DĀR sieviešu tiesību aizstāvji: Lēmums pret Semenju ir negodīgs un rasistisks

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) lēmums, kas ietekmē Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) vidējo distanču skrējēju Kasteru Semenju esot rasistisks, pauž sieviešu tiesību aizstāvju organizācija "Department for Women".

Ar šādu paziņojumu sieviešu tiesību aizstāvji nāca klajā pēc tam, kad CAS trešdien bija publicējusi savu lēmumu par Semenjas iesniegto prasību pret jaunajām Starptautiskās Vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) noteikumu izmaiņām.

"Mēs esam šokēti par CAS lēmumu, kas paredz, ka lielākoties Āfrikā dzimušās sievietes turpmāk pakļaus sevi veselības problēmām, injicējot sevī kaitīgus preparātus, tādējādi pierādot pasaulei, ka viņas atbilst globālajiem sieviešu standartiem," paziņojumā pauda tiesību aizstāvji.

Pati sportiste uzskata, ka IAAF vadība vērsusies tieši pret viņu, bet tas sportisti nebaidot. "Šis lēmums mani neapturēs," sacīja Semenja.

Tikmēr DĀR Atlētu asociācija (ASA) atzinusi, ka tā plāno pārsūdzēt CAS lēmumu, ko iespējams izdarīt 30 dienu laikā. Apelācija jāiesniedz Šveices federālajā tribunālā.

"Mēs bijām patiesi šokēti, ka tāda mēroga instance, pat acis nemirkšķinot, pieņēma tik diskriminējošu lēmumu. Drīz vien mēs pārspriedīsim vai pārsūdzēt šo atzinumu" teikts ASA paziņojumā.

Lielu neizpratni par notiekošo pauž arī Āfrikas Sporta konfederācija un Starptautiskā Olimpiskā komiteja.

Jau vēstījām, ka trešdien CAS noraidīja Semenjas prasību pret IAAF jaunajiem noteikumiem saistībā ar paaugstinātu testosterona līmeņa noteikšanu. Viņa nebija pieteikusies Dimanta līgai, jo gaidīja šīs lietas iznākumu, taču tagad tik un tā pieteikusies prestižajām sacensībām.

IAAF jaunie noteikumi, kas stāsies spēkā ar 8.maiju, nosaka, ka skrējējām distancēs no 400 metriem līdz jūdzei testosterona līmenim asinīs jābūt mazākam kā pieciem nanomoliem uz litru. Semenja norāda, ka šis ir diskriminējošs faktors, jo viņa jau kopš bērnības bijusi ar paaugstinātu testosteronu.

Skrējējām, kuras neatbilst šiem noteikumiem, būs jāstartē citās disciplīnās vai jāsacenšas ar vīriešiem, ja viņas atteiktos lietot medikamentus, kas pazemina testosterona līmeni.

Līdz ar to divkārtējā olimpiskā un trīskārtējā pasaules čempione 800 metru skrējienā, kā arī olimpiskās bronzas godalgas ieguvēja 1500 metru skrējienā Semenja pret savu gribu kļuvusi par pretrunīgo noteikumu upuri, tāpēc viņa CAS iesniedza prasību pret šiem noteikumiem.

IAAF un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) atzinušas, ka sievietēm ar augstāku testosterona līmeni ir ievērojamas priekšrocības. To apstiprinājuši rezultāti 2011. un 2013.gada pasaules čempionātos.

IAAF uzsvērusi, ka jauno noteikumu mērķis nav vērsts uz sportistu dzimuma identitātes apšaubīšanu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu