pagājušajā gadā Balcers debitēja Latvijas izlasē, pasaules čempionātā izceļoties ar 4 gūtiem vārtiem un 2 rezultatīvām piespēlēm. Arī šogad uzbrucējs apsolījis doties palīgā valstsvienībai tiklīdz viņam noslēgsies sezona Amerikas Hokeja līgas (AHL) izslēgšanas spēļu turnīrā.

Balcera pārstāvētā Belevilas "Senators" vēl cīnās par iekļūšanu AHL izslēgšanas spēļu turnīrā. Līdz regulārā čempionāta beigām komandai atlikuši vēl trīs mači, no kuriem pēdējais paredzēts svētdien, 14. aprīlī.

Teodors Bļugers (Pitsburgas "Penguins")

Sekojot Balcera piemēram, NHL karjeras otrajā spēlē savus pirmos vārtus guva arī Bļugers. Pašlaik 24 gadus vecais uzbrucējs Pitsburgas "Penguins" rindās 28 mačos guva 6 vārtus, veica 4 rezultatīvas piespēles un sakrāja lielisku lietderības koeficientu +7.

Interesanti, ka Bļugers 3 no saviem 10 rezultativitātes punktiem sakrājis skaitliskajā mazākumā (1 vārti + 2 piespēles). Tas apliecina, ka Latvijas hokejists ir gatavs spēlēt NHL, neatkarīgi no viņam atvēlētās lomas - gan vairākumā, gan mazākumā.

Teicami cīnoties ceturtajā uzbrucēju virknējumā, Bļugers tika pamanīts un izpelnījās vietu arī otrajā maiņā, kamēr traumu dziedēja viens no komandas līderiem Krievijas hokejists Jevgeņijs Malkins.

Pērn vasarā Bļugers pagarināja līgumu ar "Penguins" komandu uz vienu gadu, līdz ar to arī viņam pēc šīs sezonas noslēgsies kontrakts līdzīgi kā Girgensonam.

Bļugers tiek gaidīts Latvijas izlasē, kas pirmdien uzsāka gatavošanos pasaules čempionātam, taču viņam ar "Penguins" komandu šonedēļ sāksies Stenlija kausa izcīņa. Pitsburgai pirmā spēle sērijā pret Ņujorkas "Islanders" paredzēta naktī uz ceturtdienu pēc Latvijas laika.

"Penguins" ir pieckārtēja Stenlija kausa ieguvēja. Prestižo trofeju Pitsburgas vienība izcīnīja 1991., 1992., 2009., 2016. un 2017. gadā.

Foto galerija: Latvijas hokejists Teodors Bļugers

Stenlija kausā izcīņā iekļuvusi arī Kolumbusas "Blue Jackets" komanda, kurai nesen pievienojās Latvijas vārtsargs Elvis Merzļikins. Viņš paudis gatavību pievienoties Latvijas izlasei, kad "Blue Jackets" vienībai noslēgsies sezona.

Izslēgšanas spēļu turnīra pirmajā kārtā "Blue Jackets" spēkosies ar NHL regulārā čempionāta uzvarētāju Tampabejas "Lightning", kas pamatturnīrā sakrāja 62 uzvaras, atkārtojot līgas rekordu.

Sagaidāms, ka 24 gadus vecais Merzļikins šosezon nespēlēs "Blue Jackets" rindās, bet vasarā viņš varētu pagarināt līgumu ar klubu un nākamsezon debitēt NHL čempionātā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu