Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Gājputni atgriežas, bet ne visi

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jūlijs ir laiks, kad uz ledus kustēties sāk Latvijas hokeja čempionāta komandas. Daži to dara ātrāk, citi vēlāk, jo šur tur vasaras karstumā tomēr ledus ir izkausēts. Kā “Kurbada” hallē Rumbulā, kur vicečempioni slidot sāk tikai 29. jūlijā. Toties jo čakli uz ledus strādā HK “Liepāja”, kā arī virslīgas jaunpienācējs – Rīgas “Olimp” - tieši šāds internacionāls un nevis latviskais “Olimps” esot jaunā kluba oficiālais nosaukumus.

Pavasarī, cerams, ka tikai uz laiku, hokejā esam zaudējuši “Lido” vienību. Nu neizdevās Gunāram Ķirsonam “Lido” puikas 18 gadu vecumā izaudzināt par pasaules čempioniem, kā tas pirms vairākiem gadiem tika runāts. Taču par vēlēšanos vien kaut ko izdarīt hokeja lauciņā džudists Ķirsons ir pelnījis uzslavas. Ja vēl uzcels savu hokeja halli un tajā atgriezīs Sandi Ozoliņu un jaunu “Lido”, tad būs nākamās uzslavas.

Ko nozīmē virslīgas astoņu komandu skaits? Ne tikai to, ka vairākās pašvaldībās, piesaistot privātos līdzekļus, vai otrādi, ir nauda hokejam. Daugavpils “Latgalei” pēc spēlētāju sastāva jau sen varēja spēlēt virslīgā. Galu galā tur ir otrā vecākā halle pēc Liepājas, šogad – divdesmit gadi. Ja uzskata, ka hokejista izaudzināšanai nepieciešami vismaz desmit gadi, tad Daugavpilij jau sen vajadzēja atgriezties elites grupā.

Jaunais treneris Atvars Tribuncovs kā spēlētājs vienmēr bijis gana ambiciozs, novēlēsim tādam būt arī uz komandas soliņa.

Ne bez ambīcijām allaž bijis arī ilggadējais Latvijas Hokeja federācijas valdes loceklis Nikolajs Sirotkins. Savulaik ar saviem līdzekļiem stutējis “NIK'S-Brih”, palīdzējis “Vilkiem/OP”, nu Koļa veido jaunu brigādi - “Olimp”. It kā ar Kazahstānas biznesmeņu atbalstu, bet tas Latvijas sportā nav nekas jauns – tā pati Latvijas futbola virslīga saņem dāsnas piešprices no kaimiņvalstīm, un tas nav nekas nosodāms.

Cik izmaksā Latvijas hokeja virslīgas klubs? Kā likums, klubu prezidenti (naudas maku pārvaldnieki) par šīm lietām izvairās publiski runāt, taču Latvijas virslīgā vajagot no 300 000 līdz 600 000 eiro.

Un tendences ir acīmredzamas: ja notiek migrācija uz kādu klubu/komandu, tad tur ir mazliet vairāk naudas nekā komandā, no kuras iet projām.

Izveidot no nulles komandu? Tas nav tik vienkārši. Bet rādās, ka “Olimp” būs gana nopietns spēks – brāļi Aleksejs un Maksims Širokovi, Georgijs Pujacs, Aleksandrs Jerofejevs, Nikolajs Jeļisejevs, Antons Naumovs, Renārs Cipruss, Renārs Undelis, Krists Apsītis, Dmitrijs Korņilovs. Latvijā gana labi zināmi spēlētāji. Kuru katru brīdi tikšot pieaicināts arī labs galvenais treneris. Arī zināms un ar nopelniem.

Ja “Olimp” pagaidām no leģionāru gaitām mājās dabūjis vienu spēlētāju – Jeļisejevu (pērn Almetjevskas “Ņeftjaņik”), tad HK “Liepājas” un “Kurbada” uz Eiropu/pasauli atnākušo/aizgājušo bilance ir 5:1 atnācēju labā. Liepājā no tuvākām un tālākām valstīm atgriezušies vārtsargs Māris Jučers, aizsargi Kristers Freibergs un Mārtiņš Oskars Freimanis (gan tikai no “Kurbada”), uzbrucēji Māris Dilevka, Klāvs Plānics un Māris Miezis, no lielā sastāva prom ejot (gribot to darīt) tikai Egilam Kalnam.

Kā atzīst HK “Liepāja” kluba prezidents Mihails Vasiļonoks, kluba atbalstītājiem pavasara hokejs iekritis sirdī, līdz ar to arī plašāk paverot makus.

“Kurbada” atnācēju/aizgājēju bilance gluži nav 5:1, jo divi veterāni – Renārs Valters un Toms Hartmanis beidz pusprofesionāli spēlēt, Liepājā atgriezies Freimanis, uz Vācijas trešo līgu dosies jaunais uzbrucējs Edgars Homjakovs, principā pie aizgājējiem būtu jāpieskaita arī Konstantins Puškarjovs, taču viņa ieguldījums sudraba medaļās nebija tik liels. Toties Rumbulā atgriezušies Krisjānis Rēdlihs, Aleksandrs Galkins, Sandis Zolmanis, bet pirmo vasaru “Kurbada” formas tērpu mugurā vilks divi gana pieredzējuši spēlētāji – aizsargs Ričards Birziņš un uzbrucējs Lauris Bajaruns. Birziņš pēdējos gados spēlējis Norvēģijā, Itālijā, Amerikas Austrumu krastā (ECHL), Francijā, Lielbritānijā, bet Bajaruna CV ir Čehija, Dānija, Slovākija, Baltkrievija, Francija, kā arī 2015. gada pasaules čempionāts Prāgā.

Lai gan pavasarī bija diezgan liela viļņošanās, ka domubiedru grupa “Kurbada” vadībā gribot rīkot alternatīvo, no Latvijas Hokeja federācijas neatkarīgu čempionātu, pagaidām viss palicis pa vecam.

Toties nu būs astoņas komandas virslīgā - “Mogo” (klāt nākuši Arturs Homjakovs, Rūdolfs Kalvītis), “Kurbads”, Jelgavas “Zemgale”, “Prizma”, “Olimp”, “Latgale”, “Liepāja” un HS “Rīga”. Pagaidām rādās, ka Latvijas virslīga būs interesants turnīrs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu