NBA "play-off" - pirmo reizi ar diviem Latvijas basketbolistiem (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rodions Kurucs un Dāvis Bertāns
Rodions Kurucs un Dāvis Bertāns Foto: Reuters/AFP/Scanpix/TVNET kolāža

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) sestdien, 13. aprīlī, startēs "play-off" jeb izslēgšanas spēļu turnīrs. Pirmo reizi vēsturē tajā piedalīsies uzreiz divi Latvijas basketbolisti - Rodions Kurucs un Dāvis Bertāns.

Rodions Kurucs un Bruklinas "Nets" pret Filadelfijas "76ers" (2-2)

NBA izslēgšanas turnīrā "Nets" komanda iekļuvusi pēc trīs gadu pārtraukuma. Pagājušajā sezonā regulārajā čempionātā 82 mačos Bruklina izcīnīja tikai 28 uzvaras, bet šosezon vienība tika jau pie 42 uzvarām. Pozitīva uzvaru un zaudējumu bilance "Nets" komandai ir pirmo reizi kopš 2013./14. gada sezonas.

"Nets" ar 42 uzvarām Austrumu konferences kopvērtējumā ieņēma 6. vietu. "Play-off" pirmajā kārtā Bruklinai pretī stāsies Filadelfijas "76ers" komanda, kas Austrumos turnīra tabulā ierindojās 3. pozīcijā ar 51 uzvaru 82 mačos.

Abas komandas šosezon regulārajā čempionātā savā starpā tikās 4 reizes, katrai vienībai izcīnot 2 uzvaras. Kurucs piedalījās 3 no šiem 4 mačiem, turklāt abās spēlēs, kad "Nets" izcīnīja uzvaru. Latvijas basketbolists 3 mačos pret "76ers" guva 13 un 2 punktus, kā arī vienā spēlē palika uz nulles.

Regulārā čempionāta pēdējā tikšanās reize bija 28. martā, ka Kurucam bija jāspēlē aizsardzībā pret vienu no "76ers" līderiem - Austrālijas basketbolistu Benu Simonsu, kurš pagājušajā sezonā tika atzīts par līgas labāko debitantu, bet šogad viņš piedalījās arī NBA Visu zvaigžņu spēlē. Tieši šajā mačā Latvijas basketbolists palika bez punktiem.  

Ziemeļamerikas medijos parādījušās ziņas, ka sērijas ievadā traumas dēļ varētu nespēlēt viens no "76ers" līderiem - Kamerūnā dzimušais basketbolists Žoels Embīds. Taču "Nets" komanda šādu informāciju neņemot vērā, gaidāmajam mačam gatavojoties ar domu, ka Embīds dosies laukumā.

NBA regulārajā čempionātā Embīds vidēji guva 27,5 punktus (4. vieta) un izcīnīja 13,6 atlēkušās bumbas (2. vieta).

Rodions Kurucs
Rodions Kurucs Foto: AP/Scanpix

"Nets" līderis šosezon ir D'Endželo Rasels, kurš NBA pamatturnīrā vidēji mačā guva 21,1 punktu, veica 7,0 rezultatīvas piespēles un pārtvēra 1,2 bumbas. 

NBA regulārajā čempionātā "76ers" bija 4. rezultatīvākā komanda ar 115,2 punktiem vidēji mačā, bet vidēji spēlē Filadelfija ielaida 112,5 punktus, šajā aizsardzības rādītājā ieņemot 19. vietu.

Tikmēr "Nets" komanda NBA pamatturnīrā vidēji guva 112,2 punktus (15. vieta), bet ielaida pavisam nedaudz vairāk - 112,3 punktus (18. pozīcija).

Dueļa uzvarētāji "play-off" otrajā kārtā spēlēs ar Toronto "Raptors" un Orlando "Magic" pāra spēcīgāko komandu.

Pašlaik 21 gadu vecais Kurucs kopumā veiksmīgi aizvada NBA debijas sezonu. Viņš piedalījies 63 mačos, 46 no tiem uzsākot "Nets" komandas starta pieciniekā. Latvijas basketbolists vidēji spēlē guvis 8,5 punktus un izcīnījis 3,9 atlēkušās bumbas.

Kurucs šogad kļuva vēsturē par otro Latvijas basketbolistu pēc Kristapa Porziņģa, kurš izpelnījās godu piedalīties NBA Uzlecošo zvaigžņu spēlē. Viņš atzīmējās ar 10 punktiem Pasaules komandas sastāvā.

Sagaidāms, ka Kurucs kļūs par trešo Latvijas basketbolistu, kurš izgājis laukumā NBA izslēgšanas turnīra mačā. Iepriekš "play-off" spēlējuši Dāvis Bertāns un Andris Biedriņš.

NBA mājaslapas basketbola apskatnieks Džons Šūmans prognozē "76ers" uzvaru 5 spēlēs (sērijā 4-1).

"Nets" un "76ers" pirmais duelis paredzēts sestdien, plkst. 21.30 pēc Latvijas laika.

Dāvis Bertāns un Sanatonio "Spurs" pret Denveras "Nuggets" (2-2)

Pašlaik 26 gadus vecais Latvijas basketbolists aizvadījis savu trešo sezonu NBA čempionātā, pārstāvot "Spurs" komandu, kas izslēgšanas spēļu turnīru sasniegusi jau 22. sezonu pēc kārtas.

"Spurs" regulārajā čempionātā 82 mačos izcīnīja 48 uzvaras, ieņemot 7. vietu Rietumu konferences kopvērtējumā. Izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā Sanantonio spēkosies ar Denveras "Nuggets" komandu, kas Rietumos finišēja 2. pozīcijā ar 54 uzvarām.

Abas komandas šosezon NBA regulārajā čempionātā savā starpā tikās 4 reizes, katrai vienībai uzvarot 2 mājas spēles. Bertāns šosezon pret "Nuggets" spēlēja visos 4 mačos, iemetot 11, 6, 6 un 2 punktus.

"Spurs" šosezon NBA pamatturnīrā vidēji mačā guva 111,7 punktus, kas ir tikai dalīta 17. vieta ar Jūtas "Jazz" komandu. Savukārt vidēji spēlē ielaisti 110 punkti Sanantonio vienību ierindo 12. pozīcijā šajā aizsardzības rādītājā.

Tikmēr "Nuggets" regulārajā čempionātā vidēji guva 110,7 punktus (dalīta 19. vieta), bet vidēji zaudēja 106,7 punktus, kas ir 6. labākais rādītājs. 

Dāvis Bertāns
Dāvis Bertāns Foto: www.nba.com/spurs

Šosezon NBA regulārajā čempionātā Bertāns laukumā bija 76 spēlēs, guva 8,0 punktus, izcīnīja 3,5 atlēkušās bumbas un veica 1,3 rezultatīvas piespēles. "Spurs" uzbrucējs iemeta 145 no 338 tālmetieniem. Pamatturnīrā ar 42,9% precizitāti viņš bija 6. labākais snaiperis no tālās distances.

Bertānam šī būs trešā sezona pēc kārtas NBA izslēgšanas spēļu turnīrā. Iepriekšējos divos gados "play-off" mačos viņš kopumā laukumā bijis 18 spēlēs, vidēji atzīmējoties ar 2,9 punktiem.

2017. gada NBA "play-off" turnīrā "Spurs" sasniedza Rietumu konferences finālu, kur sērijā ar 0-4 tika atzīts nākamās čempionvienības Goldensteitas "Warriors" pārākums. Šīs sērijas otrajā mačā Bertāns guva 13 punktus, kas ir viņa karjeras rekords NBA izslēgšanas spēļu turnīrā.

2018. gadā "Spurs" izstājās NBA izslēgšanas spēļu turnīra pirmajā kārtā, sērijā ar 1-4 atkal piekāpjoties nākamajai čempionei "Warriors".

"Spurs" līderi ir Lamarkuss Oldridžs un Demars Derouzens, kuriem Sanantonio komandā šosezon ir labākie rādītāji vairākos statistikas rādītājos. Oldridžs vidēji guvis 21,3 punktus, bet Derouzens atzīmējies ar 21,2 punktiem.

Oldridžs vidēji izcīnījis 9,2 atlēkušās bumbas un bloķējis 1,3 metienus, bet Derouzens veicis 6,2 rezultatīvas piespēles un pārtvēris 1,1 bumbu.

"Nuggets" komandā izteikts līderis ir serbs Nikola Jokičs, kurš šosezon vidēji guvis 20,0 punktus, izcīnījis 10,8 atlēkušās bumbas, veicis 7,2 rezultatīvas piespēles un pārtvēris 1,4 bumbas.

Vēl gan jāatzīmē ārējās līnijas spēlētājs Džamals Marejs, kurš vidēji guvis 18,2 punktus, izcīnījis 4,2 atlēkušās bumbas un veicis 4,8 rezultatīvas piespēles.

NBA mājaslapas basketbola apskatnieks Šons Pauels prognozē "Nuggets" uzvaru 6 mačos (sērijā 4-2).

"Spurs" un "Nuggets" pirmais duelis plānots naktī no sestdienas uz svētdienu (no 13. uz 14. aprīli) plkst. 5.30 pēc Latvijas laika.

Dueļa uzvarētāji "play-off" otrajā kārtā spēlēs ar Oklahomasitijas "Thunder" un Portlendas "Trail Blazers" pāra spēcīgāko komandu.

Austrumu konferences pirmās kārtas dueļi:

  • Milvoki "Bucks" (1) - Detroitas "Pistons" (8)
  • Bostonas "Celtics" (4) - Indiānas "Pacers" (5)
  • Filadelfijas "76ers" (3) - Bruklinas "Nets" (6)
  • Toronto "Raptors" (2) - Orlando "Magic" (7)

Rietumu konferences pirmās kārtas dueļi:

  • Goldensteitas "Warriors" (1) - Losandželosas "Clippers" (8)
  • Hjūstonas "Rockets" (4) - Jūtas "Jazz" (5)
  • Portlendas "Trail Blazers" (3) - Oklahomasitijas "Thunder" (6)
  • Denveras "Nuggets" (2) - Sanantonio "Spurs" (7)
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu