Forsbergs par 2026. gada OS rīkotājpilsētas izvēli: Četri delegāti vienkārši gulēja (2)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Peters Forsbergs
Peters Forsbergs Foto: AP/Scanpix

Zviedrijas hokeja leģenda Peters Forsbergs paudis neapmierinātību par 2026. gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietas izvēli. 

Par 2026. gada olimpisko spēļu mājvietu pirmdien tika izraudzītas Itālijas pilsētās Milānā un Kortīnā d'Ampeco, kas cīņā par Olimpiādes rīkošanas tiesību iegūšanu pārspēja Stokholmas-Ores pieteikumu no Zviedrijas, kas turklāt ledus renes sporta veidus plānoja aizvadīt Siguldā esošajā kamaniņu trasē.

Itālija saņēma 47 balsis, kamēr Zviedrija 34. 

"Prezentācijas laikā četri delegāti vienkārši gulēja," Zviedrijas televīzijas kanālam SVT sacīja divkārtējais olimpiskais čempions Forsbergs. "Tas ir neticami. Vai tiešām nevar noturēties, lai neaizmigtu? Vēlēšanas notiek reizi četros gados, un mūsu prezentācija ilga tikai aptuveni 30 minūtes. Kā šie delegāti balsoja un kādu informāciju viņi saņēma?"

Pēc 2026. gada olimpisko spēļu mājvietas paziņošanas Itālijas delegācija Lozannā (Šveice) pamatīgi līksmoja.

Atbalstu Stokholmas-Ores kandidatūrai iepriekš jau pauda Zviedrijas premjers Stēfans Lēvens un Stokholmas pilsētas galva Anna Kēniga Jerlmira, kā arī tādu slaveno zīmolu kā "Telia", "Spotify", "Ericsson", "Scania", "Tele2", "H&M", "SEB Group" dibinātāji un vadītāji.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis aģentūrai LETA teica, galvenais iemesls, kādēļ 2026. gada olimpiskās spēles notiks Itālijas pilsētās Milānā un Kortīnā d'Ampeco nevis Zviedrijā, bija tas, ka rīkotājpilsētas līgumu bija parakstījusi Ores pašvaldība nevis Stokholma.

Rīkotājpilsētas līgumu Stokholma nebija parakstījusi pašvaldības iekšējo politisko jautājumu dēļ.

"Stokholmas pašvaldības koalīcija sastāv no piecām partijām no kurām trīs atbalstīja Ziemas olimpisko spēļu organizēšanu, viena bija kategoriski pret, bet piektā partija ieņēma neitrālu nostāju. Lai izvairītos no politiskās nestabilitātes izraisīšanas, tika nolemts nevirzīt jautājumu par Ziemas olimpisko spēļu organizēšanu. Šī iemesla dēļ nebija rīkotājpilsētas līguma ar Stokholmu, bet gan ar Ori, kurā iedzīvotāju skaits ir nedaudz virs 1000 cilvēkiem, bet reģionā ir aptuveni 11 000 iedzīvotāju," sacīja Vrubļevskis.

Viņš pieļauj, ka Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) locekļiem šķita nepārliecinošs rīkotājpilsētas līgums ar tik mazu pašvaldību. Arī sagatavošanās posmā tieši par šo aspektu bijis visvairāk jautājumu.

Tāpat Vrubļevskis sarunā ar TVNET atzina, ka zviedri nopietni domāšot, vai vēl nākotnē pretendēs uz ziemas olimpisko spēļu rīkošanu, jo jau sesto reizi zaudēja šādā sāncensībā.

Ziemas olimpiskās spēles 2026. gadā risināsies no 6. līdz 22. februārim. Savukārt paraolimpiskās spēles no 6. līdz 15. martam. 

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu