Štelmahers: Visi trenera palīga kandidāti ir vietējie speciālisti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Roberts Štelmahers
Roberts Štelmahers Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlases jaunā trenera Roberta Štelmahera potenciālie palīgi ir vietējie speciālisti, pirmdien Latvijas Basketbola savienības (LBS) preses konferencē teica nesen apstiprinātais speciālists.

Aizvadītajā ceturtdienā LBS valde apstiprināja Štelmaheru par jauno izlases treneri.

"Mans ir liels gods kļūt par izlases galveno treneri. Ceru palīdzēt tai sasniegt pēc iespējas lielākus panākumus. Jānovēl basketbolistiem veselība un vēlēšanās braukt uz izlasi," teica speciālists.

"Jāskatās, kādi būs spēlētāji, no tā veidosim spēles plānu. Izlases trenerim jāstrādā jau ar gatavu produktu. Būs tikai dažas dienas, lai no kluba pārietu uz izlasi. Par kaut kādiem principiem runāsim tad, kad gatavosimies konkrētam pretiniekam. Pievērsīsim uzmanību gan uzbrukumam, gan aizsardzībai. Šajās dienās veltīsim uzmanību vairāku lietu atkārtošanai."

Arī pašam trenerim regulāri vēl ir daudz jauna, ko apgūt, bet šobrīd palīdz iekrātās zināšanas no iepriekšējās pieredzes.

"Visi iepriekšējie izlases treneri ir ko devuši. Mācos no visiem, no kuriem vien var mācīties," teica izlases stūrmanis.

"Ja "Kalev"/"Cramo" negribētu, lai trenēju izlasi, tad nebūtu šīs komandas treneris. Tas tika iekļauts līgumā. Ja pirms tam treneri ir savienojuši, kāpēc es to nevarētu? Nav vienkārši pielāgoties, tāpēc svarīgākais būs basketbolistu gatavība spēlēt," par līguma nosacījumiem ar Tallinas komandu stāstīja treneris, kurš arī neslēpa, ka viņa potenciālie palīgi ir vietējie speciālisti.

"Pašlaik vēl risinām jautājumu ar palīgiem. Arī viņiem ir savi klubi. Daudz kas būs atkarīgs no tā, vai klubi viņus palaidīs. Šobrīd visi kandidāti ir pašmāju speciālisti."

Treneris arī uzsvēra, ka sasniegt 2021.gada Eiropas čempionātu ir tikai pašu spēkos. "Jebkura komanda māk spēlēt. Tāpat kā mums ir talantīgi spēlētāji, tā arī citiem. Jācīnās par katru bumbu, tad viss būs kārtībā. Karjeras laikā esmu ticies ar visiem latviešu NBA spēlētājiem. Principā, zinu visus basketbolistus. Kas attiecas uz Jāni Strēlnieku un pārējiem Eirolīgas spēlētājiem, varbūt tikai tagad ir "nē" viņu laišanai uz izlasi."

Prieku par jaunā trenera pievienošanos valstsvienībai neslēpa arī izlases ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs. "Man ir patiess prieks, ka tieši Roberts kļuva par izlases treneri. Viņš sevi ir pierādījis ar darbiem, nevis vārdiem. Tieši darbi mums ir svarīgi, lai mēs varētu īstenot savus mērķus. Robertam gribu novēlēt izturību un pacietību, kopā sasniedzot savus mērķus," izturību savam kolēģim novēlēja Štālbergs.

"Galvenā trenera apstiprināšanas procesā ļoti svarīgs bija spēlētāju viedoklis. Uzklausīju NBA, Eirolīgas un citu līgu spēlētājus. Bija basketbolisti, kuri pateica, ka ir pilnībā par. Bija, kuri teica, ka vienalga, kurš būs treneris. Lielākā daļa izlases kandidātu atbalstīja Štelmahera kandidatūru."

Štālbergs arī nevēlējās lūkoties pārlieku tālā nākotnē, īpaši ar līguma nosacījumiem. "Ja kvalificējas uz finālturnīru, tad līgums ir līdz finālturnīra beigām, pēc tam skatoties, kā veicies ar līguma izpildi. Jāiet soli pa solim. Šonedēļ sāksies darbs pie pirmā cikla pirmā loga. Jau risinām sarunas, lai februāra ciklā aizvadītu vienu pārbaudes spēli. Jādara tās lietas, kas šobrīd ir nepieciešamas," nākotnes plānos dalījās ģenerālmenedžeris, kurš arī pauda cerību par lielākās Latvijas basketbola zvaigznes dalību izlases spēlēs.

"Ir bijusi saruna ar Kristapu Porziņģi. Ja ar veselību viss būs kārtībā, tad neredzu iemeslu, kāpēc viņš nespēlētu finālturnīrā. Tas ir patālu nākotnē, bet pie tā strādāsim."

Par nesteigšanos lūkoties tālā nākotnē savam kolēģim piekrita arī ilggadējais izlases kapteinis Jānis Blūms. "Iespējams, ka kāds ir pārsteigts, mani šeit redzot. Ja varu palīdzēt izlasei, tad palīdzēšu. Mani uzrunāja un esmu ieradies. Pagātni mēs izmainīt nevaram, tāpēc jākoncentrējas uz nākotni. Visi spēļu logi būs līdzīgi kā iepriekš. Mums būs jāspēlē ar tiem, kuri tajā brīdī būs pieejami. Spēles būs ļoti smagas un uzvaras būs jāizcīna," kaujinieciski noskaņots bija pieredzējušais basketbolists, kurš šonedēļ paziņoja par pievienošanos Latvijas kluba "VEF Rīga".

Arī Dairis Bertāns bija gandarīts par to, ka izlase tikusi pie jauna trenera, kurš pie tam visiem ir labi zināms. "Nevajag skatīties uz to, kas ir pagājis. Neraugoties uz to, ka nesasniedzām mērķi, ir skatītāju interese jau uz nākamajām spēlēm. Izlase nekur nav pazudusi un atbalsts ir palicis. Treneris ir savējais un zina visus spēlētājus. Liels plus ir tas, ka treneris ir latvietis," Štelmahera priekšrocības izcēla spēlētājs.

"Jebkuram ārzemniekam paietu laiks, kamēr visu iepazītu," piebilda Bertāns.

Tikmēr LBS prezidents Valdis Voins uzsvēra, ka Latvijas basketbolā sākusies jauna lappuse, kurā pagaidām galveno lomu spēlē treneris un ģenerālmenedžeris.

"Liels notikums Latvijas vīriešu valstsvienībai, sākam jaunu posmu ar jaunu galveno treneri. Roberts ir basketbola vērtība ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Noteikti, ka nebūs viegla sastāva komplektēšana jau pirmajās spēlēs. Ar šo gadu mums ir izlases ģenerālmenedžeris, kurš atbild par vairākām lietām. Tuvākais mērķis ir Eiropas čempionāts," par tuvākajiem mērķiem stāstīja LBS prezidents.

"Varam jaunajam trenerim novēlēt tikai pacietību. Latvijas basketbola kvalitāte ir augsta un spēles tiek labi apmeklētas."

"Gribētu pateikties visiem atbalstītājiem, neskatoties uz nesasniegtajiem rezultātiem. Parakstīsim vienošanos ar akciju sabiedrību putnu fabriku "Ķekava" par turpmāko sadarbību. Uzsākot biļešu tirdzniecību, jau diezgan aktīvi tiek pirktas biļetes uz februāra spēlēm. Tas nozīmē, ka ticība izlasei nav zudusi," gandarīts bija Voins.

Prieku par sadarbības partneri pauda arī Andrus Pranckēvičs no putnu fabrikas "Ķekava". "Esam ļoti lepni, ka uzsākam otro gadu mūsu sadarbībā. Mums šī sadarbība ir ļoti interesanta," teica putnu fabrikas "Ķekava" pārstāvis.

"Mūsdienu biznesa vidē tāpat kā basketbolā ir svarīgi būt ātriem un produktīviem. Iepriekšējā sadarbības gadā mūsu darbinieki kļuva par izlases līdzjutējiem. Biju apmierināts par komandas garu, ko tā deva līdzjutējiem. Jaunajam trenerim novēlam visu to labāko. Viegli nebūs, bet Latvijas basketbols progresē."

Latvijas valstsvienība nekvalificējās šī gada Pasaules kausa finālturnīram, kā rezultātā līgums ar galveno treneri Arni Vecvagaru netika pagarināts. Vecvagars par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts 2017.gada septembrī, kad viņš nomainīja ilggadējo valstsvienības stūrmani Ainaru Bagatski.

Latvijas vīriešu izlases pretinieki 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas H grupā būs Grieķijas un Bulgārijas, kā arī Bosnijas un Hercegovinas izlases.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu