Zībarts: Ceru, ka arī nākotnē komanda spers soli uz priekšu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Mārtiņš Zībarts
Mārtiņš Zībarts Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas sieviešu basketbola izlases nu jau bijušais galvenais treneris Mārtiņš Zībarts pēc atkāpšanās no amata pauda cerību, ka valstsvienība nākotnē progresēs un sasniegs vairāk, nekā ar viņu pie stūres.

Latvijas sieviešu basketbola pirmdien Rīgā cieta zaudējumu Eiropas čempionāta astotdaļfinālā, tādējādi neturpinot cīņu par 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

Latvijas izlase astotdaļfinālā ar rezultātu 62:77 (14:23, 9:22, 17:14, 22:18) piekāpās Zviedrijai, kas ceturtdien ceturtdaļfinālā tiksies ar Serbiju.

"Gribējās, lai mēs būtu daudz drošāki un pārliecinātāki ar bumbu. Tā bija lielākā starpība arī spēlē ar Zviedriju - pretinieces guva 17 punktus no mūsu kļūdām. Otrajā puslaikā mums bija četras kļūdas un nulle ielaistu punktu, turklāt mača otro pusi uzvarējām. Šo darbu mēneša laikā līdz galam neizdevās pabeigt. Treneriem un spēlētājām ir jāstrādā pie tā, lai katra basketboliste kļūtu individuāli spēcīgāka tieši bumbas pārvaldīšanā, kontrolē un lēmumu pieņemšanā," komentēja Zībarts, kurš preses konferencē paziņoja par atkāpšanos no amata.

"Pirms šī Eiropas čempionāta mūsu mērķis bija iekļūt sešu labāko komandu pulkā. Tas mums neizdevās, tāpēc uzņemot pilnu atbildību. Līdz ar to šī bija mana pēdējā spēle Latvijas sieviešu izlases galvenā trenera amatā. Darbu šajā postenī vairs neturpināšu," teica Zībarts.

Zībarts pie Latvijas izlases stūres stājās 2015.gada septembrī. Latvietes viņa vadībā 2017.gada Eiropas čempionātā izcīnīja sesto vietu un ieguva ceļazīmi uz pērnā gada Pasaules kausa izcīņu, kurā zaudēja visās trīs apakšgrupu turnīra spēlēs.

"Mums bija daudz skaistas un ļoti lielā cīņā izcīnītas uzvaras. Mums tādas spēles bija kvalifikācijā uz iepriekšējo Eiropas čempionātu - izšķiroši mači pret Lietuvu un Slovēniju. Savukārt pagājušajā Eiropas čempionātā visas trīs uzvaras bija neaizmirstami mirkļi un, pats galvenais, izcīnīta ceļazīme uz Pasaules kausu. Tur līdz šim neviena cita pieaugušo komanda nebija nokļuvusi un vēl kādu laiku arī nenokļūs," uzsvēra Zībarts.

"Pats Pasaules kauss neizdevās tik veiksmīgi, kā bijām plānojuši, tāpēc bija daudz pārdomu. Ja mērķus sasniedz, tad turpina darbu, ja nesasniedz - neturpina," secināja treneris.

Latvijas izlasei traumu dēļ čempionātā nevarēja palīdzēt Kitija Laksa un Aija Putniņa, bet pašā pirmajā spēlē smagā savainojumā iedzīvojās Kristīne Vītola.

"Varu meitenēm pateikt tikai lielu "paldies" par ziedošanos komandas labā, jo Ieva Pulvere visu ciklu cīnījās ar pleca traumu, kā rezultātā viņa treniņos nevarēja pat normāli uzmest pa grozu. Aija Brumermane cīnījās ar traumu, Digna Strautmane spēlēja ar traumētu roku un plecu. Arī citām meitenēm bija problēmās, tā kā medicīnas personāls paveica lielu darbu, lai mēs būtu spējīgi spēlēt pilnā sastāvā," atklāja Zībarts.

Latvijas basketbolistes cīņā veda galvenais treneris Zībarts, kuram palīdzēja Aigars Nerips, Matīss Rožlapa un Ziedonis Jansons, kā arī fiziskās sagatavotības treneris Ivars Ikstens. Izlases ģenerālmenedžeres pienākumus pēc karjeras beigām pilda Gunta Baško.

"Ar treneriem bijām lieliska komanda. Sapratāmies no pusvārda. Tas bija man liels atbalsts. Varu tikai apbrīnot fiziskās sagatavotības trenera Ivara darbu - kā viņš dienām un naktīm strādāja ar traumētām spēlētājām. Arī mani palīgi paveica milzīgu darbu, lai mēs būtu gatavi spēlei," skaidroja Zībarts.

Tāpat valstsvienībai šovasar nevarēja palīdzēt Anete Šteinberga, kura kā nespēlēšanu minēja nepieciešamību fiziski un psiholoģiski atjaunot spēkus pirms nākamās sezonas.

"Nespēlēšana bija Anetes izvēle un es to respektēju. Spēlējām ar tā spēlētajām, kas vēlējās būt izlasē. Kad sastādīju kandidātu sarakstu un treniņplānu, es viņu aicināju spēlēt izlasē," teica Zībarts, nekomentējot, vai starp abiem ir kādas nesaskaņas.

"Esmu ļoti noguris. Ir pagājis gads, kad sākām gatavoties Pasaules kausam, bet tagad darbu ar izlasi arī pabeidzam jūlijā. Pirmā lieta ko gribu, ir būt pie ģimenes. Tā ļoti daudz pārdzīvoja par mūsu komandu," uzsvēra Zībarts.

Latvijas sieviešu valstsvienība Eiropas finālturnīrā startēja devīto reizi, tai skaitā astoto reizi pēc kārtas (1999, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019). Lielākie sasniegumi bijusi ceturtā vieta 2007.gadā, kā arī divreiz izcīnīta sestā pozīcija (2005, 2017).

"Abos Eiropas čempionātos mums izdevās pakāpties augstāk nekā bijām punktā, kad komandu saņēmām, tāpēc ceru, ka arī nākotnē komanda spers soli uz priekšu un pakāpsies augstāk, nekā esam šobrīd," pauda Zībarts.

Latvija kontinenta meistarsacīkstes uzņems otro reizi vēsturē - pirmā reize bija 2009.gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu