Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: četri plus viens uz divām vietām

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Kurzemes derbijs - "Liepājas" un "Ventspils" futbolisti
Kurzemes derbijs - "Liepājas" un "Ventspils" futbolisti Foto: Mārtiņš Sīlis/optibetvirsliga.lv

"Riga FC" ir tuvu tam, lai kļūtu par tikai ceturto komandu kopš neatkarības atjaunošanas, kura vismaz divreiz pēc kārtas kļūst par Latvijas čempioni futbolā. Rekordists acīmredzot vēl ļoti ilgi būs "Skonto FC", kas uzvarēja 13 (!) reizes pēc kārtas, bet vēl titulu arī vismaz nākamajā sezonā spēja nosargāt tikai FK "Ventspils" un Jūrmalas "Spartaks". Tagad platu soli pretī otrajam titulam pēc kārtas spēra "Riga FC".

Spēlē Slokā ar "Spartaku" čempioni nolēma iztikt bez pamatvārtsarga Ozola (nebija pat pieteikts spēlei), bez Brisolas, Rugina, Černomordija, Šarpara, Paniča, Kameša, Pētersona, Fjodorova un Bilinska (seši pēdējie nebija pieteikti), toties tikai otro reizi virslīgā spēlēja 19 gadus vecais pussargs Andersons, tikai trešo spēli pēc ilgstošas pauzes savainojuma dēļ aizvadīja Lukjanovs. Jādomā par UEFA Eiropas līgas "play-off" kārtas atbildes spēli 29. augustā "Skonto" stadionā ar Dānijas čempionu FC "Copenhagen". Čempioni var to atļauties, jo tas - kā apliecināja spēle Slokā - būtiski neietekmē komandas sniegumu. Un tieši tāpēc "Riga FC" tuvojas otrajam pēc kārtas titulam.

Protams, viss varēja būt citādi, ja tik labs viesiem nebūtu spēles sākums - jau pēc pusstundas rezultāts bija 3:0 (visi vārti - Debelko rēķinā) "rīdzinieku" labā, un tas arī jau izšķīra mača likteni, taču tā ir tikai kārtējā varbūtības teorija. "Riga FC" ir sešu punktu pārsvars pār tuvāko sekotāju un par vienu aizvadītu spēli mazāk. 2019. gada čempionus vēl nekronēsim, taču jānotiek kaut kam ļoti pārsteidzošam, lai "Riga FC" nesaglabātu titulu. Kā tamlīdzīgos gadījumos mēdz teikt, konkurenti viņus vairs uzvarēt nevar un tikai viņi paši vēl var zaudēt.

Toties līderim aiz muguras drūzmēšanās kļūst arvien lielāka. Izskatās, ka iestrēgušas turnīra tabulas vidū kā staignā purvā ir Liepājas un Jelgavas komandas.

Ja jelgavnieki tomēr ir pacēlušies no priekšpēdējās vietas un viņus tikai viens punkts šķir no pirmā sešinieka, tad liepājnieki piedzīvojuši virslīgā jau četrus zaudējumus pēc kārtas un vairs tikai teorētiski var "aizķerties" Eiropas kausu zonā. Nākamajā kārtā FK "Liepāja" mājās spēlēs ar RFS, kam nesen zaudēja Latvijas kausa izcīņas ceturtdaļfinālā, un tagad varēs revanšēties - ja izdosies, tad liepājniekiem vēl būs iespēja noķert pirmo četrinieku.

Taču arī RFS nedrīkst zaudēt, jo pēc divām neveiksmēm pēc kārtas RFS komandu jau gandrīz noķēra FK "Ventspils", kas virslīgā nav zaudējis jau 7 spēlēs pēc kārtas - abas komandas šķir tikai četri punkti un ventspilniekiem ir par vienu aizvadītu maču mazāk. Tepat arī "Spartaks" - tikpat punktu, cik ventspilniekiem, bet par vienu spēli vairāk. Tepat arī "Valmiera Glass ViA", kas no FK "Ventspils" un "Spartaka" atpaliek tikai par trim punktiem.

Uz otro un trešo vietu pašreiz reāli pretendē četras komandas, un prātā jāpatur arī liepājnieki - pāris uzvaras, un viņi arī būs klāt. Jau šīs nedēļas nogalē situācija var kļūt vēl saspīlētāka - bez FK "Liepāja" un RFS mača savā starpā tiksies arī "Spartaks" un FK "Ventspils".

Vai BFC "Daugavpils" un FK "Metta" turpinās spēkoties tikai par 8. vietu, lai nav jāpiedalās pārspēlēs ar 1. līgas vicečempionu? Pat ja tā arī ir (šonedēļ abas komandas tiekas savā starpā Rīgā), tad tas nenozīmē, ka šīs komandas neatņems punktus kādam no līderiem vai komandām, kas laužas uz iespējami augstāku vietu pirmajā sešiniekā.

Tik spraigā turnīrā, kāds šogad ir "Optibet" virslīgas čempionāts, kāda spēcīga komanda neizbēgami neiegūs titulu, kāda vai kādas paliks bez medaļām un kāda vai kādas - bez piedalīšanās Eiropas kausos. Tā būs vilšanās, taču tā nebūs traģēdija, un tāpēc negribētos, lai nesasniegta mērķa dēļ vai naudas devēja nepiepildītu ambīciju dēļ kādai no komandām nākotnē "apcērp spārnus". Tieši tāpēc mums arī ir tik aizraujošs virslīgas čempionāts un tieši tāpēc tas ir laba līmeņa turnīrs, ka mums ir vairākas labas komandas, tieši tāpēc - iegūst futbols.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu