Štālbergs: Visi mūsu NBA un Eirolīgas spēlētāji apsolījuši spēlēt izlasē (2)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Rubrikas "Ģenerāļa stūrmaņi" jaunās sezonas piektajā epizodē Valdis Valters uz sarunu aicinājis Latvijas vīriešu basketbola izlases ģenerālmenedžeri Artūru Štālbergu. 

Štālbergs vienojies ar Latvijas Basketbola savienību (LBS) par līgumu uz diviem gadiem.

"Līgumā ir paredzēts, ka man pirmajā gadā ir jāpiesaista atbalstītāji, sponsori 50 000 (eiro) apmērā. Ja tas neizdodas, tad atalgojums otrajā gadā būs mazāks nekā pirmajā."

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) izmainījusi atlases sistēmu, tādējādi Latvijas vīriešu basketbola izlase zaudējusi izredzes tikt pie tiesībām spēlēt 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Līdz ar to Latvijas valstsvienība nepiedalīsies divos lielākajos turnīros, jo iepriekš komanda nekvalificējās 2019. gada Pasaules kausa izcīņai.

"Tā bija smaga diena. Sešos no rīta piecēlos, uztaisīju kafiju, pastāvēju pie loga un padomāju - principā mums viena paaudze paliek bez diviem lielākajiem turnīriem. Tas bija brīdis, kad patiešām sapratu, ka kaut kas nav izdarīts pareizi."

Štālbergs drīzumā nosauks valstsvienības jauno galveno treneri. Šobrīd uz šo amatu ir divi kandidāti - Roberts Štelmahers un Andrea Trinkjēri no Itālijas. 

Latvijas izlases ģenerālmenedžeris ir pārliecināts, ka abi speciālisti ir pietiekami pieredzējuši, lai vadītu valstsvienību.

50 gadus vecais Trinkjēri pagājušajā sezonā trenēja Serbijas basketbola flagmani Belgradas "Partizan". Karjeras laikā viņš trenējis arī Itālijas, Grieķijas un Krievijas klubus.

"Viņš ir pietiekami augstā līmenī strādājis, ieguvis pietiekami lielu pieredzi. Viņš ir strādājis ar Eiropas vadošajiem spēlētājiem, ir bijuši labi rezultāti. Ir ļoti labas atsauksmes no spēlētājiem, ar kuriem viņš ir strādājis."

No 2013. gada janvārim līdz 2014. gada jūnijam Trinkjēri bija arī Grieķijas vīru izlases galvenais treneris.

Štālbergs norādīja, ka viņš personīgi ir kontaktējies ar Latvijas izlases vadošajiem spēlētājiem, kuri pauduši gatavību spēlēt valstsvienībā pie jebkura no šiem diviem galvenā trenera amata kandidātiem.

"Visi mūsu NBA un Eirolīgas spēlētāji ir man personīgi pateikuši, ka viņi būs izlasē, ja nebūs gūtas traumas. Viņi ir apsolījuši spēlēt, neatkarīgi no tā, kurš būs treneris - Štelmahers vai ārzemnieks."

2009. gadā LBS pieņēma lēmumu piespriest diskvalifikāciju vairākiem Latvijas izlases vadošajiem spēlētājiem. Sankcijas saņēma Kristaps Valters, Armands Šķēle, Kaspars Bērziņš, Andis Biedriņš un Kaspars Kambala.

"Pēc 2009. gada sastāvs mainījās, tika iesaistīti jaunie spēlētāji. Es to procesu atbalstīju. Domāju, ka tas bija pareizs solis," uzskata Štālbergs.

"Pēc tam bija posms, kurā iemācījāmies uzvarēt Zviedriju, Rumāniju... Tagad ir tas brīdis, kad mums ir jāiemācās uzvarēt Serbiju, Spāniju, Lietuvu... Tas viss sākas ar treneri, tā ir tā uzvarētāju mentalitāte."

Latvijas izlases ģenerālmenedžeris pauž pārliecību, ka valstsvienības basketbolistiem ir iespējams iemācīt uzvarētāju mentalitāti. Viņš uzsver, ka jābūt mērķim cīnīties par medaļām Eiropas čempionātā.

"To ir ļoti grūti iemācīt, bet pie pareiziem apstākļiem to var izdarīt. Ir vajadzīgs treneris, kurš ir spēcīgs psihologs un taktiķis. Protams, ka ambīcijas un mērķis ir izcīnīt medaļas Eiropas čempionātā."

2020. gada februārī sāksies Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikls. Štālbergs atklāja, esot bijis plāns šovasar uzrīkot pārbaudes spēli Liepājā ar Ukrainas izlasi, kuru vadīs Ainars Bagatskis, taču sarunas esot vēl procesā.

"Jebkurā gadījumā jūlija beigās vai augusta sākumā ir plāns uztaisīt daļai spēlētāju sanākšanu kopā ar treneri. Aizvadīt 2-3 dienu treniņus, iepazīstināt ar taktiku un filozofiju, nospraust mērķus."

TVNET vaicāja, kādu treneri Štālbergs vēlētos redzēt Latvijas izlasē, ja viņam būtu neierobežoti finanšu līdzekļi. Valstsvienības ģenerālmenedžeris gan izvairījās no atbildes uz šo jautājumu, taču atklāja detaļas par vienu no iepriekš izskatītajām kandidatūrām.

"Kandidātos biju ielicis vienu serbu speciālistu. Viņš ir ar smagāko disciplīnu,  prasīgs pret visiem, nešķiro zvaigznes. Saliekot visus plusus un mīnusus, tomēr sapratu, ka viņš nebūs tas piemērotākais kandidāts."

Vaicāts, vai Štelmahers varētu kļūt par Trinkjēri asistentu. "Ar Robi par šādu opciju neesmu runājis. Varbūt tā ir laba ideja."

Nākamgad gaidāms LBS kongress. Uz organizācijas prezidenta amatu savu kandidatūru virzīšot bijusī basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota.

"Cik es zinu, Anete ir nobriedusi kļūt par LBS prezidenti. Viņa ir apņēmusies veidot savu komandu - ir padomā gan ģenerālsekretārs, gan valde. Ja jau šāda iniciatīva no konkrētiem cilvēkiem ir, tas nozīmē, ka kaut kas veidojas un kaut kādas pārmaiņas cilvēki grib redzēt."

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu