Mamedjarovs pēc uzvaras Rīgā: Man ir grūti spēlēt uz neizšķirtu

CopyDraugiem X Whatsapp
Šakhrijars Mamedjarovs (Shakhriyar Mamedyarov)
Šakhrijars Mamedjarovs (Shakhriyar Mamedyarov) Foto: Publicitātes foto

Spēlēt uz neizšķirtu ar pretinieku esot apgrūtinoši, jo tas neļaujot demonstrēt labāko sniegumu, teica šaha Rīgas "Grand Prix" posma uzvarētājs Šahrijars Mamedjarovs no Azerbaidžānas.

Šaha "Grand Prix" posma finālā Rīgā trešdien uzvarētājs izšķīrās tikai pēdējā partijā, tā sauktajā armagedonā, kurā uzvaru ar 5:4 pēc triju dienu cīņām pār franču lielmeistaru Maksimu Vašjē-Lagravu izcīnīja Azerbaidžānas šahists Mamedjarovs.

Pēc Rīgas "Grand Prix" sacensību fināla beigām trešdien uzvarētājs Mamedjarovs norādīja uz grūtībām savā spēlē pēc pārsvara iegūšanas un spēku līdzsvaru finālā.

"Turnīrs bija grūts. Visi mači un visas partijas bija grūtas," teica sacensību uzvarētājs. "Protams, arī šodien nebija vieglāk, jo vakar es ar melnajām figūrām Maksimam zaudēju, manuprāt, pirmoreiz mūžā. Man pietika ar neizšķirtu, bet manā izpildījumā tā bija sliktas kvalitātes partija. Tieši tas pats atkārtojās, kad uzvarēju pirmo partiju ātrspēlē. Man ir grūti spēlēt uz neizšķirtu, kad domāju, ka man viss ir labi, nevaru spēlēt savā stilā. Tas traucē."

Partijās ar saīsinātu laika limitu Azerbaidžānas lielmeistars izcēla savu iespēju izmantošanu: "Taibreikā mums bija spēkos līdzīgu pretinieku mačs - kas tieši tobrīd spēlēs labāk, tas uzvarēs. Mums abiem bija labas izredzes uzvarēt mačā, un, kurš pēdējais izmantoja savu iespēju, tas arī uzvarēja."

Tikmēr otrās vietas ieguvējs bija gana pozitīvi noskaņots pēc zaudējuma finālā, atzīstot, ka sacensību sākums nav bijis tāds kā plānots, tomēr turnīra gaitā izdevies iespēlēties. "Biju noskaņots uzvarai, tomēr spēle bija līdzīga, un mans pretinieks beigās veica izšķirošos gājienus, lai svinētu uzvaru," teica otrās vietas ieguvējs Vašjē-Lagravs. "Sākumā demonstrēju vāju sniegumu, tomēr sacensību turpinājumā centos spēlēt, cik vien labi varu, un, manuprāt, kaut kas no tā arī izdevās."

Pirmajā "Grand Prix" fināla partijā pirmdien uzvarēja ar baltajām figūrām spēlējušais Azerbaidžānas pārstāvis, bet dienu vēlāk Francijas šahists ar baltajām figūrām revanšējās. "Jā, domāju, ka man bija iespējas uzvarēt, jo rapida spēlēs ieguvu divas uzvaras. Turnīrā bija daudz spēļu, tāpēc iespējas bija visiem. Nevaru sūdzēties par neizmantotajām iespējām, bet tā ir daļa no šaha spēles," teica francūzis. "Mēs abi zaudējām pa iespējām, bet rezultāts ir tāds, kāds ir."

Tikmēr par finālspēles izšķirošo brīdi Vašjē-Lagravs minēja pretinieka spēju saņemties pēc zaudētas partijas otrdien. "Viņam izdevās atgūties pēc zaudējuma. Mamedjarovs saglabāja koncentrēšanos un demonstrēja ātru spēli, kamēr es nespēju nospēlēt gana ātri armagedonā, ko arī nedaudz nožēloju," atzina finālā zaudējušais francūzis.

Iepriekšējās "Grand Prix" Rīgas turnīra kārtās Vašjē-Lagravs, kura reitings pirms turnīra bija 2775 punkti, ar 1,5:0,5 pārspēja čehu Dāvidu Navaru un Veselinu Topalovu no Bulgārijas un Krievijas šahistu Aleksandru Griščuku. Mamedjarovs ar reitingu 2765 punkti ar tādu pašu rezultātu pieveica Krievijas lielmeistaru Daņiilu Dubovu, ar 2,5:1,5 – Janu Dudu no Polijas un ar 1,5:0,5 - ASV šahistu Vesliju So.

"Grand Prix" turnīra Rīgā balvu fonds ir 130 000 eiro, kamēr sacensību seriāla kopējais prēmiju apjoms ir 800 000 eiro. Sezonas pirmo divu vietu ieguvēji kvalificēsies 2020.gada pasaules čempionāta pretendentu turnīram, kurā šahisti cīnīsies par iespēju sēsties pie viena galdiņa ar planētas čempionu Magnusu Kārlsenu no Norvēģijas.

Katrā "Grand Prix" posmā piedalās 16 no pasaules labākajiem šahistiem, spēkojoties izslēgšanas sacensību formātā. Kopumā seriālā startē 21 šahists, katram no viņiem piedaloties trijos no četriem "Grand Prix" etapiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu