Latvijas U-18 basketbolisti ar zaudējumu sāk Eiropas čempionātu

CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Ķilps.
Kristaps Ķilps. Foto: basket.lv

Latvijas U-18 vīriešu basketbola izlase sestdien ar zaudējumu uzsāka dalību Eiropas čempionātā.

Latvijas izlase pirmajā spēlē ar 74:82 (28:18, 18:27, 17:15, 11:22) piekāpās Grieķijas izlasei.

Rezultatīvākais Latvijas komandā ar 18 punktiem bija Kristaps Ķilps, tāpat spēlētājs izdalīja desmit rezultatīvas piespēles, nopelnot "double-double". Tikmēr Jēkabs Beks guva 13 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas.

Pirmā ceturtdaļa iesākās ar Latvijas izlases dominanci, jo jau pirmajās piecās minūtēs izdevās atrauties, panākot 15:4. Atlikušajā laika sprīdī ar aktīvu spēli uzbrukumā izdevās piespiest pretiniekus pārkāpt noteikumus, kas pēc desmit minūtēm deva diezgan drošu vadību ar 28:18. Otrās ceturtdaļas sākumā nedaudz veiksmīgāki bija grieķi, kuri samazināja rezultāta starpību, panākot 24:32, tomēr latvieši līdz pat ceturtdaļas pusei spēja saglabāt vismaz +8. Pēdējās trijās pirmā puslaika minūtēs Latvijas valstsvienības spēlētāji nospēlēja paviršāk, daudz kļūdoties, kas beigās Grieķijai ļāva pietuvoties tikai viena punkta attālumā 45:46.

Otrā puslaika pirmajās trīs minūtēs latviešiem izdevās veikt nelielu atrāvienu, panākot 54:48. Ceturtdaļas pusē pārsvars pieauga vēl par diviem punktiem, bet pusotru minūti līdz beigām latvieši atkal bija izlaiduši pārsvaru, nonākot pie neizšķirta 60:60. Pēc minūtes pārtraukuma latvieši realizēja vienu tālmetienu, bet grieķi nespēja atbildēt ar to pašu. Pēdējās sekundēs pārsvaru ar diviem soda metieniem varēja palielināt līdz +5, tomēr trešā ceturtdaļa noslēdzās ar 63:30 par labu latviešiem.

Noslēdzošās ceturtdaļas pirmajā minūtē abas komandas apmainījās ar precīziem tālmetieniem, bet divas minūtes vēlāk, Kristapa Ķilpa tālmetiens Latvijai deva vadību ar 69:67. Grieķi drīz vien rezultātu izlīdzināja, bet ceturtdaļas izskaņā, nepilnas minūtes laikā iemeta piecus punktus, uzsākot atrāvienu, kas minūti līdz spēles beigām jau bija sasniedzis +7. Latvieši starpību mēģināja samazināt ar tālmetieniem, taču tie bija neprecīzi, un pirmajā spēlē tika piedzīvots zaudējums ar 74:82.

C grupas ietvaros latvieši svētdien tiksies ar Slovēniju, bet pirmdien spēkosies ar Franciju. Trešdien astotdaļfinālā būs jāspēlē ar kādu no D grupas vienībām (Spānija, Horvātija, Somija, Nīderlande).

Latviju pārstāv Liepājas, Ogres, Saldus, Siguldas, Ventspils, kā arī Rīgas basketbola skolu DSN, "Rīga", "Rīdzene", "Jugla" un "VEF skola" augušie spēlētāji. Trijiem ir pieredze ārzemēs, bet Jēkabs Beks ir Vācijas basketbola sistēmas audzēknis. Salīdzinot ar divus gadus iepriekš notikušo Eiropas U-16 čempionātu, šoreiz savainojumu dēļ sastāvā nav divu toreizējo līderu - aizsargu Ojāra Bērziņa un Roberta Bērziņa.

Uzbrūkošais aizsargs Ķilps bija viens no komandas līderiem U-16 vecumā, pērn kļuva par Eiropas U-18 vicečempionu un aizvadītajā sezonā jau debitēja "Ventspils" sastāvā. Šovasar pēc savainojuma izārstēšanas par labu līdzdalībai U-18 čempionātā upurēts starts U-19 Pasaules kausa izcīņā. Spēka uzbrucējs Mārcis Šteinbergs pirms diviem gadiem nebija kadetu izlases kandidātos, toties pērn jau izcīnīja vietu U-18 izlasē un šovasar bija viens no U-19 izlases līderiem. Sezonas laikā iekrājis pirmo ārzemju pieredzi, no Ogres pārceļoties uz Spāniju.

Latvijas - Igaunijas līgā neliela spēļu prakse bijusi tikai dažiem, arī leģionāri augsta līmeņa turnīros nav spēlējuši. Četriem basketbolistiem šis būs pirmais oficiālais lielais turnīrs.

Raimonds Feldmanis bija treneru kolektīva dalībnieks U-20 sudraba čempionātā 2013. gadā un U-18 turnīros (2014., 2015. un 2017.), bet kā galvenais treneris debitēja 2016.gada U-18 Eiropas čempionātā (13.vieta).

Komanda trenējas kopš Jāņiem, aizvadītas astoņas pārbaudes spēles. Zaudēts komandām, kuras varētu būt starp Eiropas čempionāta galvenajām favorītēm (Vācijai 72:95 un 48:109, Lietuvai 68:92, 64:86 un 52:66, Turcijai 66:88), galotnē neveiksme pret Igauniju (65:71) un uzvara pār Gruziju (72:71).

Pirms diviem gadiem Eiropas kadetu čempionātu 2001.gadā dzimušo puišu komanda galvenā trenera Mārtiņa Gulbja vadībā sāka ar trim uzvarām četrās spēlēs un bija tuvu panākumam arī ceturtdaļfināla mačā ar Horvātiju. Taču galotnē iznāca 69:71, sekoja vēl divi zaudējumi un astotā vieta, kas tika novērtēta kā relatīva neveiksme.

Latvijas U-18 basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Emīls Krūmiņš, Pēteris Salmiņš (abi - "VEF skola"), Ralfs Kristaps Bensons, Valters Vuciņš (abi - "Liepāja"), Everts Ramza, Roberts Bērze (abi - LU/"BS Rīga"), Kristaps Ķilps ("Ventspils"), Kristofers Strautmanis (Kremonas "Vanoli", Itālija), Nikolajs Atanasovs ("GBA Prague", Čehija), Mārcis Šteinbergs (Grankanārijas "Herbalife", Spānija), Mikus Brencāns ("Ogre"), Jēkabs Beks ("TSV Troster", Vācija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu