Skujiņš: Gribētu visās lielajās tūrēs uzvarēt vismaz vienā posmā

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Rubrikas "Ģenerāļa stūrmaņi" šīs sezonas septītajā epizodē Valdis Valters uz sarunu aicinājis Latvijas riteņbraucēju Tomu Skujiņu, kurš nesen noslēdza dalību prestižajā daudzdienu velobraucienā "Tour de France".

Skujiņš intervijā atklāja interesantas šosejas riteņbraukšanas nianses. Kāpēc  un kādā veidā sportisti izmanto sieviešu zeķubikses? Cik litrus ūdens sanāk izdzert viena "Tour de France" posma laikā?

Šogad "Tour de France" risinājās no 6. līdz 28. jūlijam. Velobraucienā kopumā tika aizvadīts 21 posms, sportistiem bija tikai divas atpūtas dienas. Riteņbraucēji distancē pavadīja 3365 kilometrus.

Trenēties šosejas riteņbraukšanā Skujiņš sāka tikai 15 gadu vecumā. Bērnībā viņš izmēģināja BMX riteņbraukšanu, hokeju, florbolu un arī nodarbojās ar džudo.

"Ir jābūt sirds muskulim diezgan lielam. Plaušām jābūt lielām, jābūt asinsvadiem lieliem," sacīja Skujiņš, nosaucot šosejas riteņbraucējam vajadzīgās ģenētiskās īpašības.

Tiesa, ne vienmēr ģenētika nosaka, kurš būs lielisks šosejas riteņbraucējs. Skujiņš atzīmē, ka savulaik ārsti pateikuši, ka Romāns Vainšteins un Marks Kavendišs nebūs profesionāli sportisti.

"Pēc fiziskās slodzes viņiem pateica - esi brīvs. Romāns ir labākais riteņbraucējs, kāds Latvijā ir bijis, bet Kavendišs ir viens no pasaulē atzītākajiem sprinteriem." 

Šosejas riteņbraukšanā ir bijuši daudzi dopinga skandāli. Skujiņš norāda, ka šobrīd attieksme pret aizliegtajām vielām šajā sporta veidā ir krasi mainījusies.

"Vienmēr būs kāds, kurš cenšas apiet sistēmu. Tas nav tikai sportā, bet arī biznesā un citās dzīves jomās. Man šogad īstenībā bija tikai viena dopinga kontrole pirms "Tour de France". Ja uzvari posmu - uzreiz ir tests. Ja esi kopvērtējuma līderis, uzreiz ir tests."

TVNET vaicāja Skujiņam, kāds ir viņa mērķis vai sapnis, ko viņš vēlas sasniegt profesionāla riteņbraucēja karjerā?

"Noteikti ir vairāki mazi un lielie mērķi. Gribētu visās lielajās tūrēs uzvarēt vismaz vienā posmā. Tas neliels elites klubiņš, jo nav daudz braucēju, kuriem ir izdevies uzvarēt posmu katrā lielajā tūrē."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu