Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: pirms Eiropas "iekarošanas"

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Riga FC" futbolisti
"Riga FC" futbolisti Foto: Jeļizaveta Iļjina ("Riga FC")

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā atkal pārtraukums. Šoreiz tā iemesls ir četru Latvijas klubu piedalīšanās Eiropas kausu izcīņā, un tieši šīm komandām aizvadītajā spēļu kārtā tika pievērsta īpaša uzmanība - no četriem mūsu "eiropiešiem" divi uzvarēja un divi nospēlēja neizšķirti, taču neviens neizcēlās ar īpaši pārliecinošu sniegumu.

Varbūt mēs jau esam tik ļoti pieraduši, ka šosezon virslīgā vispār reti kurā spēlē pārliecinoši dominē viena komanda un reti kura spēle beidzas "vienos vārtos"? Varbūt īpaši pārliecinošs sniegums (pārsvars) šosezon virslīgā bieži nemaz nav iespējams? Redzēsim, kas notiks uz "Eiropas skatuves", jo tieši sniegums Eiropas kausu izcīņā var dot objektīvu vērtējumu virslīgas komandu līmenim.

Uzvaras guva FK "Ventspils" un RFS. Ventspilnieki tikai kompensācijas laikā izrāva uzvaru mačā ar "Metta" - 2:1. Jau otro reizi uzvaru galotnē ventspilniekiem guva Daniils Ulimbaševs, kurš kopš atgriešanās FK "Ventspils" rindās jau ir guvis četrus vārtus (piecās nepilnās spēlēs). Laikam jau patiešām katram ir jābūt savai komandai.

Daniils Ulimbaševs
Daniils Ulimbaševs Foto: FK Ventspils/Facebook

Ventspilnieku pārsvars bija paliels, viņiem bija vairākas iespējas gūt vārtus, lai nebūtu tādas mača galotnes. Šajā spēlē vēl neredzējām ventspilnieku jauno vārtsargu, pieredzējušo ukraini Konstantīnu Mahnovski, par kura sniegumu treniņos atzinīgi izteicās ventspilnieku vārtsargu treneris Aleksandrs Kulakovs.

Vārtsargs nav laukuma spēlētājs, viņam ir nedaudz vieglāk iekļauties komandas spēlē, tomēr nav īsti saprotams, kāpēc ventspilnieki sāka sezonu ar diviem spējīgiem, taču mazpieredzējušiem vārtsargiem. Nebija laukumā vēl arī 21 gadu vecā uzbrucēja Bekhana Alijeva no Krievijas, kurš līdz šim ir spēlējis pēc ranga 2. līgas līmenī. Vai patiešām viņš ir daudz meistarīgāks par jaunajiem pašmāju futbolistiem? Laiks rādīs.

RFS ar 2:0 pārspēja FK "Jelgava". RFS sakarā futbola aprindās vairāk runā nevis par komandas sniegumu, bet gan jaunpienācējiem - šajā mačā vēl gan nespēlēja Dāvis Ikaunieks, taču uz maiņu otrajā puslaikā jau izgāja horvāts Tins Vukmaničs, kurš sezonu sāka Jūrmalas "Spartaka" rindās un guva 5 vārtus.

RFS rindās līdz ar Ikaunieka atnākšanu būs jau pieci uzbrucēji, plus vēl pussargi Kļuškins, Vukmaničs, Šimkovičs, Siņeļņikovs, Savaļnieks, Cigaņiks, Zjuzins (joprojām nespēlē savainojuma dēļ)... Tā sauktā uzbrukuma līnija jau ir pārpilna.

Skaidrs, jārēķinās ar savainojumiem un jābūt līdzvērtīgai maiņai plus vēl kādam rezervē katrā pozīcijā, tomēr nebūs viegli RFS treneriem variēt sastāvu tā, lai kāds neaizsēdētos uz rezervistu soliņa, lai lietderīgi izmantotu spēlētājus. Sezona vēl ir gara, un mums būs iespēja redzēt, kā tas notiks.

Aizraujošākā šīs kārtas spēle bija Liepājā ar vēl viena Eiropas kausu dalībnieka piedalīšanos - FK "Liepāja" galotnē izglābās no zaudējuma mačā ar "Spartaku" - 2:2. Skatāms aizraujošs futbols pielijušā laukumā ar detektīvžanra sižetu. Nevar izmērīt, kurš bija vairāk pelnījis uzvaru, taču zaudējumu tādā spēlē nebija pelnījis neviens.

Liepājnieki šosezon rāda skatāmāko futbolu (par to gan punktus nedod, taču simpātijas komanda krāj strauji) un laikam simboliski, ka neizšķirtu panāca pašmāju jaunais uzbrucējs, uz maiņu iznākušais 18 gadus vecais Raivis Viļumsons - simboliski tāpēc, ka Aleksandrs Starkovs "nemarinē" vietējos talantus uz rezervistu soliņa.

Pietrūka liepājniekiem Ķigura un Strumias (brīdinājumi), kas ir ļoti būtiski robi, un tie nevarēja neietekmēt komandas sniegumu, bet tik un tā laukumā bija FK "Liepāja" - komandas spēles koncepcija tāpēc nemainījās, liepājnieki SPĒLĒJA futbolu, nevis tikai pildīja uzdevumus laukumā. Būs interesanti arī spēlēs ar Minskas "Dinamo".

"Spartaka" rindās atgriezies Ennins (bija pārbaudē Rostovas komandā) un debitēja Skrebels no Daugavpils komandas. Spartakiešu "jaunais ceļš" sastāva komplektēšanā nevar nepriecēt - komandā sekmīgi iekļaujas jauni talantīgi Latvijas futbolisti (vēl arī Kramēns, Zalaks un Krautmanis, no Jelgavas uz Jūrmalas komandu pārcelsies 20 gadus vecais uzbrucējs A.Emsis), kuriem tiek dots liels spēles laiks un kuri nepieviļ.

Iegūst "Spartaks", iegūst, cerams, viss Latvijas futbols, un iegūs paši futbolisti, jo viņiem būs iespēja tikt uz ārzemju komandām. Šķiet, ka pēdējais punkts arī kļuva par galveno pārejas iemeslu, jo arī savos iepriekšējos klubos visi taču bija pamatsastāva spēlētāji.

Čempions "Riga FC" savā laukumā nospēlēja neizšķirti 0:0 ar "Valmiera Glass"/ViA. Rīdziniekiem bija 3-4 ļoti labas iespējas gūt vārtus, taču vai nu neizdevās trāpīt vārtos, vai arī glāba - atvairot arī 84. minūtē 11 m soda sitienu - 21 gadu vecais valmieriešu vārtsargs Vladislavs Lazarevs. Kā lai tagad neatceras runas sezonas sākumā - sak, pagaidām viņš (Lazarevs) būs pirmais numurs, bet tad atbrauks kāds pieredzējis ārzemju vārtsargs... Labi, ka neatbrauca jeb arī nebija vajadzības braukt, jo mums pašiem aug talantīgs vārtsargs. Mums tagad klubos pietiek vārtsargu treneru (Kulakovs, Koļinko, Piedels, Diguļovs, Spole, Dusmanovs...), kuri savulaik paši bija ļoti labi vārtsargi, tāpēc jācer, ka Lazarevs tiks pamanīts un novērtēts arī profesionāļu līmenī. Nav jāpārspīlē - nav jāliek Lazarevu izlases vārtos, taču treniņi kopā ar izlasi jebkuram jaunam futbolistam ir liels stimuls turpmākajā karjerā.

Vladislavs Lazarevs
Vladislavs Lazarevs Foto: Jānis Līgats/VALMIERA GLASS VIA Futbols (Facebook)

Valmieras komandas galvenais treneris Tamazs Pertija kārtējo reizi uzskatāmi apliecināja, cik liela nozīme ir taktikai un spēles disciplīnai. Un tas ir labi, ka "Riga FC" pirms debijas Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā pārliecinājās, cik grūti klājas labi organizētas un blīvas pretinieku aizsardzības uzlaušanā. Jācer, ka noderēs.

Lai visiem mūsu klubiem labas sekmes Eiropas kausu izcīņā!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu