Dairis Bertāns: Tagad pat nezinu, kad nākamreiz būšu Latvijas izlasē (2)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Dairis Bertāns
Dairis Bertāns Foto: FIBA.com

Nokomplektējot labāko sastāvu, Latvijas vīriešu basketbola izlase būtu cīnījusies par medaļām Pasaules kausā, uzskata viens no valstsvienības vadošajiem spēlētājiem Dairis Bertāns. Viņš arī pauž bažas, ka sacensību sistēmas dēļ ir grūti paredzēt, kad viņš varēs pārstāvēt izlasi. 

Mēneša beigās sāksies Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs, kas no 31. augusta līdz 15. septembrim risināsies Ķīnā. Sacensībās piedalīsies 32 komandas.

Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā, kas noslēdzās februārī, Latvijas izlase 12 spēlēs izcīnīja 7 uzvaras, taču ar to bija par maz, lai iegūtu ceļazīmi uz finālturnīru.

Līdz ar to Latvija nebūs viena no 12 Eiropas komandām, kuras drīzumā uzsāks cīņu Pasaules kausa finālturnīrā.

Bertāns intervijā laikraksta "Izvestia" interneta versijā atzīst, ka joprojām ir ļoti sāpīgi apzināties, ka Latvija nepiedalīsies Pasaules kausā.

"Tas ļoti sarūgtina. Ja paskatās uz to, kādu komandu mēs varējām savākt uz Ķīnu... mēs noteikti cīnītos par medaļām," sacīja Bertāns.

"Žēl, ka mums šāda iespēja nebūs. Saistībā ar nespēju vienoties par sacensību kalendāru, vairāki valsts vadošie spēlētāji nevarēja spēlēt kvalifikācijā. Un to ir ļoti grūti saprast."

Bertāns atzīmē, ka Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) un Eiropas Basketbola līgu savienības (ULEB) konflikts basketbolistiem nenāk par labu.

"Tas nepalīdz spēlētājiem. Kad FIBA pieņēma šo lēmumu (izlašu mačus spēlēt sezonas laikā), neviens par to nejautāja basketbolistiem. Mēs esam tie, kuru dēļ nāk skatītāji, bet mūs nostādīja fakta priekšā. Tagad pat nezinu, kad nākamreiz būšu izlasē."

Pašlaik 29 gadus vecais Bertāns karjeras laikā Latvijas izlasē aizvadījis 108 spēles, vidēji mačā gūstot 9,5 punktus.

Sacensību formāta dēļ Bertāns kopš 2017. gada Eiropas čempionāta Latvijas izlases sastāvā pēdējo 2 gadu laikā aizvadījis tikai 3 spēles - pārbaudes mačs pret Krieviju (71:79), kā arī Pasaules kausa kvalifikācijas mači pret Slovēniju (82:77) un Melnkalni (80:74).

Latvijas izlasei nākamā oficiālā spēle paredzēta 2020. gada 21. februārī "Arēnā Rīga" pret Bosniju un Hercegovinu. Šī būs pirmā spēle Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, kur Latvijai būs jācīnās arī pret Bulgāriju un Grieķiju.

Sagaidāms, ka arī šajā turnīrā Latvijai un citām valstsvienībām nevarēs palīdzēt ULEB Eirolīgas spēlētāji, kā arī noteikti būs jāiztiek bez Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājiem.

Latvijas izlase potenciāli spēcīgāko sastāvu varētu sapulcināt 2021. gada vasarā, kuras beigās notiks Eiropas čempionāts. Tiesa, vēl ir jāpārvar kvalifikācijas barjera.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu