Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Bravo "Liepājai" un Starkovam! (4)

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
FK "Liepāja" futbolisti
FK "Liepāja" futbolisti Foto: Mārtiņš Sīlis, FK Liepāja

Aizvadītajā Latvijas "Optibet" futbola virslīgas spēļu kārtā tika gūti 15 vārti un divas spēles beidzās ar vienas komandas pārliecinošu uzvaru.

Čempionam "Riga FC" izdevās pārtraukt Jūrmalas "Spartaka" piecu uzvaru sēriju un sagraut to ar 6:1, kas Eiropas kausu priekšvakarā nevar nepriecēt.

FK "Jelgava" izdevās pārtraukt savu 7 spēļu sēriju bez uzvarām (4 zaudējumi un 3 neizšķirti), ar 2:0 viesos pārspējot BFC "Daugavpils" futbolistus. Pirmā Jelgavas komandas uzvara jaunā galvenā trenera Oļega Kubareva vadībā. Zīmīgi, ka arī iepriekšējā uzvara tika gūta pār Daugavpils komandu. Vai jelgavnieki sāks augšupceļu turnīra tabulā? Laiks rādīs.

Baltkrievu treneris Kubarevs sevi Latvijas futbolā jau ir spilgti apliecinājis (tituls ar Jūrmalas "Spartaku" 2016. gadā) un jelgavnieku sniegums Daugavpilī ļauj komandas līdzjutējiem cerēt, ka "dzīve kļūs labāka".

Tomēr īpaši gribu izcelt FK "Liepāja" uzvaru savā laukumā pār FK "Ventspils" ar 4:0, turklāt ne tik daudz pašu 4:0 (kaut gan tas arī Kurzemes komandu duelī bieži negadās - iepriekšējo reizi ar vienas komandas četru vārtu pārsvaru šis duelis beidzās 2006. gada virslīgas čempionātā, kad ar 4:0 uzvarēja Liepājas "Metalurgs"), bet to, kā tas tika panākts.

Pēdējā laikā pār Aleksandra Starkova galvu bija izlijuši vairāki spaiņi kritikas Latvijas izlases sakarā un skaidrs, ka viņam ir svarīgi atkal apliecināt savu trenera meistarību. Pieredzējušais treneris ar lielu kāri ķērās pie darba, skaidrs, ka viņa meistarība nekur nevarēja pazust un tagad jau jāsāk domāt par to, vai patiešām Starkovs bija tas galvenais vaininieks, ka izlase viņa vadībā spēlēja tik slikti (un kas notiek tagad?)… Liepājnieki burtiski noslaucīja pretinieku no laukuma.

Aleksandrs Starkovs
Aleksandrs Starkovs Foto: Mārtiņš Sīlis, FK Liepāja

Jau iepriekšējā spēlē pret čempionu "Riga FC" liepājnieki rādīja interesantu sniegumu, šajā ziņā viņi bija pat labāki par čempioniem un noteikti nebija pelnījuši zaudējumu, taču rupjas kļūdas viņiem par sliktu pieļāva "cilvēks ar svilpi" un tās būtiski ietekmēja mača iznākumu.

Sāpīgā neveiksme neiedragāja Liepājas komandu, kas liecina par komandas pārliecību, mačs ar FK "Ventspils" bija kā iepriekšējās spēles turpinājums un bija bauda skatīties uz liepājnieku sniegumu. Radošs un skaists futbols, skaisti gūti vārti, asprātīgas sadarbības, augsts spēles temps gandrīz visas 90 minūtes.

Kurš teica, ka Starkovs ir konservatīvs un vecmodīgs treneris? Kurš teica, ka viņš neuzticas jaunajiem spēlētājiem?

Arī paši liepājnieku futbolisti atzīst, ka līdz ar Starkova stāšanos galvenā trenera amatā kvalitatīvāki kļuvuši treniņi, augstāka ir spēles disciplīna un tajā pašā laikā - komanda spēlē futbolu. Šajā spēlē tieši tāds iespaids arī radās - viena puse (FK "Ventspils") pilda laukumā savu pienākumu, bet otra puse (FK "Liepāja") ar iedvesmu, pat ar baudu, spēlē futbolu. Kur ir atšķirība - tas bija redzams gan laukumā, gan uz tablo.

Nepārsteigsimies un nepārspīlēsim ar Liepājas komandas slavēšanu, bet tas, ka komanda pārvēršas līdz nepazīšanai uz labo pusi, ir acīmredzams un atliek tikai novēlēt šo procesu turpināt.

Nākamā spēle FK "Liepāja" būs 25. jūnijā Rīgā ar vienu no līderiem RFS. Tur varēs vēl labāk redzēt, cik patiešām jau būtiskas ir pārmaiņas.

FK "Ventspils" pēdējās divas spēles zaudēja ar kopējo rezultātu 1:8 un tas nevar neizraisīt satraukumu Eiropas kausu priekšvakarā. Sliktākais varbūt pat nav skaitļi uz tablo, cik komandas sniegums - vispirms jau aizsardzībā, bet tad arī kopumā. Liepājā, piemēram, mājinieki bija krietni pārāki arī fiziskā un funkcionālā ziņā. Rodas pamatots jautājums - kāpēc komanda brauc ziemā un pavasarī uz treniņnometnēm siltās zemēs un ko futbolisti tur dara?

Ventspilnieku rindās nupat atgriezies pussargs Daniils Ulimbaševs (tieši no FK "Liepāja"…), klāt nāca brazīliešu uzbrūkošais pussargs Lukass Villela Rezende un ukraiņu uzbrucējs Mihails Sergijčuks. Ulimbaševs un Rezende jau spēlēja pret liepājniekiem, pieļauju, ka Ulimbaševs ātri atradīs kopīgu valodu ar sava bijušā kluba biedriem, bet kā būs ar abiem pārējiem - to rādīs laiks, kura ventspilniekiem nemaz nav tik daudz (līdz Eiropas kausiem) un arī punktu viņiem nav daudz - tikai 20 un komanda sāk pamazām iestigt turnīra tabulas vidusdaļā.

Nākamās spēles abām Kurzemes komandām būs pierādīšanas spēles - liepājniekiem jāpierāda sava lielā varēšana, ventspilniekiem jāpierāda, ka pēdējās divas spēles ir tikai īslaicīga krīze komandas sniegumā.

Savukārt "Metta" un FK "Jelgava" uzvaras viesos ļāva abām komandām pietuvoties jau tā blīvajai turnīra tabulas vidusdaļai (tikai 4 punkti šķir no Liepājas un Ventspils komandām jeb no 5. un 6. vietas). Viss turpinās!

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu