Jaunumi Pedijas naturalizācijas procesā varētu būt maija vidū

Mārtiņš Kļavenieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Šeja Pedija
Šeja Pedija Foto: FIBA.com

Jaunumi saistībā ar amerikāņu basketbolistes Šejas Pedijas naturalizēšanu un iespējamo spēlēšanu varētu būt maija vidū, kad Saeimā lems par šo jautājumu, TVNET sacīja Latvijas Basketbola savienības (LBS) nacionālo sieviešu izlašu koordinators Edijs Eglītis.

Joprojām turpinās process, lai "TTT Rīga" kluba saspēles vadītāja Pedija kļūtu par Latvijas pilsoni, kas viņai pavērtu iespējas spēlēt arī valstsvienībā. Viņas naturalizāciju atbalsta LBS un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) izpildkomiteja.

Latvijas sieviešu izlases ģenerālmenedžere Gunta Baško sarunā ar TVNET pauda, ka process turpinās, šobrīd gaidot Saeimas lēmumu, jo visi nepieciešamie dokumenti esot iesniegti.

Savukārt LBS nacionālo sieviešu izlašu koordinators Eglītis pastāstīja, ka jaunumi varētu sekot jau maija vidū.

"Visus dokumentus esam iesnieguši, tagad gaidām Saeimas rīcību. Jaunumi varētu būt 10.maijā vai nedaudz vēlāk. Gaidām arī mēs. Šis tomēr ir arī politisks lēmums un izšķiršanās. Spēlēt izlasē ir pašas Pedijas iniciatīva. Esam visu vairākkārt pārrunājuši, viņa saprot situāciju - par spēlēšanu izlasē viņai neviens nemaksās, treniņprocess un komunikācija notiks latviešu valodā. Šeja to apzinās un vienkārši vēlas spēlēt basketbolu," sacīja Eglītis.

Sieviešu izlašu koordinators arī noliedza runas, ka Pedijas vēlmes spēlēt izlasē pamatā varētu būt pašlabuma gūšana nākotnē. Viņš uzsvēra, ka nākamsezon Starptautiskā Basketbola federācijas (FIBA) rīkotajās sacensībās vairs nebūs nozīmes, vai klubā spēlējošajai ASV basketbolistei ir kādas Eiropas valsts pase. Līdz ar to, Latvijas pilsonība Pedijai nekādas priekšrocības darba tirgū nedos.

"Skaidrs, ka šis jautājums ir sensitīvs. Mums ir jāstiprina komanda, jo jau februārī gaidāma olimpiskā kvalifikācija, kurā nevarēs piedalīties ASV studējošās spēlētājas. Tāpēc arī vēlējāmies rīkot čempionātu Rīgā, lai nebūtu jāspēlē Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijā, kur arī nevarētu piedalīties ASV koledžās spēlējošās meitenes. Daudzām šīs paaudzes spēlētājām šie divi varētu būt arī pēdējie turnīri izlases karjerā," situāciju skaidroja Eglītis.

Latvijas dāmu izlase jau otrdien uzsāka vieglus treniņus, lai  raitāk varētu sākt oficiālo treniņnometni 20.maijā.

Izlases ģenerālmenedžere Baško sacīja, ka neviena kandidāte pagaidām nav atteikusi dalību izlases treniņnometnē. Tuvākajās dienās viņa plāno sazināties ar Elīnu Dikeulaku, kuras pārstāvētā Vroclavas "Šlenza" pirmdien viesos izšķirošajā cīņā par Polijas čempionāta bronzas medaļām ar rezultātu 60:65 piekāpās Gundara Vētras trenētajai Gdiņas "Arka", sērijā līdz divām uzvarām ciešot neveiksmi ar 1-2.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu