Mihaila Tāla piemiņas turnīra otrā diena

CopyDraugiem X Whatsapp
Mihaila Tāla piemiņas turnīrs rapidā
Mihaila Tāla piemiņas turnīrs rapidā Foto: Paula Čurkste/LETA

16. jūlijā tika atklāts Latvijas Šaha federācijas organizētais Mihaila Tāla piemiņas turnīrs ātrajā šahā. Piedāvājam sacensību otrās dienas tiešraidi, kuras laikā tiks noskaidroti ātrā šaha jeb rapida uzvarētāji.  Pēc pirmajā dienā izspēlētajām sešām kārtām par līderi ir kļuvis Spānijas šahists Migels Munozs (Miguel Munoz, reitings 2576), kurš ir uzvarējis visās kārtās. Latvijas labākais spēlētājs Igors Kovaļenko (2622) pagaidām ieņem devīto vietu.

Trīs dienu garumā viesnīcā “Radison Blu Latvija” norisinās divi vērienīgi Mihaila Tāla piemiņas turnīri ātrajā šahā. Turnīru atklāja 16.jūlijā ar preses konferenci un atklāšanas ceremoniju, kur ar priekšnesumu turnīra dalībniekus priecēja čellu trio „Melo-M“.

Astotā pasaules čempiona Mihaila Tāla piemiņas turnīrā sacenšas šahisti no visas pasaules. "Katrā no diviem turnīriem (ātrajā šahā un ātrspēlē) piedalīsies apmēram 300 spēlētāju no 26 valstīm, kuru vidū vairāk nekā 50 būs lielmeistari. Tik daudz lielmeistaru vienās sacensībās Latvijā vēl nekad nav bijis. Domāju, ka šajās dienās esam pasaules šaha centrs," sacīja LŠF prezidents Āris Ozoliņš.

Ozoliņš arī atklāj, ka kopīgs lēmums par šādu sacensību rīkošanu Rīgā radies janvārī Tallinā, kur notika Paula Keresa piemiņai veltītais turnīrs un ticis uzrunāts FIDE prezidents Arkādijs Dvorkovičs. Līdz šim vērienīgi turnīri Tāla piemiņai tika organizēti Maskavā.

Jau tūliņ pēc atklāšanas ceremonijas sākušās ātrā šaha sacensības ilgs divas dienas. Katram no dalībniekiem partijai ir piešķirtas 15 minūtes apdomas laika, par katru gājienu pieskaitot klāt vēl 5 sekundes. Uzvarētājs tiks noskaidrots pēc Šveices sistēmas. Savukārt 18. jūlijā turpat, viesnīcas "Radisson Blu Latvija" "Omega" zālē, sāksies turnīrs ātrspēlē, dalībniekiem partijai atvēlot 3 minūtes un 2 sekundes par katru izdarīto gājienu.

Latviju abos turnīros pārstāvēs vairāk nekā 100 šahistu. Latvijas šahistu līderis būs Igors Kovaļenko, kurš ātrajā šahā pasaulē ir aptuveni 20. vietā.

Papildus šaha notikumiem pieaugušajiem no 19. līdz 24. jūlijam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks starptautiskais turnīrs "Rīgas brīvdienas 2019", kurā tiks noskaidroti spēcīgākie šahisti bērnu vidū.

"Rīga vēsturiski ir bijusi svarīgs centrs pasaules šaha kartē, un pirmkārt – pateicoties izcilajam lielmeistaram Mihailam Tālam, kurš šeit dzīvoja un strādāja. Latvijas galvaspilsētā arī agrāk ir notikuši nozīmīgi šaha turnīri, un mūs ļoti priecē tas, ka šī labā tradīcija turpinās, Rīgai paliekot vienai no pasaules šaha galvaspilsētām. Tēlaini runājot, Mihaila Tāla darbs turpinās un iedvesmo tiekties uz jauniem panākumiem arī mūsdienu spēlētājus. Bet mēs no savas puses esam gandarīti par iespēju atbalstīt tādus intelektuālus un prestižus pasākumus kā starptautiskie šaha turnīri,” atzīmē Rietumu Bankas labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna. 

Kopējais sacensību balvu fonds ir 35 tūkstoši - rapidā 25 000 eiro, blicā - 10 000.  Mihaila Tāla šaha turnīra atbalstītāji no Latvijas puses "Rietumu Banka", "Coca-Cola", "Latvijas Balzams" un "Tolmets".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu