Blūms: Štelmahers zina, kā izcīnīt uzvaras, čempionu titulus

CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Blūms
Jānis Blūms Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlases jaunais galvenais treneris Roberts Štelmahers zina, kā izcīnīt lielas uzvaras un čempionu titulus, uzskata valstsvienības kapteinis Jānis Blūms.

Pirmdien izlases treniņā Roberta Štelmahera un fiziskās sagatavotības speciālista Oskara Ernšteina vadībā piedalījās izlases kandidāti Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Aigars Šķēle, Ingus Jakovičs, Artūrs Žagars, Dairis Bertāns, Artūrs Strautiņš, Jānis Timma, Žanis Peiners, Mareks Mejeris, Andrejs Gražulis, Artjoms Butjankovs un Anžejs Pasečniks.

Latvijas valstsvienība nākamajā sezonā startēs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Pirmās spēles notiks 2020. gada 21. februārī "Arēnā Rīga" ar Bosnijas un Hercegovinas izlasi. H grupā vēl spēlēs arī Grieķija un Bulgārija. Finālturnīram kvalificēsies trīs labākās komandas. Pa divām spēlēm notiks arī 2020. gada novembrī un 2021. gada februārī.

Pirmajā treniņā jaunā galvenā trenera Štelmahera vadībā vecākais no spēlētājiem bija Blūms (37 gadi), bet jaunākais - Žagars (19 gadi). Viņi no laukuma nogāja pēdējie, jo pēc treniņa palika divatā izpildīt metienus.

"Viņš gan nav daudz bijis treniņos pie lielās izlases, bet tā jau ir tradīcija. Viņš saka, ka ir labākais metējs, tāpēc es viņu pārbaudu. Šoreiz viņam pietrūka, bet vienreiz viņš ir mani uzvarējis," smejot sacīja Blūms.

Latvijas izlases kapteinis uzskata, ka talantīgais Žagars nākotnē varētu būt liels palīgs valstsvienībai.

"Jābūt nekaunīgam, nedrīkst nevienam dot ceļu. Tur tās līdera īpašības parādās, un viņam tādas piemīt. Viņš sevi labi parādīja pērn Eiropas U-18 čempionātā, tomēr junioru basketbols atšķiras no pieaugušo līmeņa. Viņam vajadzētu ielekt nākamajā līmenī, domāju viņš ir uz to spējīgs."

Blūms ar valstsvienības jauno stūrmani Štelmaheru kopā spēlēja Lietuvas kluba Viļņas "Lietuvos rytas" sastāvā 2006./07. gada sezonā. Viņi kopā kļuva par Baltijas līgas čempioniem, kā arī sasniedza ULEB kausa (tagad ULEB Eirokauss) finālu, kur tika atzīts Spānijas komandas Madrides "Real" pārākums.

"Es no viņa ļoti daudz mācījos. Viņš vienmēr ļoti gribēja uzvarēt. Viņam piemīt sportiskā nekaunība. Kad biju mazs, viņš bija viens no maniem mīļākajiem spēlētājiem. Mums abiem kopā tā bija laba sezona, izcīnījām pāris titulus. Tas bija labs gads."

Vaicāts, ar ko Štelmahers varētu būt labāks par iepriekšējiem Latvijas izlases galvenajiem treneriem. Blūms atzīmēja, ka šoreiz bijis rūpīgāks darbs kandidātu izvērtēšanā.

"Uz šo amatu bija liels konkurss. Izlases ģenerālmenedžeris (Artūrs Štālbergs) gāja cauri lielam atlases ciklam. Nevar treneri ielikt amatā pa draugam, tas mums vairs galīgi neder. Vajag nopietnāk izvērtēt kandidātus," sacīja Blūms, netieši norādot, ka iepriekšējais izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars amatā tika iecelts bez pienācīgas kandidātu atlases.  

"Robis (Roberts Štelmahers) varētu ieviest lielāku disciplīnu. Viņš bija uzvarētājs ne tikai kā spēlētājs, bet ir arī tagad kā treneris. Viņš zina, kā ir uzvarēt, izcīnīt čempiona titulus," uzvēra Blūms.

Valstsvienības kapteinis nākamsezon spēlēs Latvijas čempionvienībā "VEF Rīga". Blūms ar komandu noslēdzis līgumu pēc sistēmas 1+1.

"Ja būtu kāds vilinošs variants spēlēt ārzemēs, tad es varbūt to izskatītu. Jau pirms trim gadiem, kad parakstīju līgumu ar "VEF Rīga", man likās, ka es noteikti palikšu mājās. Tomēr sekoja piedāvājums spēlēt ACB līgā (Spānijas klubā Saragosas "Tecnyconta"), kas 35 gados reti gadās," sacīja Blūms.

Aizvadītajā sezonā Blūms spēlēja Krievijas klubā Permas "Parma", kura sastāvā VTB Vienotajā līgā viņš vidēji mačā guva 6,8 punktus.

"Varbūt pēc gada domāšu savādāk, bet nākamo sezonu gribu aizvadīt Latvijā," teica Blūms, kuram nākamā, visticamāk, vēl nebūs karjeras pēdējā sezona profesionālajā basketbolā.

"Jāskatās no apstākļiem - vai būs vēlme turpināt, vai būs veselība. Kamēr viss ir normāli, tikmēr es spēlēšu." 

Blūms atzīst, ka arī 37 gadu vecumā viņš sevi nesaudzē, cenšoties no sevis izlikt maksimumu.

"Ja es sevi saudzētu, tad es no treniņa būtu aizgājis pirmais, nevis pēdējais (smejas). Daudzi saka, ka tā ir kļūda, ka es cenšos no sevis izlikt maksimumu, bet tāds es reiz esmu. Varbūt tāpēc es vēl spēlēju. Ja haltūrētu, varbūt nespēlētu tik ilgi. Cenšos strādāt tikpat daudz kā agrāk, bet vairāk ar galvu."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu