Losandželosas olimpisko spēļu budžets būs 6,9 miljardi dolāru

CopyDraugiem X Whatsapp
1984.gada Losandželosas olimpisko spēļu mantojums.
1984.gada Losandželosas olimpisko spēļu mantojums. Foto: IOC

2028.gada Losandželosas olimpisko spēļu budžets būs 6,9 miljardi dolāru (6,1 miljards eiro), otrdien paziņojuši rīkotāji.

Šīs ASV pilsētas olimpiskais plāns pilnībā balstās uz jau esošām sacensību norises vietām un infrastruktūru. Tiesa, šobrīd nosauktais budžets tik un tā ir lielāks nekā pirms diviem gadiem nosauktie 5,3 miljardi dolāru (4,7 miljardi eiro), kas gan tika sastādīts, ņemot vērā 2016.gada dolāra vērtību.

Jaunais Losandželosas olimpisko spēļu budžets ņem vērā arī inflācijas riskus.

Šīs Olimpiādes rīkotāji uzsver, ka budžets ir privāti finansēts, reāls un fiskāli konservatīvs.

Losandželosai tiesības rīkot 2028.gada vasaras olimpiskās spēles tika piešķirtas 2017.gadā, kad tā savstarpēji vienojās ar Francijas galvaspilsētu Parīzi, kas savukārt uzņems 2024.gada Olimpiādi. Šajā ASV pilsētā olimpiskās spēles notiks jau trešo reizi - pirms tam tās tur norisinājās arī 1932. un 1984.gadā.

Olimpiāžu rīkošana gan ierasti prasījusi arī liela finansiālā sloga uzņemšanos, kā rezultātā pieteikumi rīkot četrgades nozīmīgāko sporta forumu nav daudz. Tiesa, Starptautiskā Olimpiskā komiteja ilgu laiku strādājusi pie tā, lai spēļu rīkošana pilsētām izvērstos lētāka un rentablāka, atbalstot ideju rīkot sacensības jau uzbūvētos kompleksos.

Līdz šim dārgākās olimpiskās spēles notikušas 2014.gadā Sočos, Krievijai to organizēšanai iztērējot nedaudz vairāk par 50 miljardiem dolāru (45 miljardiem eiro), bet pēcāk sekojušās Riodežaneiro un Phjončhanas Olimpiādes bija vairākas reizes lētākas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu