Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: pauze tikai spēļu kalendārā

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Vitālijs Jagodinskis
Vitālijs Jagodinskis Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā iestājusies pirmā pauze - izlašu pauze. Tā ir pauze tikai spēļu kalendārā, jo klubiem katram ir savas risināmas lietas un dažiem tāda pauze ir pat nepieciešama - lai padomātu, kā dzīvot tālāk.

Pirms pauzes atkal tapa divi līderi, divas komandas ar vienādu punktu skaitu ir turnīra tabulas pēdējās divās vietās, bet pa vidu - liela drūzmēšanās ar izredzēm jebkuram pietuvoties pirmajam pārim vai otrajam pārim (trešo vietu no septītās vietas šķir tikai seši punkti). Nedomāju, ka jau ir notikusi komandu sadalīšanās "interešu grupās". Vēl par agru, vēl juceklis turpināsies, kaut gan abi līderi jau patiešām ir nedaudz atrāvušies.

Tieši abi Rīgas klubi - čempions "Riga FC" un RFS - pašreiz ir galvenie pretendenti uz titulu, un vismaz pašreiz neredz trešo spēku, kas šo pāri varētu izjaukt. Tiesa, ja RFS turpinās savu neveiksmīgo spēļu sēriju (viena uzvara pēdējās septiņās spēlēs), tad visādi var notikt, taču tad tas būs ne tik daudz kādas citas komandas nopelns, cik paša RFS neveiksme.

Pēc uzvaras pār BFC "Daugavpils", zaudējot otrā puslaika sākumā ar 0:2, likās, ka RFS ir pārvarējis krīzi, ka šāda 3:2 uzvara atraisīs komandu, ka tā kļūs par spēcīgu morālu dopingu, taču... Neatraisīja un nekļuva. RFS likumsakarīgi zaudēja čempioniem šīs sezonas pirmajā spēlē "Skonto" stadionā apmēram 3000 skatītāju klātbūtnē ar 0:2. Pēc diezgan garlaicīga pirmā puslaika čempioni palielināja ātrumu, sāka spēlēt dinamiskāk, sāka kaut ko veidot, bet RFS spēlē nekas būtiski nemainījās, neko nemainīja arī spēlētāju maiņas. Jau  varēja paredzēt, ka pēc Darko Lemajiča piesaistīšanas kāds no uzbrucējiem kļūs lieks, un par tādu kļuva pagājušā čempionāta otrs labākais vārtu guvējs Maksims Marusičs.

Lemajičs varēs spēlēt tikai pēc 19. jūnija (pāreju laiks), bet izskatās, ka ne jau uzbrucēju trūkums ir RFS lielākā problēma - pārāk vienveidīgi un lēni viss notiek laukumā. Iespējams, ka tā liekas tikai man, taču tikai viena uzvara septiņās spēlēs... Papildinājums būs arī "Riga FC" - no Kipras atgriezies Deniss Rakels. Jau esam piemirsuši, ka čempionu rindās ir arī Ivans Lukjanovs, kurš pēc krustenisko saišu operācijas šosezon vēl nav spēlējis, bet jau trenējas un sezonas otrajā pusē būs ierindā.

Skaidrs, ka abiem klubiem būs papildinājums līdz Eiropas kausu spēlēm un duelis par titulu, šķiet, tikai pēc izlašu pauzes pa īstam sāksies. RFS nākamajā mačā uzņems FK "Ventspils", kas atrodas sev neierasti zemu (5.vieta) turnīra tabulā, bet kuru joprojām nedrīkst izsvītrot vismaz no medaļu pretendentu loka. Situācija pašreiz veidojas interesanta - ir divi līderi un aiz tiem piecas komandas, kuras var spēkoties par bronzas godalgām un – kas mūsu klubiem ir ļoti svarīgi ne tikai prestiža, bet arī materiālā ziņā (varbūt pat svarīgāk!) - vietu Eiropas kausu izcīņā.

Turpina savu veiksmes stāstu Jūrmalas "Spartaks" - četras uzvaras pēc kārtas un sešas pēc kārtas spēles bez zaudējuma. Pārtrūka FK „Liepāja” triju uzvaru sērija, un to pārtrauca Daugavpils komanda, pie reizes pārtraukdama savu triju zaudējumu sēriju un pakāpdamās turnīra tabulā uz 6. vietu. Turnīra tabulas vidusdaļā pārvietošanās būs pēc katras spēļu kārtas, un tas tikai padara turnīru interesantāku.

Daugavpils un Valmieras komandas ir šīs sezonas pozitīvie pārsteigumi, turpretī FK "Jelgava" pilnīgi noteikti ir negatīvais pārsteigums. Tikai 13 punkti 14 spēlēs, tikai 11 gūti vārti 14 spēlēs un pēdējā vieta turnīra tabulā. Protams, tikai četri punkti ir līdz sestajai vietai, taču - kā lai to četru punktu deficītu ar tik neizteiksmīgu spēli dzēš? Komandas sastāvs (vārtsargi Māliņš un Kurakins, vietējie spēlētāji Lazdiņš, Rode, Indrāns, Vikt. Litvinskis, Redjko, Kurtišs, Krušatins, Ivanovs... leģionāri Eisdens, Fernandes, Puperharts, Rašo, Šarifi, Osipovs, Bindzinašvili, Biljans...) galīgi neatbilst tās sniegumam un vietai turnīra tabulā.

Gaišs stariņš bija jaunā uzbrucēja Aivara Emša vārtu birums (4 vārti un vārti trijās spēlēs pēc kārtas), bet aprāvies ir arī tas. Ja nespēlē visa komanda... Izlašu pārtraukumā kluba vadībai gaidāma nopietna saruna ar galveno treneri un viņa palīgiem. Jelgavnieki nav tie, kas sezonas laikā vairākkārt maina trenerus, taču nu jau krīze sāk ievilkties (trīs zaudējumi pēc kārtas, sešas pēc kārtas neuzvarētas spēles - pēdējā uzvara 27.aprīlī) un pats sliktākais - bālais komandas sniegums. Treneri aizbildinās ar savainojumiem, taču bez tiem neiztiek neviena komanda. Kāpēc savainojumu ir tik daudz - tas jau ir cits jautājums, un arī tas vispirms tomēr adresējams treneriem. Kluba prezidents Māris Peilāns ir ļoti neapmierināts ar komandas sniegumu, un skaidrs, ka kaut kas ir jāmaina. Kas? Par to tad kopā arī jādomā.

Virslīgas čempionāts atsāksies 15.jūnijā. FK "Jelgava" uzņems Valmieras komandu, RFS savā laukumā spēlēs ar FK "Ventspils", Liepājā viesos čempions "Riga FC" un (16.jūnijā) "Spartaks" uzņems Daugavpils komandu. Var kaut par vienu spēli var teikt, ka tur nu viss ir skaidrs? Es neuzdrošinātos to darīt.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu