Zībarts: Nešaubos par Pilāberes spējām

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Mārtiņš Zībarts
Mārtiņš Zībarts Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts nešaubās par Karlīnes Pilāberes spējām, pēc sastāva paziņošanas Eiropas čempionātam pauda valstsvienības stūrmanis.

au ziņots, ka latvietes savā pēdējā pārbaudes mačā pirms Eiropas čempionāta "Arēnā Rīga" ar rezultātu 79:80 (17:21, 20:22, 21:20, 21:17) piekāpās Slovēnijai.

Latvijas izlasē teicamu sniegumu demonstrēja Pilābere, kura tikai pēc Aijas Putniņas savainojuma tika iekļauta izlasē. Viņa šajā duelī guva 26 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas.

Pēc mača Latvijas izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts paziņoja tās 12 spēlētājs, kuras pārstāvēs valsti Eiropas čempionātā. Kā pēdējās atskaitītās ir Putniņa un gados jaunā Elizabete Bulāne.

"Karlīne bija iekļauta 3x3 izlases sastāvā pasaules čempionātam, bet tiklīdz uzzinājām, ka viņu nevar pieteikt turnīra, pieteicām starp izlases kandidātēm. Viņa ir atguvusi spēles garšu un divus gadus spēlēja pie manis "TTT Rīga", tāpēc nešaubos par viņas spējām," spēlētājas sniegumu uzteica galvenais treneris.

"Bulāne šogad nepalīdzēs lielajai izlasei, tomēr uzskatu, ka šī vbija laba skola un vasarā notiekošajā U-16 čempionātā viņa spēlēs ar citu sparu," teica Zībarts. "Šī viņai noteikti bija laba pieredze, kas palīdzēs turpmākajā karjerā."

Atpūta šajā mačā tika dota Kristīnei Vītolai, kā arī nespēlēja Zenta Meļņika, kurai nesen veikta neliela acs operācija, tāpēc turpmākās piecas dienas viņa nedrīkst nodarboties ar fiziskām aktivitātēm.

"Pirmdien ārsti sniegs savu lēmumu, kad viņa varēs atsākt pilnvērtīgus treniņus," par spēlētājas veselības stāvokli teica Zībarts.

Treneris nenoliedza, ka sagatavošanās posms nav bijis viegls, jo lielākoties izlasei nācies darboties nepilnā sastāvā, veicot vairākas rotācijas. Tomēr Zībarts saglabāja optimismu un cerību, ka Eiropas čempionātā izlase būs iespējami labākajā sastāvā.

"Protams, tas nedaudz patraucēja, jo uzreiz mainās spēles rokraksts un taktika," par sastāva iztrūkumiem stāstīja speciālists. "Tomēr tas mums deva iespēju veikt vairākas rotācijas, kuras parādīja, kas laukumā izdodas un, kas nē."

Tāpat Zībarts neslēpa, ka spēlēšana mājās uzliek papildu nastu. "Liela atbildība, ceram uz lielu skatītāju atbalstu. Īpaši tas vajadzīgs grūtajos brīžos - tas dod enerģijas lādiņu visai komandai," teica izlases stūrmanis, piebilstot, ka komandai svētdien iedota brīvdiena, bet pirmdien tā jau uzsāks intensīvu gatavošanos čempionātam.

"Rīt mums būs brīvdiena, bet pirmdien jau ievācamies viesnīcā un sāksim ķert čempionāta sajūtas. Vakarā būs arī treniņš," ar izlases plāniem pirms svarīgā turnīra dalījās Zībarts.

Savukārt par to, kas būtu jāmaina komandas spēlē, treneris bija īss un lakonisks, sakot, ka gandrīz nekad vienības stūrmanis nebūs apmierināts ar demonstrēto spēli, jo vienmēr var ko uzlabot. "Izdevās samazināt kļūdas - tas priecēja. Uzbrukumā tikām līdz metieniem, kas noteikti ir svarīgi, tomēr pielikt varam visās jomās," teica treneris, norādot, ka sestdienas spēlē pret Slovēniju komanda spējusi demonstrēt labu aizsardzības spēli, īpaši otrajā puslaikā.

"Tiklīdz zaudējam intensitāti, iestājas kritums. Jānotur enerģija, lai tie kritumi nav tik bieži vai, ja ir, tad ne uz ilgu," piebilda Zībarts.

Tikmēr pirmos izlases pretinieci Lielbritāniju Zībarts vēl neesot pētījis, bet neslēpa, ka pieķersies tam tuvākajās dienās. "Zinu, ka viņām bija spēles Slovēnijā, bet tajā turnīrā viņas spēlēja bez vairākām Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas spēlētājām, tāpēc skatīšos spēles ar Zviedriju un Spāniju, kas viņām ir tuvākajās dienās," par pirmajām pretiniecēm teica Zībarts.

Sarkanbaltsarkano karogu Eiropas čempionātā pārstāvēs Elīna Dikeulaka, Ilze Jākobsone, Ieva Pulvere, Kate Krēsliņa, Aija Brumermane, Karlīne Pilābere, Kristīne Vītola, Laura Ikstena, Digna Strautmane, Paula Strautmane, Lūize Šepte un Zenta Meļņika.

Ikstenai, Šeptei un D.Strautmanei šī būs debija Eiropas čempionātā.

Kā zināms, Latvijas izlasei šajā čempionātā nevarēs palīdzēt Kitija Laksa, kurai ir ilgstošs rehabilitācijas process pēc rudenī gūtās smagās traumas, kā arī personīgu iemeslu dēļ nespēlēs Anete Šteinberga.

Pēc pilsonības nepiešķiršanas no pretendentēm spēlēšanai valstsvienībā tika atskaitīta amerikāniete Šeja Pedija.

Eiropas čempionāts norisināsies no 27.jūnija līdz 7.jūlijam. A un B apakšgrupu spēlēs notiks Rīgā, bet pārējo apakšgrupu mači un izslēgšanas turnīrs norisināsies Serbijā. Sešas labākās komandas iegūs tiesības 2020.gada februārī piedalīties olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā spēlēs vienā grupā ar Lielbritānijas, Ukrainas un Spānijas valstsvienībām. Pirmā spēle ir paredzēta pret Lielbritāniju 27.jūnijā plkst.18.30, turnīrā turpinājumā 28.jūnijā latvietes plkst.18.30 spēkosies ar Ukrainu, bet noslēdzošā grupu turnīra spēle būs 30.jūnijā plkst.18.30 pret Eiropas čempioni Spāniju.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Elīna Dikeulaka (Vroclavas "Šlenza", Polija), Ilze Jākobsone ("Freiburg", Vācija), Ieva Pulvere, Kate Krēsliņa, Aija Brumermane, Karlīne Pilābere (visas - "TTT Rīga"), Kristīne Vītola (Salamankas "Perfumerias Avenida"), Laura Ikstena (Sedlces PGE MKK, Polija), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinnipakas Universitāte, NCAA), Lūize Šepte (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Zenta Meļņika (Sanmartīno "Fila", Itālija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu