Kas jauns hokejā? Runā Matulis: "Kurbads" vēršas Starptautiskajā Sporta arbitrāžas tiesā (3)

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
HK "Kurbads"
HK "Kurbads" Foto: HK "Kurbads"

Pēdējos gados daudz lasīts par Krievijas sportistu vēršanos Lozannas Sporta tiesā, pārsvarā tie bijuši ar dopingu saistīti jautājumi, bet šī tiesa, precīzāk, Starptautiskā Sporta arbitrāžas tiesa (CAS), izskata arī citas ar sporta strīdiem saistītas lietas. Nu Lozannā nonākusi hokeja kluba "Kurbads" sūdzība pret Latvijas Hokeja federāciju t.s. Riharda Mareņa lietā.

Atgādināšu lietas pamatbūtību. Proti, pirms Latvijas hokeja čempionāta finālsērijas starp "Mogo" un "Kurbadu" Rumbulas kluba saimniekam Andim Pikānam bija radušās aizdomas, ka Rihards Marenis, kurš lielāko daļu sezonas pavadīja Rīgas "Dinamo", nedrīkst spēlēt Latvijas čempionāta finālturnīrā. Jo pēc 15. janvāra, kad vairs nevar notikt pārejas no kluba uz klubu, bija spēlējis Rīgas "Dinamo".

Pēc pirmajām divām spēlēm starp "Mogo" un "Kurbadu" Latvijas Hokeja federācijas Disciplinārā komiteja saņēma "Kurbada" protestus, kuriem katram tika pievienoti arī 150 eiro. Ja protests tiek apmierināts, nauda tiek atdota klubam. Disciplinārā komiteja abus šos protestus noraidīja.

Sekoja "Kurbada" sūdzība LHF Valdei, kas Disciplinārās komitejas lēmumus atstāja spēkā. Kas atlika Pikānam? Tikai Lozanna! "Es gribu tikai saprast, kam ir taisnība," skaidro A. Pikāns.

"Mums vai federācijai. Vai Mareņa spēlēšana "Mogo" vienībā Latvijas čempionāta finālā bija likumīga vai nelikumīga. Tas ir arī ētiskas dabas un attieksmes jautājums, kā arī mūsu vēlme ieviest kaut kādu izpratni par federācijas vadības stilu."

Rihards Marenis
Rihards Marenis Foto: HK Mogo (Facebook)

Jāteic, ka Marenis nav pirmais no "Dinamo", kurš, beidzoties sezonai KHL, devies palīgā fārmklubam. Vairākus gadus tā bija pieņemta prakse - ja "Dinamo" spēlētājiem bija divvirzienu līgums, daļa no viņiem sezonu pabeidza fārmklubā Liepājā vai "Dinamo/Juniorā', kamēr tāds pastāvēja. Pa kaktiem visi šņukstēja, taču samierinājās.

Pikāns ir pirmais, kurš mēģina iestāties pret netaisnību. Cik Mareņa gadījumā bijis netaisnības, sagadīšanās vai nolaidības, to tagad lems Šveicē. Ja strikti tiktu ievērots Latvijas Hokeja čempionāta reglaments, tad pavasarī valsts čempionāta izslēgšanas spēlēs nedrīkstēja piedalīties ne tikai Marenis, bet arī Egīls Kalns, Roberts Mamčics, kā arī Kaspars Saulietis un pat Edijs Brahmanis, jo visi 6. februārī spēlēja Rīgas "Dinamo" pret Lielbritānijas izlasi.

Andis Pikāns un Viesturs Koziols
Andis Pikāns un Viesturs Koziols Foto: TVNET kolāža

Pērn no ASV pārbraukušais, "Auroras" universitātē izstudējušais uzbrucējs Rihards Marenis pagājušajā vasarā trenējās "Dinamo", taču, sākoties sezonai, komandā netika. Negribot mest hokeju malā, Marenis sāka spēlēt "Mogo", kur nospēlēja septiņas spēles, pēc kurām "Dinamo" viņu aicināja atpakaļ savos ierakumos. Kur Marenis, daudziem par lielu brīnumu, noturējās līdz pat sezonas beigām, aizvadot 33 spēles. Te mēs varētu tikai sist uzvaras bungas, ja... sezonai beidzoties, "Mogo" negribētu savu spēlētāju atpakaļ.

Acīmredzot LHF neviens nebija pat pamanījis, ka arī pēc 15. janvāra, kas ir spēlētāju pārejas pēdējā diena, Marenis joprojām atradās "Mogo" pieteikumā Latvijas čempionātam, vēl vairāk - viņš nekad nav ticis atsaukts no "Mogo" pieteikuma... "Dinamo" turpinot spēlēt pēc abu klubu vienošanās.

Varam to saukt par īri vai aizdošanu, taču ne par to stāsts. Formāli LHF pati bija pārkāpusi savus rakstītos likumus. Proti, Latvijas virslīgas jeb "Optibet" Hokeja līgas nolikumu (konstitūciju!). Proti, punktu 4.8. līdz 2019. gada 15. janvārim visām komandām no iepriekš čempionātam pieteikto un licencēto hokejistu skaita jānosaka tie 30 (trīsdesmit) hokejisti, ieskaitot vārtsargus, kuri turpinās čempionātu.

Tagad, kad hokeja sezona ir beigusies, loģisks ir jautājums: "Vai Marenis bez Latvijas čempionāta spēlēm spētu sagatavoties pasaules čempionātam, tur iemetot arī divus vārtus?" Diezin vai. Tas, raugoties no LHF puses, kas ir Latvijas hokeja dzīves organizētāji un kārtotāji. Taču "Kurbadam" vismaz formāli ir nodarīts pāri.

Ja līdz manām acīm ir nonācis sūdzības īstais variants, tad "Kurbads" grib:

  1. lai tiktu atcelts LHF Valdes lēmums par Disciplinārās komitejas lēmumiem;
  2. anulēt rezultātus;
  3. tiesas izdevumu segšanu.

P. S. Šis nav pirmais gadījums, kad Latvijas sportisti nonāk līdz Starptautiskajai Sporta arbitrāžas tiesai. Pirms vairākiem gadiem basketbolists Kaspars Bērziņš vērsās pret savu bijušo klubu "VEF Rīga" par algas nemaksāšanu un tiesā uzvarēja klubu.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu