Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Spartaks" un "Liepāja" ceļas, "Jelgava" - grimst?

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
FK "Jelgava" un Jūrmalas "Spartaks" futbolisti
FK "Jelgava" un Jūrmalas "Spartaks" futbolisti Foto: Nora Krevņeva-Baibakova (FK "Jelgava"/Facebook)

Kaut ko un par kaut ko apgalvot šīs sezonas Latvijas futbola "Optibet" virslīgā ir diezgan riskanti. Tieši tāpēc virsrakstā jāliek jautājuma zīme - nevar zināt, kādi būs pavērsieni jau pēc nākamajām divām trim spēļu kārtām. Kur nu pēc divām trim - nevar zināt, kādas pārmaiņas turnīra tabulā būs jau pēc nākamajām spēlēm šīs nedēļas nogalē pirms tā sauktās izlašu pauzes.

Jūrmalas "Spartaks" nav zaudējis jau piecas spēles pēc kārtas un ir uzvarējis trijās pēdējās no tām - nesen spartakieši bija turnīra tabulas "pagrabā", bet tagad pakāpušies jau uz 5. vietu un tikai par diviem punktiem atpaliek no trešās vietas. Viss ir likumsakarīgi - komanda sāk laukumā arvien labāk saprasties.

FK "Liepāja" guvusi trīs uzvaras pēc kārtas un arī no pašas turnīra tabulas lejas pakāpās uz 6. vietu, no pirmā trijnieka atpalikdama tikai par 4 punktiem. Šajās spēlēs gūti 5 vārti - vairāk nekā trešdaļa no visiem. Varbūt tomēr nevajag meklēt vēl kādu uzbrucēju?

Turpretī uz leju slīd FK "Jelgava" - neuzvarētas jau piecas spēles pēc kārtas (kopš 27. aprīlī tika pārspēts BFC "Daugavpils") un turklāt jau trijās spēlēs pēc kārtas nav gūtu vārtu. Tieši tāpēc - 8. vieta turnīra tabulā.

Vai ir iemesls runāt par galvenā trenera Mariana Pahara krēsla stabilitāti? Domāju, ka vēl ne, kaut gan Jelgavas futbola aprindās šis temats tika pieminēts jau apmēram pirms mēneša - sak, nu nespēlē tā komanda tā, kā mēs gaidām…

FK "Jelgava" vadība līdz šim nav izcēlusies ar pēkšņiem lēmumiem, turklāt jāņem vērā, ka šī ir pirmā sezona, kurā Pahars pats gatavoja komandu sezonai, nevis pārņēma to jau turnīra gaitā.

Marians Pahars
Marians Pahars Foto: Paula Čurkste/LETA

Nav šaubu, ka "mētāšanās" pa turnīra tabulu vēl kādu laiku notiks, un tas tikai rada vēl lielāku interesi par turnīru. Mačā pret BFC "Daugavpils" izdevās pārtraukt savu neveiksmju sēriju (sešas pēc kārtas neuzvarētas spēles) RFS, kaut gan vēl otrā puslaika sākumā likās, ka šoreiz nu gan galvenā trenera Valda Dambrauska krēsls vairs nav stabils, - 0:2…

Taču tad beidzot maisam gals tika parauts vaļā - proti, RFS beidzot sāka izmantot vārtu gūšanas iespējas, kuru netrūka arī līdz tam. Divreiz izcēlās augumā raženais slovāku uzbrucējs Tomāšs Malecs - vispirms viņš panāca 2:2, bet tad guva arī uzvaras vārtus. Maleca divi gūtie vārti liek pievērsties tematam, kas futbola aprindās izraisīja ne mazāk pārrunu kā nemitīgais juceklis turnīra tabulā - proti, par gaidāmo Darko Lemajiča pāreju no "Riga FC" ir RFS.

Darko Lemajičs
Darko Lemajičs Foto: Alex Puskins/rigafc.lv

Kad pagājušās sezonas virslīgas labākais vārtu guvējs palika rezervē spēlē Daugavpilī, tad nekādu īpašu izbrīnu tas neradīja - varbūt vajag nedaudz atpūsties, varbūt vajag dot iespēju sevi apliecināt citiem, un galu galā tā šosezon nav pirmā spēle, kurā serbu uzbrucējs neiziet sākumsastāvā.

Toties nākamajam mačam viesos ar FK "Ventspils" Lemajičs nebija pieteikts vispār. Savainojums? Nekas nebija dzirdēts. Izrādījās, ka līgums ar "Riga FC" viņam beidzas jau 15. jūnijā, un tas lika noprast, ka uzbrucēja un komandas ceļi šķirsies. Nav nekas neparasts - laba aizvadītā sezona, diezgan labs šīs sezonas sākums (gūti 5 vārti), tā ka laikam ir atrasts izdevīgs darījums ar kādu ārzemju klubu, bet… Lemajičs pāriet uz RFS!

Tas cīņai par čempionu titulu, bet pašreiz par to spēkojas tieši abi šie galvaspilsētas klubi, pieber klāt pamatīgu šķipsnu piparu. Kāds tam visam sakars ar Malecu? It kā jau nekāda, bet paskatieties, kas tagad ir (būs) RFS uzbrukumā – trīs augumā raženi un līdzīga spēles stila uzbrucēji Malecs, Lemajičs un nesenais jaunpienācējs no Burundi Kalebs Bon-Fils Bimenjimana, kaut gan katram no viņiem, protams, ir arī savi "knifi", katrs izceļas ar kaut ko savu. Vai RFS jau bija iecere atteikties no kāda "garā" pakalpojumiem – to mums neviens nestāstīs, bet, ja šāda doma bija, tad Malecs tagad savas akcijas ir pacēlis - divi vārti tik svarīgā mačā un jau 4 vārti šosezon kopā.

Plus vēl RFS komandā uzbrucēju sarakstā ir pagājušās sezonas otrais labākais vārtu guvējs virslīgā ukrainis Maksims Marusičs un Sedriks Kuadio no Kotdivuāras. Marusičam šīs sezonas sākums nav īpaši sekmīgs (7 spēlēs tikai vieni vārti), taču viņam bija arī savainojums. Pieci uzbrucēji - tā nebūt nav pārpilnība, turklāt komandai jāspēlē arī UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā.

Jau 1. jūnijā abi līderi savā starpā tiksies uz "Skonto" stadiona jaunā zālāja. Maz ticams, ka Lemajičs izies pret savu nākamo komandu, jo jau jāsāk mācīties spēlēt bez viņa (ko "Riga FC" piesaistīs serba vietā - arī tas ir interesanti, jo skaidrs, ka papildinājumi līdz Eiropas kausiem būs), savukārt RFS uzbrucējiem šī spēle būs ar papildu stimulu izcelties - ja nu kāds tomēr izrādās lieks?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu