Kas jauns hokejā? Runā Matulis: "Dinamo" jau kaujas gatavībā (1)

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

Rīgas “Dinamo” hokejisti ar ļoti labu sniegumu (ij rezultāts, ij spēles saturs) beiguši pārbaudes spēļu ciklu pirms 12. KHL sezonas. “Latvijas Dzelzceļa kausā” - četrās spēlēs četras uzvaras! Turklāt sāncenši arī no KHL galvgala: ar 3:0 uzvarēta pērnās sezonas regulārā čempionāta trešā labākā komanda Jekaterinburgas “Avtomobilist”, 3:1 pret ceturto komandu – Jaroslavļas “Lokomotiv”, 3:2 pret astoto klubu – Kazaņas “AK Bars” un 3:1 pret Minskas “Dinamo”, kas pērn bija 24. vietā. Izcila bilance. Otro gadu pēc kārtas “Ldz kauss” paliek Rīgā, bet kopumā tā noticis jau četrus turnīrus.

Savā iepriekšējā vēstījumā minēju, ka pārbaudes spēļu rezultātiem nav nekādas nozīmes. Tagad, pārlieku saslavējot dinamiešus, var likties, ka nonāku pretrunā pats ar sevi. Bet ko tu padarīsi, ja Ģirta Ankipāna brigāde visus ne tikai uzvar, bet to dara arī ar labu hokeju.

Minskiešus sasitot pat ar pusotro sastāvu! Kur mums bija 11 (!) otrā plāna aktieru. Minskas “Dinamo” gan laikam šobrīd nevar būt olekte, pie kuras mērīt pašu spēku. Mūsu 2021. gada partneriem pasaules čempionāta organizēšanā ir ļoti lielas problēmas ar Baltkrievijas izlases bāzes klubu. Pat četru Baltkrievijas komandu turnīrā Saleja kausā Minskas dinamieši pamanījās palikt pēdējie, un sābru prezidents Aleksandrs Lukašenko jau vairākkārt izteicies, vai tāda (nekāda!) komanda Baltkrievijas hokejā vispār ir vajadzīga. Bet ko nu par baltkrievu bēdām.

Principā, ja šīs četras spēles skatījās kāds no Rīgas “Dinamo” pirmajiem pretiniekiem KHL čempionātā, tad viņam praktiski skaidrs “Dinamo” optimālais sastāvs. Trīs no četrām spēlēm rīdzinieki aizvadīja vienā un tajā pašā sastāvā. Ar Kristeru Gudļevski vārtos, trīsarpus aizsargu pāriem: Balinskis – Māršals, K. Berglunds – Sotnieks, Ališausks – Zīle, Gimajevs. Uzbrucēju trijnieki: M. Rēdlihs – Ulstrēms – Dārziņš, Eštons – Makmilans – J. Berglunds, Marenis – Džeriņš – Gilīss, Meija – Bērziņš – Ģēgeris. Tātad – Gudļevskis pirmais numurs un pirmās divas maiņas rezultāta taisītāji.

Diezgan uzmanīgi vēroju trīs spēles no četrām. Kas iekrita acīs? Mums nosacītajā pamatsastāvā šobrīd nav t.s. tizlo spēlētāju, visi slido un dara to tiešām labi, kustība ir ļoti laba, arī piespēles vairumā gadījumu spēcīgas un precīzas.

Ir vīri, kas nekautrēdamies lien uz vārtiem, visvairāk acīs iekrita Eštons, taču Makmilanam un Gilīsam tas arī ir asinīs. Un izskatās, ka viņu asinsgrupa ir arī Marenim. Kurš jau pērn labi skraidīja, bet nu to dara ar pārliecību.

Varbūt tas man tikai tā šķita, bet visās spēlēs dinamieši labi pārķēra ripas vai labāk savāca neitrālās ripas. Un atkal visi to darīja gandrīz vienādi labi. Tā kā Ankipāns arī KHL čempionātā droši vien spēlēs ar septiņiem aizsargiem, tad nezinu, vai to nosaukt par universializāciju vai kā citādi, bet seši no septiņiem “Dinamo” aizsargiem vienlīdz labi spēles laikā darbojas kā labajā, tā kreisajā malā. Tikai Gimajevs vairāk pieturas pie labās malas. Kā šim sešniekam nekad nesajūk un vienlaikus labajā vai kreisajā malā nav abu aizsargu?

Redzot, cik pārsteidzoši labi spēlē mūsu “Dinamo”, vaicāju vairākiem bijušajiem hokejistiem, vai komanda spēlē uz 100% vai vēl iespējams kaut ko pielikt klāt. Domas dalījās – Oļegs Sorokins izteicās, ka profesionāļi vienmēr spēlē uz visiem simts, bet Aigars Cipruss, uzteicot dinamiešus, bilda, ka KHL čempionātā viņi spēlēšot vēl labāk. Uz manu provokatīvo jautājumu, vai tas ir labi vai slikti, ka čempionātu Rīgā sākam pret stiprajiem - Oļega Znaroka trenēto Maskavas “Spartak” (2. septembris), bet pēc tam 4. septembrī pie mums brauc Sandis Ozoliņš un Ņižnijnovgorodas “Torpedo”, tad divas spēles Helsinkos pret “Jokerit” (5. un 7.), Cipruss atbildēja kā hokejists: “Ir jāsit viņi visi!”

Vai “Dinamo” nav pārforsējuši sezonas sākumu? Grūti izmērīt. Pēc pirmajām desmit minūtēm ''Dinamo” un “AK Bars” spēlē kolēģis Ulvis Brože teica, ka tās bijušas labākās desmit minūtes šajā turnīrā un tas, kurš pirmais “nomiršot” šajā trakajā skrējienā, tas arī zaudēšot.

Tas pēc sava sportiskā līmeņa esot bijis kā... pasaules čempionātā. Bet “Dinamo” jau nekas cits neatliek – vajag labu, ar punktiem bagātu sezonas ievadu. Jo tad punkti vieglāk krājas un nav visu laiku jābalansē uz “play-off” robežas.

Būdams pieklājīgs, pirms turnīra sākuma novēlēju Ankipānam, “lai dzelzceļš pietur Rīgā”, bet Ģirts noteica, ka labāk jau lai to darot... Gagarins. Lai izdodas!

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu