Jēkabsone-Žogota: Gribu palikt basketbolā

"Ģenerāļa stūrmaņi"
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Viena no visu laiku labākajām Latvijas basketbolistēm Anete Jēkabsone-Žogota viesojās raidījumā "Ģenerāļa stūrmaņi". Sarunā ar Valdi Valteru kādreizējā sportiste neslēpj, ka viņa vēlas palikt basketbolā. Iespējams, viņa kandidēs uz Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidentes amatu.

Bijusī basketboliste divas reizes atzīta par Latvijas labāko sportisti (2008., 2009. gadā), kā arī viņa saņēmusi Eiropas gada labākās basketbolistes apbalvojumu (2007. gadā).

Jēkabsone-Žogota basketbolistes karjeras laikā kļuvusi par Latvijas, Francijas, Turcijas, Krievijas, Eirolīgas un Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) čempioni.

2016. gadā Jēkabsone-Žogota paziņoja par basketbolistes karjeras beigšanu. Viņa atzīst, ka vairs nealkst atrasties basketbola laukumā, taču viņa vēlas saistīt savu dzīvi ar basketbolu. 

"Teikšu godīgi - nealkstu būt atpakaļ laukumā kā spēlētāja. Tas laikam nozīmē, ka sasniedzu maksimumu, tāpēc man neprasās atgriezties. Protams, basketbols vienmēr būs manā sirdī. Negribu iziet no basketbola aprites."

Pašlaik 35 gadus vecā Jēkabsone-Žogota uzskata, ka viņai nepietiek pacietības, lai strādātu par basketbola treneri.

"Trenera darbs mani neaizrauj, tāpēc ka man nebūtu pacietības. Esmu redzējusi treneru grūto darbu - tas ir ārprāts. It sevišķi trenēt meitenes, jo tas prasa dubultu pacietību."

Bijusī basketboliste uzsver, ka profesionāliem sportistiem ir jāiegūst izglītība.

"Visiem sportistiem karjeras beigās ir trieciens, kad jādomā, ko darīt tālāk. Ja tu neesi laicīgi sācis par to domāt un ieguvis profesiju, tad ir smagi. Man bija tā, ka es būtu it kā no laivas izmesta."

"Zināju, ka pēc basketbolistes karjeras noteikti mācīšos. Gribēju mācīties kaut ko, kas nav saistīts ar basketbolu, ar trenera darbu. Aizgāju mācīties sabiedriskās attiecības pirmā līmeņa programmā," pastāstīja bijusī basketboliste, kura vēlas turpināt studijas arī bakalaura un maģistra programmās.

Šogad februārī Jēkabsonei-Žogotai piedzima meitiņa.

"Man tagad aug meita. Zinu to, ka primārais būs viņas izglītība. Ja es jutīšu, ka kāda iemesla dēļ izglītība klibos, tad tās kaut kādas citas aktivitātes būs jāsamazina. Mūsdienās izglītība ir ļoti svarīga."

Jau pēc nedēļas Rīgā sāksies Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm, taču Latvijas Basketbola savienība (LBS) vēl nav savākusi nepieciešamo finansējumu. Jēkabsone-Žogota pauž neizpratni par šo situāciju.

"Tas ir normāli, ka tūlīt jāsākas Eiropas čempionātam, bet mums vēl nav naudas?"

Jēkabsone-Žogota atzīst, ka viņa apsver domu kandidēt uz LBS prezidentes amatu.

"Ja nāktu tāds piedāvājums, tad kāpēc nē? Gribu palikt basketbolā. Jūtu, ka basketbols ir mana lieta, ar kuru turpināt savu ceļu. Jā, iespējams, arī Latvijas Basketbola savienībā. Tad jau redzēs."

Jēkabsone-Žogota piedalījās Rīgā notikušajā "Basketball Without Borders" nometnē, kas tika rīkota sadarbībā ar Nacionālās basketbola asociāciju (NBA).

Bijusī basketboliste nometnes laikā aprunājās ar Kristapu Porziņģi. Viņasprāt, slavenajam Latvijas basketbolistam ir pozitīva personība, taču viņam vajadzētu vairāk pacensties izvairīties no skandāliem.

"Man patīk Kristaps. Viņš ir ļoti draudzīgs. Viņam ir ļoti pozitīva attieksme pret bērniem, kuriem viņš nodod labo enerģiju. Tomēr ir lietas, pie kurām viņam ir jāpiedomā."

Latvijas sieviešu basketbola izlase pērn spēlēja Pasaules kausā un 2008. gadā startēja Pekinas olimpiskajās spēlēs. Vīriešu valstsvienībai vēl nav izdevies piedalīties šajos lielajos turnīros. Kāpēc tā?

"Nevar salīdzināt sieviešu basketbolu ar vīriešu basketbolu. Sievietes nav tik atlētiskas, konkurence varbūt nav tik liela. Varbūt tāpēc mums ir vieglāk izsisties. Tomēr tas ir fakts, ka sieviešu izlase ir labāk startējusi nekā vīriešu valstsvienība."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu