Stojanovičs valstsvienībā izstrādājis iekšējās kārtības noteikumus

Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Slaviša Stojanovičs
Slaviša Stojanovičs Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas nacionālā futbola komanda gatavojas septembrī gaidāmajām divām 2020. gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra spēlēm. Galvenais treneris Slaviša Stojanovičs pēc neveiksmīgā cikla sākuma izlases kandidātu lokā iepludinājis jaunas asinis, tādējādi cerot veidot valstsvienības tēlu ar futbolistiem, kuri ir perspektīvi, ar regulāru spēļu praksi klubos un motivēti cīnīties par Latvijas vārdu. 

Uz izlases treniņnometni ir izsaukti četri vārtsargi un 21 laukuma spēlētājs. Kandidātu lokā iekļauti astoņi potenciālie debitanti. 

6. septembrī Latvijas futbolisti Zalcburgā aizvadīs EČ kvalifikācijas cikla G grupas maču ar Austrijas komandu, kuru Stojanovičs raksturo kā ļoti spēcīgu sāncensi. Savukārt 9. septembrī Latvija savā laukumā uzņems Ziemeļmaķedoniju, sākoties cikla otrajam aplim. 

"Pēc spēlēm ar Izraēlu un Slovēniju (zaudējumi attiecīgi ar 0:3 un 0:5), protams, bija smags periods. Visiem Latvijas cilvēkiem, arī man tā bija liela vilšanās. Sekoja ļoti daudz darāmā, tikšanās ar Latvijas Futbola federācijas (LFF) darbiniekiem, spēlētājiem un klubu pārstāvjiem. Veicām liela apjoma analīzi. Vissvarīgākais ir turpmākais redzējums, vīzija. Bija jāmeklē veidi, kā sagatavoties nākamajām spēlēm. Izstrādāju programmu nākamajiem gadiem, tajā iekļaujot ļoti daudzas lietas. Pirmais no soļiem ir atgriezt un izveidot nacionālās komandas kultu. Šobrīd mums tāda nav," norādīja Stojanovičs. 

Treneris bieži ticies ar Latvijas jauniešu izlašu treneriem, ar kuru palīdzību guvis secinājumus izlases tālākajam darbam. Viņam bijis ļoti aizņemts periods. Tāpat pārrunāti sāpīgie jautājumi ar LFF prezidentu Kasparu Gorkšu, kurš iepriekš ilgu laiku bija valstsvienības kapteinis. 

Stojanovičs ticies arī ar daudziem futbolistiem, izskaidrojot savu redzējumu par šo spēlētāju lietderību komandā. 

Izlases rindās ir astoņi jauni spēlētāji, bet viņš koncentrēsies uz futbolistiem, kuriem ir regulāra spēļu prakse savu klubu rindās. Stojanovičs kandidātu vidū vēlējies redzēt 22 gadus veco FK "Liepāja" pussargu Raivi Jurkovski, taču savainojums viņam liedzis būt klāt nacionālajā komandā. 

Izlases rindās notikušas būtiskas pārmaiņas, bet personāls palicis nemainīgs. 

Stojanovičs valstsvienības futbolistiem, arī personālam, izstrādājis iekšējās kārtības noteikumus. Tos palīdzēja veidot viņa asistenti. 

"Treniņnometnē man pret nevienu spēlētāju nav bijušas pretenzijas. Nav bijušas problēmas arī ģērbtuvē," sacīja Stojanovičs. "Mani neapmierināja attieksme laukumā, kas bija tīrākā katastrofa. Mēs izdarījām lielu darba apjomu, lai izanalizētu situāciju, kāda izvērtās jūnijā, un veicām fiziskās sagatavotības analīzi un citas lietas. Ar tādu attieksmi, kādu es redzēju laukumā, nav iespējams izcīnīt uzvaru. Mums jāmaina daudzas lietas laukumā, bet vispirms jāsakārto jautājumi ārpus laukuma. Jāsaprot noteikumi un jāapzinās sava uzvedība."

Viņš bija neapmierināts ar vairākiem spēlētājiem, kuri izlases rindas pārstāvēja iepriekš. Tāpēc treneris viņiem vēl vienu iespēju nedeva. Konkrētus uzvārdus gan viņš neminēja. Kandidātu vidū nav brāļu Dāvja un Jāņa Ikaunieku... 

 

Treneris vairākkārt kontaktējies ar Vācijas flagmaņa Minhenes "Bayern" sistēmā spēlējošo pussargu Danielu Ontužānu, kurš tūres laikā Ziemeļamerikā ar galveno komandu iedzīvojās savainojumā, bet tagad ir labā sportiskā kondīcijā. 

Kandidātu vidū ir septiņi Latvijas čempionvienības "Riga FC" pārstāvji. Šī komanda šosezon demonstrē teicamu sniegumu, tāpēc tik daudzi galvaspilsētas kluba futbolisti izpelnījušies izsaukumu uz izlasi. Tiesa, vairākus treneris valstsvienībā redz citā lomā, nekā viņiem ir klubā. 

Stojanoviču pārsteidza Vladimira Kameša demonstrētais futbols UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra "play-off" kārtas pirmajā spēlē (1:3) pret Dānijas čempioni "Kobenhavn", kad futbolists guva skaistus vārtus. Treneris negaidīja, ka viņš būs tik labā formā. Runājot par vārtsargiem, šobrīd Stojanovičs pirmā vārtsarga lomu redz Pāvelam Šteinboram, kurš ir nedaudz priekšā pārējiem vārtu vīriem. 

Speciālists uzsvēra, ka izlasē spēlēs tie futbolisti, kuri regulāri dodas laukumā klubu rindās, ir motivēti un ar pareizu attieksmi pret darbu, Latvijas vārdu. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu