Gailītis: Janičenoks uzturēja labu "temperatūru" ģērbtuvē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Janičenoks (centrā), Jānis Gailītis (pirmais no labās)
Kristaps Janičenoks (centrā), Jānis Gailītis (pirmais no labās) Foto: Paula Čurkste/LETA

Latviešu basketbolists Kristaps Janičenoks savā karjeras pēdējā sezonā bija labs palīgs "VEF Rīga" komandā arī ārpus laukuma, sarunā ar aģentūru LETA pauda vienības galvenais treneris Jānis Gailītis.

"VEF Rīga" komanda piektdien nodrošināja savu sesto "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempiontitulu, tronī atgriežoties pēc divu gadu pārtraukuma.

Rīdzinieki finālsērijā ar 4-1 pārspēja savu lielāko konkurenti "Ventspili". Pirms diviem gadiem "VEF Rīga" Gailīša vadībā finālsērijā bija pārāka ar 4-0.

"Ņemot vērā rezultātu, otrais tituls nāca grūtāk, jo nebija tik pārliecinoša uzvara sērijā. Finālsērijā kā komanda spēlējām labāk un precīzāk, izskatījāmies motivētāki par pretiniekiem, un bija spēlētāji, kuri varēja uzņemties līdera lomu," teica Gailītis.

"Tiesa, noteikti varējām nospēlēt labāk. Pirmajās trīs spēlēs uzbrukums bija ļoti vājš, jo īpaši metienu precizitāte. Arī bumba nekustējās tā, kā gribētu. Taču aizsardzība bija līmenī, tāpēc divas no pirmajām trim spēlēm uzvarējām. Pēdējās divās spēlēs arī uzbrukums bija pienācīgā līmenī, varbūt aizsardzība kļuva vājāka. Aizsardzībā vinnējām atlēkušās bumbas, izņemot otrajā spēlē. Vairāk vai mazāk kontrolējām spēli no aizsardzības, bet uzbrukums pirmajās trīs spēlēs ļoti pievīla," skaidroja treneris.

Sezonas noslēgumā labu sniegumu demonstrēja leģionāri. Par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju tika atzīts "VEF Rīga" aizsargs Džabrils Durems, tāpat atzīstamu sniegumu demonstrēja Glens Kouzijs.

"Basketbolā mūsdienās ļoti daudz ko nosaka mazie spēlētāji. Gan Kuozijs, gan Durems paveica lielu darbu. Durems nospēlēja stabili ne tikai finālsēriju, bet arī visu sezonu, kuras griezumā viņam ir labs efektivitātes koeficients. Varbūt ne pats talantīgākais spēlētājs, kurš bijis Latvijā, taču ar ļoti labām darba spējām un lielu vēlēšanos spēlēt. Stīvenam Zekam beigas varbūt nebija tik labas, bet viņš bija vienīgais spēlētājs, kurš visu sezonu nospēlēja kā centrs, izlaižot tikai vienu maču. Viņš spēlēja pa 25-30 minūtēm, kas centram ļoti netipiski. Ļoti laba rakstura spēlētājs," ārzemju spēlētāju sniegumu komentēja Gailītis.

Finālsērijā rīdzinieku rindās atgriezās kapteinis Mareks Mejeris, kurš aprīļa sākumā Latvijas-Igaunijas finālčetrinieka turnīrā lauza degunu četrās vietās. Viņa atgriešanās laukumā bija apšaubāma, tomēr mēnesi vēlāk Mejeris jau bija atpakaļ.

"Viens ārsts teica, ka ir riskanti viņu laist laukumā, tomēr pārsvarā visi atzina, ka spēlēt ar masku ir droši. Cepuri nost Marekam - viņam nebija nekādu jautājumu par to, vai iet laukumā. Bijām domājuši, ka viņa nebūs, bet situācija veiksmīgi atrisinājās. Maska diezgan labi palīdzēja un bija pietiekoši ērta. Protams, viņš nespēlēja tik labi, kā varētu bez šīs traumas, taču Mareks labi palīdzēja komandai kā līderis," uzsvēra Gailītis.

Ar savu ceturto LBL titulu profesionāļa karjeru "VEF Rīga" kreklā noslēdza Kristaps Janičenoks, kurš laukumā vairs tik bieži neparādījās, tomēr bija palīgs ģērbtuvē.

"Domāju, ka viņam bija liela loma ārpus laukuma. Kristaps, manuprāt, uzturēja labu "temperatūru" ģērbtuvē un sadarbojās ar treneriem. Ar viņu komandā bija sajūta, ka viss ir kārtībā, un tā arī bija. Viņš to pieņēma, akceptēja un gribēja darīt," teica Gailītis, kurš ar Janičenoku spēlēja kopā 2010./2011.gada sezonā.

"Mēs spēlējām kopā arī Valtera basketbola skolā, lai gan viņš bija divus gadus vecāks. Viņš savam laikam bija kvalitatīvs spēlētājs, labs punktu guvējs. Priekš savas pozīcijas bija pietiekoši atlētisks un konkurētspējīgs spēlētājs, kurš saprot basketbolu. Kristaps vienmēr cīnījās par uzvarām, un viņam nebija vienaldzīgs rezultāts," atzīmēja Gailītis.

Savukārt Vienotajā līgā "VEF Rīga" ar desmit uzvarām 26 spēlēs ieņēma desmito vietu, izslēgšanas turnīram nekvalificējoties.

"Vienotajā līgā jau otro sezonu startējām ļoti neveiksmīgi, ne tikai tāpēc, ka zaudējām, bet arī sastāva ziņā nebijām veseli. Tāpat vasarā ir grūtāk finansiāli piesaistīt spēlētājus, nekā to izdarīt sezonas vidū. Šogad sākām sezonu tikai ar dažiem basketbolistiem, kuri spēlējuši Vienotās līgas līmenī. Dažas spēles izskaņā zaudējām ar nelielu punktu starpību. Uzvaru un zaudējumu procents bija labāks nekā pērn, bet šosezon pirmais astotnieks krietni atrāvās. Sezonas otrajā pusē neizdevās sākumā zaudēto," sezonu starptautiskajā arēnā komentēja Gailītis.

"VEF Rīga" par Latvijas čempioni kronēta 2011., 2012., 2013., 2015., 2017. un nu arī 2019. gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu