Latvieši NHL: vai viņu kopskaits nākamsezon sasniegs pēdējo gadu rekordu?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Rūdolfs Balcers
Rūdolfs Balcers Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas hokejistu skaits Nacionālajā hokeja līgā (NHL) pēdējos desmit gadus bijis mazs, bet stabils. Kopš laika, kad savas NHL slidas vadzī kāra Sandis Ozoliņš un Artūrs Irbe, izteiktu savu komandu līderu Latvijai pasaules hokeja Mekas klubos nav, bet pavisam drīz tas varētu arī mainīties. Strauji sevi pierāda deviņdesmito gadu vidū un otrajā pusē dzimušie pašmāju ripas meistari. Kuri NHL klubu pamatsastāvos varētu būt jau gaidāmajā sezonā, vētīsim raksta turpinājumā.

 

Mītiskais rekords un tā labošana

Nereti diskusijās par latviešiem NHL kādam izsprūk frāze: jā, kādreiz jau mums tur bija septiņi spēlētāji vienlaikus! Šis, par laimīgo skaitli dēvētais, arī ir Latvijas rekords šajā rādītājā. 2000./2001. gada sezonā NHL komandu sastāvos bija Sandis Ozoliņš, Artūrs Irbe, Sergejs Žoltoks, Kārlis Skrastiņš, Pēteris Skudra, Herberts Vasiļjevs un Kaspars Astašenko.

Pēdējos 15 gados gan šāda apmēra pulkam vairs nav izdevies pat pietuvoties. Šovasar NHL klubu aptverēs ir pietiekami daudz latviešu, bet to, cik no viņiem kaut vienā spēlē slidos pa NHL ledu, var tikai minēt. Rekordu gaidāmajā sezonā tomēr neizdosies atkārtot vai labot.

 

Hokejisti, kuri sezonu sāks NHL klubā

Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres"), 25 gadi, centrs/malējais uzbrucējs

Girgensons ir šobrīd stabilākā Latvijas vērtība NHL. Kopumā pasaulē spēcīgākajā hokeja līgā aizvadījis jau 420 mačus, gatavojas savai 7. sezonai NHL. Pēdējās četras sezonas ir izteikts pretinieku līderu neitralizētājs, izcils mazākuma spēlētājs. Daudz bloķē metienus, var arī izkauties, ja nepieciešams. Nekur nav pazudusi arī "vārtu oža" - prot atrasties īstajā vietā un laikā, ja rodas izdevība gūt vārtus vai atdot rezultatīvu piespēli.

Vasaras sākumā baumoja, ka varētu pārcelties uz Pitsburgas "Penguins", bet palika uzticīgs "Sabres". Līgums uz vienu sezonu, kas nākamgad tomēr varētu nozīmēt komandas maiņu. Pavasara baumas par iespējamo pārcelšanos uz Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubu Omskas "Avangard" pie Boba Hārtlija laikam tomēr bija aģenta palaista bauma, lai mudinātu Bufalo parakstīt jaunu līgumu. Sak, manam klientam ir arī labs rezerves variants.

Visticamāk, sezonu sāks "Sabres", spēlējot ceturtajā vai dažreiz arī trešajā uzbrucēju trijniekā.

Rūdolfs Balcers (Otavas "Senators"), 22 gadi, malējais uzbrucējs

Pagājušajā sezonā debitēja līgas vājākajā komandā "Senators". Spēlēja pietiekami daudz un labi, bet trūka stabilitātes. Tiesa, puse sezonas NHL ļāva pasaules čempionātā Bratislavā jau būt pavisam citam Rūdim nekā pirms gada Herningā. Jā, Herningā bija supervārti pret Norvēģiju jau debijas mačā, bet šogad Bratislavā katra Balcera darbība uz ledus bija bauda acīm - nosvērts, labi redz laukumu, laikus un ātri pieņem vairumā gadījumu pareizus lēmumus. Pēc pāris filigrānām piespēlēm komandas biedri tomēr neguva vārtus. Uz ledus Balcers izskatās ar lielāku ķermeņa komplektāciju nekā patiesībā dzīvē. 

Otavas sastāvs nākamajā sezonā nebūs daudz konkurētspējīgāks, tāpēc Balceram noteikti tiks dota iespēja. Ja būs labā formā jau nometnes sākumā, tad sezonu sāks NHL. Liepājniekam sevi vajadzēs apliecināt kā līderi laukumā, gūstot punktus. Ja kaut kas sāks "buksēt", nāksies mērot ceļu uz Belevilu, kur bāzējas "Senators" fārmklubs.

Teodors Bļugers (Pitsburgas "Penguins"), 24 gadi, centra uzbrucējs

Bļugers gadu mijā beidzot sagaidīja savu iespēju debitēt NHL. 28 mačos viņam seši gūti vārti, kas ir ļoti labs rādītājs. Pierādīja, ka arī NHL var spēlēt "Top6" jeb kādā no pirmajām divām maiņām. Pagaidām vēl bez līguma, bet TVNET zināms, ka jau šonedēļ Teodors parakstīs jaunu vienošanos ar Pitsburgu.

Lai pēc nometnes paliktu NHL klubā, visticamāk, vajadzēs pielāgoties, spēlējot sev ne tik pierastajā malējā uzbrucēja pozīcijā. Ar savu darba ētiku un spējām laukumā iekrita acīs "Penguins" galvenajam trenerim Maikam Salivanam, kuram arī kabatā jauns ilgtermiņa līgums ar Pitsburgu. Reāls ir scenārijs, ka sezona būs jāsāk fārmklubā, bet lielāka ticamība tomēr, ka Tedijs būs lielo "pingvīnu" vidū.

Elvis Merzļikins (Kolumbusas "Blue Jackets"), 25 gadi, vārtsargs

Netipiska ceļa gājējs Latvijas hokejā. Vēl neviens no trim līdzšinējiem pašmāju vārtsargiem nav devies uz NHL no Eiropas ar pamatotām pretenzijām uz vietu vārtos. Gan Irbem, gan Skudram, gan Kristeram Gudļevskim šis ceļš bija jābruģē caur fārmklubu. Merzļikins nākamsezon cīnīsies par pirmā numura vietu "Blue Jackets" vārtos ar par sevi 15 dienas jaunāko somu Jonasu Korpisalo. Somam jau aiz muguras trīs sezonas "Blue Jackets" sistēmā, pagājušajā - 18 mači NHL ar diezgan viduvēju statistiku.

Ar savu pārliecību un spožo personību Merzļikins noteikti var "nokost" Korpisalo, jo komandas pirmajam numuram ir jābūt zvaigznei. Elvis tāds noteikti ir. Pēc Sergeja Bobrovska aizmainīšanas Kolumbusai nepieciešams jauns vilcējs. Kāpēc gan lai krieva vietā nestātos latvietis?

 

Latvijas hokejisti, kuri sezonu, visticamāk, sāks NHL vienību fārmklubos

Rodrigo Ābols (Floridas "Panthers" sistēma), 23 gadi, centra uzbrucējs

Lai arī cik negaidīts gan pašam Ābolam, gan apkārtējiem bija nepazīstama aģenta zvans, tas rezultējās divu gadu līgumā ar Floridas "Panthers". Hokejista tēvs un treneris Artis Ābols gan neoficiālā sarunā atzīst, ka Rodrigo atrašanās "Panthers" sastāvā arī NHL sezonas priekšvakarā būs kaut kas no zinātniskās fantastikas. Bet nekas nav neiespējams. Visticamākais scenārijs ir tāds, ka Ābols sezonu sāks Amerikas Hokeja līgas (AHL) klubā Springfīldas "Thunderbirds", gaidot izsaukumu uz saulaino Floridu. Vispirms gan kārtīgi jāsadziedē pirksts, kuru gadījās salauzt pasaules čempionātā Bratislavā. 

Rodrigo Ābols.
Rodrigo Ābols. Foto: AFP/SCANPIX

Kristiāns Rubīns (Toronto "Maple Leafs" sistēma), 21 gads, aizsargs

2018.gada pasaules čempionāta atklājums aizvadījis ļoti labu sezonu ASV trešajā spēcīgākajā līgā ECHL. Ņūfaundlendas "Growlers" komandu izveidoja tikai pirms gada, bet jau pirmajā sezonā tā izcīnīja līgas galveno trofeju - Kellija kausu. No tā Latvijas melno balzamu dzēra arī Rubīns. Sezonas laikā viņu uz 15 mačiem palīgā pasauca arī AHL klubs Toronto "Marlies", kas ir leģendārās "Maple Leafs" fārmklubs. Nākamajai sezonai Rubīnam kabatā jau pilnvērtīgs AHL līgums ar "Marlies". Nedraftēts aizsargs, bet ar lielu apņēmību kāpt pa Ziemeļamerikas profesionālā hokeja trepītēm augšup.

Matīss Edmunds Kivlenieks (Kolumbusas "Blue Jackets" sistēma), 22 gadi, vārtsargs

Teorētiski ir tautieša Merzļikina konkurents par vietu "Blue Jackets" vārtos. Praktiski cīnīsies par vietu "zem saules" Klīvlendas "Monsters" vienībā AHL. Pagājušajā sezonā pārdzīvoja t.s. otrgadnieka sindromu, kad pēc ļoti labas debijas sezonas AHL, dreifēja starp "Monsters" un ECHL klubu Kalamazū. Konkurenti šovasar arī nesnauž: Klīvlendas pirmā numura posteni tīko 33 gadus vecais kanādietis Breds Tīsens un Kivlenieka vienaudzis Veini Vehvilainens no Somijas. Būs smagi jācīnās.

Matīss Edmunds Kivlenieks.
Matīss Edmunds Kivlenieks. Foto: USA TODAY Sports/Sipa USA/Scanpix

Ņikita Jevpalovs (Monreālas "Canadiens" sistēma), 24 gadi, malējais uzbrucējs

Jevpalovam pagājusī bija labākā sezona AHL, bet viņš nav draftēts "Canadiens" sistēmā. Uzbrucējs noslēdzis nevis divvirzienu NHL, bet vienvirziena AHL līgumu, kas tikai lielas veiksmes gadījumā ļaus saņemt izsaukumu uz Monreālu. Tiesa, Jevpalovs turpina ticēt sapnim, kas lielas veiksmes un apstākļu sakritības gadījumā var arī piepildīties.

Renārs Krastenbergs (Pitsburgas "Penguins" sistēma), 20 gadu, malējais uzbrucējs

Krastenbergam aiz muguras ļoti laba debijas sezona ECHL klubā Vīlingas "Nailers", kas viņam arī bija pirmā pieaugušo hokejā. Bija viens no komandas līderiem, 62 spēlēs izceļoties ar 44 (19+25) rezultativitātes punktiem. Pavasarī gan sarunā ar TVNET sacīja, ka ņems vērā Mārtiņa Dzierkala reiz teikto: viena sezona ECHL ir labi, bet ilgāk "aizsēdēties" tur gan nevajag. 

Jūnijā parakstīja jaunu līgumu ar Pitsburgas "Penguins" fārmklubu AHL. Visticamāk, ka rudenī debitēs AHL, mēģinot spert jaunu soli savā attīstībā.

Renārs Krastenbergs.
Renārs Krastenbergs. Foto: www.wbspenguins.com

Iekavās: Uzbrucēji Ronalds Ķēniņš un Mārtiņš Dzierkals.

Pēc pasaules čempionāta parādījās neoficiāla informācija, ka Ķēniņš varētu noslēgt līgumu ar Vinipegas "Jets". Pagaidām gan nekāda apstiprinājuma tam nav. Skaidrs, ka Lozannas kluba uzbrucējam ir garantēts darbs Šveicē. Uz ASV vai Kanādu viņš dosies tikai tad, ja būs reālas iespējas spēlēt NHL. Rūgta AHL pieredze jau latvietim ir.

Savukārt Dzierkals pēc ļoti nevienmērīgas sezonas Rīgas "Dinamo" vēloties vēlreiz mēģināt spēkus aiz okeāna. Pagaidām nav ziņu, vai tā būs "Maple Leafs" sistēma, kur Mārtiņš draftēts. Iespējams, ka sagaidīsim viņu parakstām līgumu ar kādai citai NHL komandai piesaistītu AHL klubu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu