Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "bruņošanās" un intriga turpinās

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Riga" un RFS duelis
"Riga" un RFS duelis Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Nav nemaz jēga salīdzināt Latvijas "Optibet" futbola virslīgas pašreizējo turnīra tabulu ar to, kas bija pirms nedēļas. Viss notika tā, kā tika paredzēts un arī notiks turpmāk - proti, katra spēļu kārta ievieš lielākas vai mazākas pārmaiņas. Nemainīgs ilgāku laiku ir tikai viens - līderu duets. Tieši čempiona un tā tuvākā sekotāja savstarpējā spēle bija aizvadītās kārtas "nagla", kaut gan interesantas lietas notika arī pārējās spēlēs - turnīrs jau sen kā pāri pusei, bet komandas turpina "bruņoties" un tā viena liekas, ka jau ar skatu uz nākamo sezonu.

Diezin vai "Arkādijas" stadionā jau ir bijis tik daudz skatītāju kā RFS un "Riga FC" duelī. Pirms gada tieši šeit abu šo komandu spēle lielā mērā ietekmēja titula likteni. Toreiz tā bija jau ceturtā riņķa spēle un tieši uzvara pretinieka laukumā ar 2:1 nostiprināja "Riga FC" pozīciju cīņā par titulu. Tagad "Riga FC" arī uzvarēja ar 2:1, tagad komandām vēl ir palicis aizvadīt pa 9 līdz 11 spēlēm, vēl var daudz zaudēt un iegūt, taču arī tagad šī spēle var daudz izšķirt.

"Riga FC" ir turnīru krustugunīs, jo priekšā vēl atbildes mačs Helsinkos ar HJK UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas 3.kārtā, bet tagad jāspēlē tik svarīgs mačs virslīgā un ne par kādu "taupīšanās režīmu" nevarēja būt ne runas. Cita lieta, ka komandas soliņš ir pietiekami garš - neliela savainojuma dēļ malā palika Brisola, atpūta tika dota A.Višņakovam un Debelko, bet tie visi trīs ir pamatspēlētāji (vai vieni no pirmajiem, kas iet uz maiņu), taču komandas sniegumā to īpaši nejuta un tieši tas laikam ir "Riga FC" stiprākais trumpis.

RFS pirmie guva vārtus un varam tikai zīlēt, kā būtu ritējusi spēle, ja pirmā puslaika izskaņā "rīdzinieki" nepanāktu neizšķirtu, taču RFS sniegums nepārliecināja, lai varētu apgalvot, ka tad jau čempions noteikti nebūtu uzvarējis. Uzvārdu ziņā sastāvs ir iespaidīgs, par īsu soliņu arī grēks sūdzēties, plus vēl tagad ir izteikts vārtu guvējs (no 'Riga FC"!) Lemajičs, bet… Spēles nav. Aizpagājušajā sezonā RFS galotnē zaudēja vietu Eiropas kausos, pagājušajā sezonā tās beigās zaudēja izredzes iegūt titulu, tagad - atkal iestājas "rudens krīze"? Pagaidīsim. Kaut vai līdz nākamajai spēļu kārtai, kurā RFS viesos spēlēs ar FK 'Ventspils" - neveiksme šajā mačā jau var likt sākt domāt ne tik daudz par titulu, cik par otrās vietas saglabāšanu.

"Riga FC" rindās parādījies interesants jaunpienācējs - gandrīz divus metrus slaidais (viņa augums dažādos avotos svārstās no 192 līdz 198 cm) un 28 gadus vecais ukraiņu uzbrucējs Miroslavs Slavovs, kurš nāk no Ukrainā slavenas matemātiķu ģimenes (vectēvs - profesors un tehnisko zinātņu doktors), kurš jau bērnībā ar ģimeni aizbrauca uz Austriju, kurš divas sezonas bija "Girondins Bordeaux" akadēmijā, kurš 2014. gadā piedalījās Austrijas "Next Topmodel" konkursā (tika līdz 8. kārtai!), bet kurš pēdējos gados spēlēja zemāku līgu klubos Vācijā, pērn bija Dānijas 1. līgā, bet pirms ierašanās Rīgā - Apvienoto Arābu Emirātu 1. līgas čempionvienībā. Pirkums ar skatu uz nākotni? Laiks rādīs.

Miroslavs Slavovs
Miroslavs Slavovs Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Ja par pirkumiem un "bruņošanos", tad visus laikam pārspēj Jūrmalas "Spartaks", kura rindās spēlē pret "Valmiera Glass ViA" debitēja Latvijas izlases aizsargs-pussargs Igors Tarasovs (virslīgā nebija spēlējis kopš 2013. gada sezonas, kad bija FK "Ventspils" sastāvā; pēc tam - Baltkrievija, Polija, Turcija, Polija…).

Kārtējais no Latvijas izlases jeb pazīstamajiem spēlētājiem, kuri šosezon pēc īsākas vai garāks prombūtnes atgriezās Latvijā - Rode, vārtsargs Kurakins, Cigaņiks, Kovaļovs, D. Ikaunieks, Zalaks, Karašausks, Zommers (jau devies prom)… Tas ir labi vai slikti pašiem futbolistiem - to rādīs laiks jeb viņu turpmākā karjera (D.Ikaunieks, piemēram, izteicās, ka pēc sezonas atgriezīsies Jablonecā; acīmredzot Čehijas klubs aizdeva Dāvi RFS komandai, lai tas pēc savainojuma atgūst sportisko formu, un tad jau skatīsies, ko darīt tālāk).

"Spartakam" jau tā bija pusotrs pilnvērtīgs sastāvs (plus vēl uz RFS aizdotais Vukmaničs), bet tagad iespējas variēt sastāvu ir vēl lielākas. Tā vien liekas, ka spartakieši jau domā vienu soli uz priekšu - proti, diezin vai visi spēlētāji paliks arī uz nākamo sezonu, taču tie, kas paliks, jau būs iespēlēti komandā, tiem vairs nebūs "no nulles" jāmeklē saprašanos laukumā un jāiepazīst Latvijas virslīgu, turklāt var taču vienu vai pāris spēlētājus kādam aizdot un viņiem būs regulāra spēļu prakse… Diezgan tālredzīgi.

Katrā ziņā "Spartaka" izredzes uz medaļām un iekļūšanu Eiropas līgā ir vērtējamas augstu. Trešo komandu no sestās pašreiz šķir tikai 8 punkti, bet trešo no piektās - tikai 4 punkti. Iespējams, ka tieši šajā turnīra daļā būs vērojama vislielākā spriedze, turklāt nedrīkst aizmirst par FK "Jelgava", kas nezaudē trīs spēles pēc kārtas (divās no tām - uzvara) un tuvojas līderu sešiniekam. Nav vairs komandā (nomocījuši savainojumi, taču spēlētāja karjeru acīmredzot vēl pavisam nebeigs) tās ilggadējā pussarga Lazdiņa, taču acīmredzami labi iekļāvies komandā pieredzējušais krievu uzbrucējs Votinovs (viņš arī guva uzvaras vārtus spēlē pret FK "Metta").

Septiņu neuzvarētu spēļu sēriju (5 zaudējumi pēdējās 7 spēlēs) pārtrauca BFC "Daugavpils", kas arī šīs sezonas trešajā duelī pārspēja FK "Liepāja", turklāt otro reizi to izdarīja viesos - šoreiz ar 2:1. Liepājniekiem "emocionālas paģiras" pēc Eiropas kausiem? Iespējams. Tā notiek ne ar vienu vien komandu. Uzvara ļāva daugavpiliešiem nedaudz atrauties no FK "Metta" (7 pēc kārtas neuzvarētas spēles virslīgā) un – tikai 4 punkti šķir virslīgas jaunpienācēju no 6. vietas. Liepājas komandā atkal ārpus pieteikuma palika J. Ikaunieks. Pēc potītes savainojuma viņam jāatgūst sportisko formu un tāpēc Jānis pagaidām nav pirmajā komandā. Tāda ir oficiālā versija, bet aizkulišu runas un baumas lai paliek to izplatītāju ziņā.

Skaidrs, ka Ikaunieka nespēlēšana ir būtisks robs liepājnieku rindās. Bilance viņiem pēdējos piecos mačos nav tik slikta - uzvara, divi neizšķirti un divi zaudējumi, taču tā nav tik laba, lai pārliecinoši tiektos uz pirmo trijnieku. Turpat netālu liepājnieki ir, bet vēl tuvāk - netiek.

Neko nevar skaidri zināt, atliek vienīgi minēt. Tas ir par mūsu virslīgu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu