Latvijas futbola izlase piedzīvo sakāvi pret Slovēniju (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Vladislavs Gutkovskis
Vladislavs Gutkovskis Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas futbola izlase pirmdien 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē Daugavas stadionā ar 0:5 (0:4) kapitulēja Slovēnijai, ciešot smagāko zaudējumu pēdējo gadu laikā.

Latvijas izlase pie uzvaras nav tikusi jau 12 spēles pēc kārtas jeb kopš pagājušā gada 2.jūnija. Savukārt oficiālos turnīros vienība iepriekšējo panākumu guva 2017.gada 10.oktobrī Pasaules kausa kvalifikācijā pret Andoru.

Latvijas valstsvienībā šajā mačā debitēja 19 gadus vecais pussargs Daniels Ontužāns, kurš uzaudzis Vācijā un pārstāvēja šīs valsts jaunatnes izlases.

Slovēnijas izlases labā pa diviem vārtiem guva Domens Črnigojs un Josips Iličičs, bet vienu reizi precīzs bija Miha Zajcs.

Slovēņi jau spēles pirmajās minūtēs apliecināja favorītu statusu, saimniekojot Latvijas izlases laukuma pusē un piespiežot mājiniekus pie sava soda laukuma. Pirmo reizi kaut uz brīdi pretinieku laukuma pusē izdevās noturēties 12.minūtē, taču bumba ātri tika zaudēta. Tikmēr otrā laukuma galā spēles 14.minūtē Josips Iličičs pēc soda sitiena norībināja Latvijas izlases vārtu pārliktni.

Jau spēles 16.minūtē dueli nevarēja turpināt aizsargs Vitālijs Maksimenko, kura vietā mačā iesaistījās Vitālijs Jagodinskis. Nākamā bīstamā epizode pie Latvijas izlases vārtiem bija 20.minūtē, kad no 11 metriem pāri taisnstūrim sita Miha Zajcs. Pāris minūtes vēlāk pirmo reizi spēlē iesaistījās Jans Oblaks, tiesa, pēc tam sekoja ātrs pretuzbrukums uz Latvijas izlases vārtiem, kas noslēdzās ar bumbas triekšanu tīklā. Slovēņi Latvijas izlases soda laukumā izspēlēja līdz tukšiem vārtiem, Domenam Črnigojam 24.minūtē panākot 1:0.

Pēc pāris minūtēm viesi dubultoja savu pārsvaru, vēlreiz brīvi ieejot soda laukumā. Latvijas futbolisti kļūdījās aizsardzībā, ko izmantoja Črnigojs, kurš bez bumbas apstādināšanas trieca to vārtos. Pretinieki neapstājās un 28.minūtē Latvija saņēma nākamo triecienu - pēc Kristera Tobera pārkāpuma soda laukumā ciemiņi nopelnīja 11 metru soda sitienu, kuru realizēja Iličičs.

Turpinājumā spēles ritējums nedaudz mitējās, Latvijai bīstamāko situāciju pie pretinieku vārtiem radot 42.minūtē, kad pēc Oļega Laizāna piespēles ar galvu pāri vārtiem sita Kaspars Dubra. Pāris minūtes vēlāk jau otrā laukuma galā slovēņi pēc ilgas izspēles panāca 4:0, savus otros vārtus gūstot Iličičam. Puslaika kompensācijas laikā Latvijai bija labākā iespēja spēles pirmajā daļā, taču Mārcis Ošs nedaudz sita garām pretinieku vārtiem.

Jau otrā puslaika trešajā minūtē bumbu Latvijas izlases vārtos ieraidīja arī Zajcs, kurš bija precīzs no dažiem metriem. Pēc tam otrā laukuma galā pēc Vladmira Kameša sitiena reto reizi spēlē vajadzēja iesaistīties Oblakam. Tāpat ar salīdzinoši bīstamu raidījumu atzīmējās Laizāns, kurš 57.minūtē izpildīja tālu un precīzu soda sitienu.

Puslaika otrajā pusē krietni mazinājās pretinieku spiediens, kā rezultātā Latvijai arvien biežāk izdevās bumbu nogādāt līdz pretinieku soda laukumam. Spēles 78.minūtē uz maiņu devās Ontužāns, kurš līdz ar to piedzīvoja debiju Latvijas izlasē. Mačs turpinājās mierīgā gaitā, slovēņiem kompensācijas laikā vēl vienu reizi apdraudot Latvijas izlases vārtus, bet Laizānam atkal no tālienes pārbaudot Oblaka modrību.

Iepriekšējo reizi Latvija piecus vārtus vienā spēlē ielaida 2017.gada martā, kad viesos ar 0:5 kapitulēja Gruzijai.

Vārtos spēli sāka Pāvels Šteinbors, bet no laukuma spēlētājiem starta vienpadsmitniekā bija Kaspars Dubra, kurš šajā mačā bija komandas kapteinis, Mārcis Ošs, Vitālijs Maksimenko, Aleksandrs Solovjovs, Oļegs Laizāns, Vladimirs Kamešs, Deniss Rakels, Kristers Tobers, Roberts Savaļnieks un Vladislavs Gutkovskis.

Salīdzinot ar iepriekšējo maču, pamatsastāvā nav Artūra Karašauska un traumētā Jāņa Ikaunieka, bet ir Solovjovs un Kamešs.

Slavišas Stojanoviča vadītā Latvijas izlase zaudējusi visās četrās līdz šim aizvadītajās kvalifikācijas cikla spēlēs. Piektdien Latvija ar 0:3 piekāpās Izraēlai, bet martā ar rezultātu 1:3 zaudēja Ziemeļmaķedonijai un pēc tam ar 0:2 atzina Polijas izlases pārākumu.

Tikmēr Slovēnija piektdien viesos ar 0:1 piekāpās Austrijai, bet martā cīnījās 1:1 gan ar Izraēlu, gan Ziemeļmaķedoniju.

Latvija ar Slovēniju tikusies četras reizes, 2000.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā ciešot divus zaudējumus, bet 2004.gadā uzvarot ar 1:0.

Latvijas valstsvienība Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā atrodas necilajā 133.vietā, kamēr Slovēnija ir 63.pozīcijā.

Pirmo reizi Latvijas izlases kandidātu sarakstā bija Minhenes "Bayern" sistēmā spēlējošais pussargs Daniels Ontužāns, kā arī pašmāju kluba "Liepāja" pussargs Mārtiņš Ķigurs, bet otro reizi izsaukts debiju vēl nepiedzīvojušais aizsargs Antonijs Černomordijs no "Riga" kluba.

Tāpat izsaukumu uz valstsvienību izpelnījies arī pavasarī tajā debitējušais "Liepāja" pussargs Kristers Tobers, kurš jūnija abās spēlēs jau bija starta vienpadsmitniekā.

Traumas gan ieviesa nelielas korekcijas izlases kandidātu sarakstā, jo pirms nedēļas kļuva zināms, ka valstsvienībai nevarēs palīdzēt aizsargs Vjačeslavs Isajevs, turklāt savainojumā iedzīvojās vēl viens aizsargs Vadims Žuļevs. Tāpēc valstsvienības galvenais treneris Slaviša Stojanovičs uz valstsvienību izsauca Raivi Jurkovski.

Savainojuma dēļ izlasi atstāja arī 2018.gada Latvijas labākais futbolists Dāvis Ikaunieks, kurš tāpat kā Ontužāns piektdien palika ārpus pieteikuma.

Slovēnijas futbols visvairāk zināms Latvijas izlases galvenajam trenerim Stojanovičam, kurš savulaik stūrējis tieši Slovēnijas valstsvienību. Slovēnijā augušais serbu speciālists trenējis un spēlējis vairākās šīs valsts komandās.

Tāpat pretiniekus labi pārzina aizsargs Vitālijs Maksimenko, kurš ar Ļubļanas "Olimpija" šosezon kļuva par Slovēnijas vicečempionu un triumfēja valsts kausa izcīņā.

Slovēnijas futbola izlasi vada Majtažs Keks, kurš pirmo termiņu pie valstsvienības stūres strādāja no 2007. līdz 2011.gadam, pēc tam komandas grožus pārņemot Stojanovičam.

Slovēnijas izlases spožākā zvaigzne ir Spānijas granda Madrides "Atletico" vārtsargs Jans Oblaks. Tikmēr pussargs Josips Iličičs šosezon Bergāmo "Atalanta" sastāvā guva 12 vārtus Itālijas A sērijā, kamēr uzbrucējs Robert Beričs Francijas augstākajā līgā "Saint-Etienne" rindās izcēlās ar deviņiem precīziem sitieniem.

Martā par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts serbu speciālists Stojanovičs. Decembra sākumā no izlases galvenā trenera amata nolēma atkāpties somu speciālists Miksu Pātelainens, kurš komandu vadīja vien kopš maija jeb mazāk nekā astoņus mēnešus.

Latvijas futbola izlases sastāvs spēlei ar Slovēniju:

Pāvels Šteinbors, Kaspars Dubra, Mārcis Ošs, Vitālijs Maksimenko (Vitālijs Jagodinskis, 16.min.), Aleksandrs Solovjovs, Oļegs Laizāns, Vladimirs Kamešs, Deniss Rakels (Daniels Ontužāns, 78.min.), Kristers Tobers (Ritvars Rugins, 69.min.), Roberts Savaļnieks, Vladislavs Gutkovskis.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu