Aģents: Tuvāko gadu laikā Latvijas spēlētāju skaits NBA varētu pieaugt (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AP/LETA

Latvijai šosezon pirmo reizi Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) bija četri spēlētāji, taču latviešu basketbolistu skaits šajā līgā tuvākajos gados varētu vēl pieaugt, sarunā ar TVNET sacīja Latvijas vairāku vadošo basketbolistu aģents Artūrs Kalnītis.

Trešdien noslēdzās "Basketball Without Borders Europe 2019" talantu nometne, kas pirmo reizi notika Latvijā. Nometne Rīgā tika rīkota sadarbībā ar Nacionālo basketbola asociāciju (NBA). 

"Basketball Without Borders Europe 2019" nometne pulcēja 64 labākos basketbolistus un basketbolistes 17 gadu vecumā un jaunākus no 26 Eiropas valstīm.

Nometnē ar savu pieredzi dalījās Latvijas basketbolisti, kuri šosezon spēlēja NBA - Kristaps Porziņģis (Dalasas "Mavericks"), Rodions Kurucs (Bruklinas "Nets"), Dāvis Bertāns (Sanantonio "Spurs") un Dairis Bertāns (Ņūorleānas "Pelicans").

Nometni apmeklēja arī aģents Kalnītis, kurš pārstāv vairākus Latvijas vadošos basketbolistus, tostarp arī NBA spēlētājus Kurucu un brāļus Bertānus.

"Šeit vairāk aģenti brauc vienkārši pārstāvēt savus spēlētājus. Es domāju, ka 95% šo spēlētāju jau ir aģenti. Jaunos spēlētājus vairāk izvērtē NBA klubu skauti, bet aģentu loma ir mazāka" sacīja Kalnītis.

Šajā nometnē no Latvijas puišiem piedalījās Krišs Helmanis, Toms Helmanis un Rodijs Mačoha. Nevienu no šiem spēlētājiem Kalnītis nepārstāv, bet nometnē piedalījās divi ārzemju basketbolisti, ar kuriem viņš sadarbojas - horvāts Boriss Tišma (Boris Tišma) un polis Filips Sievruks (Filip Siewruk).

"No latviešu puišiem nebija neviena manējā spēlētāja. Bija divi ārzemju basketbolisti = viens no Horvātijas un otrs no Polijas. Abi nostartēja pietiekoši labi. Abi ikdienā strādā Barselonas (Sievruks) un Madrides "Real" (Tišma) akadēmijās. Šogad mēs bez latviešiem, bet domāju nākamgad vai aiznākamgad būs arī mūsējie."

Kalnītis uzskata, ka šī nometne ir liels notikums Latvijas basketbolā, kas veicinās attīstību. Viņaprāt, tuvākajos gados Latvijai būs vēl spēlētāji NBA.

"Domāju, ka šī nometnē ir ļoti labs signāls Latvijas basketbolam. Šis ir pirmais gads, kad mums ir četri NBA spēlētāji. Tas skaits tuvāko 2-3 gadu laikā varētu celties." 

"Atsauksmes no NBA ir tādas, ka spēlētāji ir ļoti korekti. Mēs redzam, ka mums basketbolā ir labi piemēri. Esmu diezgan pārliecināts, ka šāda nometne 5-10 gadu laikā Latvijā notiks vēlreiz."

Pēc šīs sezonas līgums ar Spānijas klubu Grankanārijas "Herbalife" noslēdzas Latvijas centra pozīcijas spēlētājam Anžejam Pasečņikam, kuru 2017. gadā NBA jauno spēlētāju draftā ar 25. numuru izvēlējās Orlando "Magic" komanda, taču tiesības uz Latvijas basketbolistu tika aizmainītas uz Filadelfijas "76ers" vienību.

Vaicāts, vai Pasečņiks ir atvadījies no Grankanārijas komandas un šovasar centīsies iekļūt NBA kluba "76ers" sastāvā. "Tas ir jautājums, ko mēs ar Anžeju izlemsim, kad pienāks laiks. Viņam iespējas ir dažādas. Skatīsimies," sacīja Pasečņika aģents Kalnītis.

NBA draftā pirmajā kārtā izvēlētajiem spēlētājiem teorētiski pienākas garantēts līgums, taču vasaras sākumā ir grūti prognozēt nākotnes scenārijus, jo starpsezonā var notikt lielas pārmaiņas komandu sastāvos.

"Viņam (Pasečņikam) bija divas salīdzinoši grūtas sezonas. Filadelfijā viņam priekšā ir trīs centra spēlētāji. Šobrīd arī tiek izskatītas spēlētāju maiņas iespējas, tāpēc ir vēl stipri pāragri kaut ko spriest, turklāt priekšā ir vēl NBA jauno spēlētāju drafts, kas daudz ko var ietekmēt. Ir arī interese no citām komandām."

No 5. līdz 15. jūlijam Lasvegasā risināsies NBA Vasaras līga. Rodions Kurucs iepriekš sarunā ar TVNET norādīja, ka viņš šajā starpsezonas turnīrā piedalīsies. Iesējams, ka NBA Vasaras līgā spēlēs arī Dairis Bertāns un Anžejs Pasečņiks.

"Mums ir vienošanās ar Bruklinas komandu, ka Rodions spēlēs 2-3 mačus. Pārāk viņš netiks nogurdināts, vairāk mērķis ir būt kopā ar komandu. Jaunajiem spēlētājiem ir sava programma, kurai viņš ies cauri. Kas attiecas uz Dairi, par to vēl šobrīd tiek diskutēts, kā viss notiks."

"Iespēja, ka Anžejs spēlēs NBA Vasaras līgā, es domāju ir liela. Vai tas nozīmē, ka viņš noslēgs līgumu, to es šobrīd nevaru apgalvot."

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu