Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: bateriju pārlādēšana pirms finiša spurta

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
FK "Liepāja" un RFS duelis
FK "Liepāja" un RFS duelis Foto: Mārtiņš Sīlis (optibetvirsliga.lv)

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā komandām līdz finišam palicis aizvadīt 9 līdz 11 spēles. Finiša taisne jau saskatāma, bet skaidrības - gandrīz nekādas. Labi, liksim mierā "Riga FC", kas ir līderis un kam vispirms pašam jāatrod milzīgs akmens, lai pakluptu un nesaglabātu titulu. Astoņu punktu pārsvars pār tuvāko sekotāju un divas spēles rezervē - tas ir pietiekami liels handikaps tik īsā distancē, lai konkurentiem neatstātu kaut ko vairāk par otrās un trešās vietas sadalīšanu.

Aizvadītās nedēļas nogalē visas spēles bija svarīgas abām pusēm (FK "Jelgava" un "Riga FC" mačs pārcelts uz 23. oktobri un vismaz titula īpašniekam tas no sportiskā viedokļa jau var būt nesvarīgs), bet tagad ir iestājusies tā sauktā izlašu pauze, ko komandas varēs izmantot bateriju pārlādēšanai pirms finiša taisnes.

Oktobrī būs vēl viena izlašu pauze, taču tad līdz finišam būs palicis pavisam maz, un tad jau nekāda pārlādēšana daudziem neko vairs nevarēs glābt vai labot. Padoties negrasās neviens, un to apliecināja arī aizvadītās spēles. Viena no šīs sezonas aizraujošākajām spēlēm notika Liepājā, kur mājinieki bija vadībā pret RFS ar 2:0 un 3:1, tomēr neuzvarēja - 3:3.

RFS komandai pēdējās sekundēs izglābtais punkts var izrādīties ļoti noderīgs cīņā par otro vietu (iespējams - arī par palikšanu trijniekā), savukārt liepājniekiem divi zaudēti punkti neļāva tikt tuvāk līderu kvartetam. Var jau teikt, ka liepājnieki taktiski nepareizi nospēlēja mača galotnē, taču tur jau tā lieta, ka viņi spēlēja futbolu, nevis "ierakās" dziļā aizsardzībā. Neceļas roka kaut ko pārmest, var tikai uzmundrināt. Būtu viņi izmantojuši kaut vienu no iespējām mača izskaņā - RFS aizbrauktu mājās tukšā.

Liepājas komanda kārtējo reizi apliecināja, ka spēles ziņā neatpaliek no līderiem tik tālu, cik šķietami tālu atrodas turnīra tabulā (11 punktu līdz 3. vietai, 13 - līdz otrajai un 21 punkts - līdz pirmajai). Liepājniekiem izdevās pārtraukt četru zaudējumu sēriju, taču diezin vai tas viņus priecē.

Ļoti labu spēli aizvadīja Jānis Ikaunieks (jābrīnās, ka nav iekļauts starp izlases kandidātiem - it kā mums būtu pārpilnība ar radošiem spēlētājiem pussargu līnijā), kurš pirmo reizi virslīgā spēlēja pret savu vecāko brāli Dāvi, kuram savukārt tā bija pirmā spēle Liepājā pretinieku rindās. Abi brāļi guva vārtus (Jānis - divus).

Tas, kas veidojas pašreiz FK "Liepāja", izskatās pat ļoti cerīgi, un atliek tikai novēlēt pacietību komandas vadībai un atbalstītājiem, jo augļi būs. Ja ne šajā rudenī, tad nākamajā.

Divu medaļu pretendentu duelī FK "Ventspils" viesos pārspēja Jūrmalas "Spartaku", ieguva pār to nelielu pārsvaru, nedaudz pietuvojās RFS komandai un - palika bez sava labākā vārtu guvēja un uzvaras vārtu autora minētajā mačā nigērieša Tosina Aijeguna. Nigērietis dodas uz vārtsarga Andra Vaņina pārstāvēto Šveices Superlīgas klubu "Zurich".

Darījums notika ātri, nigērieti mēģināja pārliecināt palikt līdz sezonas beigām un kluba vadība galu galā nāca viņam pretī - lieki teikt, ka virslīgas pašreiz labākajam vārtu guvējam gribējās aizbraukt uz augstāka līmeņa čempionātu, turklāt viņš pēc labākās sirdsapziņas "atstrādāja" pēdējās dienas Ventspils komandā un guva arī skaistus uzvaras vārtus tik svarīgā mačā. Kluba vadības lēmums no cilvēciskā viedokļa šajā gadījumā ir tikai apsveicams, kaut gan tas var ietekmēt komandas sniegumu finiša taisnē.

Kā Tosina aizbraukšana ietekmēs FK "Ventspils" sniegumu? Neietekmēt nevar, bet kā - to rādīs laiks. Ventspilniekiem ir, kas spēlē uzbrukumā un gūst vārtus (Ulimbaševs, Stuglis, Tīdenbergs, Svārups, Villela, Mordatenko, Serhijčuks...), tā ka tagad būs iespēja izpausties un kļūt par "pirmo vijoli". Varbūt iespēju izmantos nepilnus 19 gadus vecais (19 paliks 14. septembrī) Raens Tālbergs, kurš jau paspēja gūt savus pirmo vārtus virslīgā un kurš jau pagājušajā sezonā pieteica sevi kā talantīgu spēlētāju? Tagad jāsper nākamais solis, un tas attiecas ne tikai uz Tālbergu. Varbūt sportisko formu pēc savainojumiem atgūs un situāciju izmantos Anastasijs Mordatenko, kurš tik cerīgi sāka sezonu?

Izmantojiet situāciju, aplieciniet sevi, turklāt vēl laikā, kad izšķiras komandas vieta turnīra tabulā. Spēkošanās par vietu uz pjedestāla un tā sauktajā Eiropas kausu zonā vēl priekšā - FK "Ventspils" tikai par diviem punktiem atpaliek no RFS, turklāt ventspilniekiem ir par spēli mazāk, bet no FK "Ventspils" tikai par trim punktiem atpaliek "Spartaks" (spēle vairāk) un par 6 punktiem - "Valmiera Glass ViA" (tikpat spēļu). Valmierieši nākamajā kārtā spēlēs Daugavpilī, RFS uzņems "Spartaku", bet ventspilnieki uzņems FK "Jelgava". Jau var kaut kas atkal mainīties.

FK "Metta" ar 1:0 pārspēja BFC "Daugavpils" un tagad atpaliek no 8. vietas tikai par diviem punktiem. Arī spēkošanās par priekšpēdējo vietu vēl nebūt nav beigusies, kaut gan...

Neviens negrib palikt pēdējā vietā, un abas komandas centīsies tajā nebūt, taču šaubos, ka kāds arī ļoti baidās tajā palikt - no virslīgas pa taisno nav jākrīt un arī nemana, ka kāds no 1. līgas klubiem kaltu ieročus un neslēptu savu tiekšanos tikt virslīgā pārspēlēs ar virslīgas 9. komandu.

Varbūt tik prasmīgi maskējas un neatklāj savus īstos nodomus, ka futbola aprindās par to neviens pat nenojauš? Kaut kā neticas. Taču arī bez tā mums intrigu netrūkst un - cerams - netrūks līdz pēdējai spēļu kārtai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu