Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Interesanti, bet mūsu "Dinamo" jau pēdējais...

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Rīgas "Dinamo" hokejisti
Rīgas "Dinamo" hokejisti Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"

Kas vajadzīgs jebkurām sacensībām un čempionātiem, lai tos uzskatītu par interesantiem? Negaidītas uzvaras un favorītu zaudējumi. Kā tas bija pasaules basketbola čempionātā – galvenajam favorītam ASV izlasei netiekot pat pusfinālā. Ja notiek tā kā kādreiz PSRS hokeja virslīgā, kad CSKA, kā sāk ar pirmajām spēlēm, tā uzvar visas pēc kārtas, priekšlaikus kļūstot par čempioniem? Nav interesanti. KHL divpadsmitā sezonas pirmās divas nedēļas ir bijušas ļoti raibas un interesantas. 

Vēl komandas tikai aizvadījušas pa četrām līdz astoņām spēlēm, bet iepriekšējais Gagarina kausa ieguvējs Maskavas CSKA jau zaudējis divās spēlēs. Un Rietumu konferencē vadībā izvirzījušies Podoļskas “Vitjaz” vienība, kurai neviens šādus panākumus neprognozēja. Bet visas KHL priekšgalā tāpat kā pērn ap šo laiku atrodas Andreja Martemjanova trenētie Jekaterinburgas “Avtomobilist” hokejisti, kuriem visi iespējamie 12 punkti. Arī šai komandai speciālisti šoruden neprognozēja tik strauju sākumu. Kas noticis KHL?

Droši vien viena no atbildēm būs, ka galvenie favorīti vēl nav optimālajā kondīcijā. Kas vajadzīga tikai izslēgšanas spēlēs, tāpēc rudeņos šad tad tabula ir it kā neloģiska, ļaujot uz laiku izcelties citiem.

Bet “Avtomobilist”, kuru “Latvijas Dzelzceļa kausā” itin viegli ar 3:1 pieveica mūsu dinamieši, KHL uzvarējis visās sešās spēlēs. Jā, vienu reizi tas noticis papildlaikā, vēl vienu reizi bullīšos, taču, ja par jebkuru uzvaru dod divus punktus, tad vienalga, kā tā gūta. Slavenais Pēterburgas SKA sasists ar 5:2, Ufā ar 2:0 pieveikts viens no Austrumu konferences oligarhiem “Salavat Julajev” un uzvarēts arī konkurents Urālu derbijā – Magņitogorskas “Metallurg” - 3:2 (bullīšos).

Starpsezonā pazaudējuši trīs labus uzbrucējus (S. da Kosta, Parē, Krikunovs), urālieši arī ieguva krietnu papildinājumu (Plets, Maceks no NHL), mājās atgriezās krievu hokeja labākais plejmeikers Pavels Dacjuks, taču “Avtomobilist” savas uzvaras guvis bez Dacjuka un bez viena no pēdējo gadu metējiem Goliševa. Jā, Naidžels Douss atkal ir labākais visā KHL (5+3), vārtos izcils ir Jakubs Kovāržs, bet laikam jau ļoti labs treneris ir arī Martemjanovs. Kurš 2011. gadā īsu brīdi bija galvenais treneris “Avtomobilist”, trenera autoritāti nopelnot Habarovskā un nu 56 gadu vecumā ir viens no veiksmīgākajiem KHL.

Arī es biju skeptisks par “Vitjaz” debitanta – galvenā trenera Mihaila Kraveca spējām. Jā, bija savulaik Ļeņingradas ASK itin labs uzbrucējs, mazliet uzspēlēja pat NHL, bet, ja 55 gadu vecumā tu neesi bijis nevienā KHL klubā kā galvenais treneris, piedod, vecīt...

Turklāt vasarā spēlētāju tirgū “Vitjaz” drīzāk bija donors nekā tas, kam tiek jaunās asinis. Iesācis ar uzvaru Čeļabinskā (4:2), Kravecs zaudēja Martemjanovam (2:3), taču tad sasita Magņitku (2:0) un Maskavas “Dinamo” (4:1), uzvarot arī Sočus un “Sibirj”. Un 1. vieta Rietumos. Kaut viens otrs runāja, ka Kravecs pie KHL kluba trenēšanas ticis tikai pateicoties savai radniecībai ar kādu no hokeja naudas maisiem.

Latvijas hokeja draugus, protams, vairāk interesē, kā sokas mūsu treneru un spēlētāju pārstāvētajiem klubiem. Vasarā diezgan daudz komplimentu saņēma Čeļalabinskas “Traktor” jaunais vadonis Pēteris Skudra. Nu, kad pa divām reizēm izbraukumā nospēlēts ar “Amur”, “Admiral” un “Kuņluņ Red Star”, punktu ir mazāk, nekā gribētos – pēc astoņām spēlēm tikai deviņi, pa reizei piekāpjoties “Admiral” un “Kuņluņ Red Star”. Tradicionālais rezultāts 2:1 vai 1:2.

Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa Maskavas “Spartak” redzējām divās spēlēs pret mūsu “Dinamo”. Pirmajā – Rīgas mačā diez kas no “Spartak” nebija, otrajā mūsu leģionāri maskaviešu rindās pazemoja savu bijušo klubu (5:1), taču arī “Spartak” bilance nav nekāda spožā – septiņi punkti septiņās spēlēs. Savā laukumā zaudējot arī vienam no līgas autsaideriem Minskas “Dinamo” (4:5). Pozitīvi, ka Mārtiņš Karsums ir rezultatīvākais kluba uzbrucējs (3+2), bet Kaspars Daugaviņš pirmo un pagaidām vienīgo ripu iemetis Kristera Gudļevska sargātajos vārtos. Kopumā “Spartak” spēle ne sevišķi pārliecina, kā MVD līgas pirmajā sezonā.

Kā pa viļņiem iet arī Mika Indraša vienībai Maskavas “Dinamo”. Pirmajās trijās spēlēs trīs 3:2 uzvaras, tad trīs zaudējumi, arī ar 2:3 bullīšos pret Čerepovecas “Severstaļ”. Septiņi punkti sešās spēlēs.

Pēc savainojuma ne tik spožs sezonas sākums iznācis arī Mikam – pieci mači uz nullēm un nu kāpiens uz augšu jāsāk ceturtajā maiņā...

Favorītu briesmas – tā divos vārdos varētu raksturot “Torpedo”, kur par aizsardzību atbild Sandis Ozoliņš. Ar 4:3 pieveikta “Lokomotiv”, tad 2:1 papildlaikā pret CSKA, izrauta fantastiska uzvara papildlaikā pret “Jokerit” (6:5), bet vakar, otro reizi spēlējot ar Omskas “Avangard”, skaists revanšs (3:0) par 2:4 zaudējumu. Astoņi punkti septiņās spēlēs paceļ “Torpedo” uz 4. vietu Rietumos. Bet respektablais “Sovetskij sport” viņiem prognozēja 11. vietu Rietumu konferencē.

Omskas “Avangard” bilance – četras uzvaras, divi zaudējumi, astoņi punkti arī Boba Hārtlija vadītajai komandai.

Jānis Kalniņš Helsinku “Jokerit” vārtos (2-1) pagaidām ir veiksmīgāks par Anti Niemi – 7:2 pret Rīgu, 4:1 pret “Severstaļ” un vakar 2:3 pret SKA. “Jokerit” - pieci punkti sešās spēlēs. Izskatās, ka Niemi varētu būt trešais t.s. Pirmais vārtsargs, kuru triju gadu laikā KHL noēdis Kalniņš.

Tas, protams, var notikt jebkurā līgā, bet KHL šis nav pirmais tāds gadījums – Magņitogorskas “Metallurg” pēc trešās spēles, 0:2 zaudējuma savā laukumā “Vitjaz” atlaida galveno treneri Jozefu Jandaču.

Klubs, kurš varbūt spēcīgāks par lielāko daļu Eiropas valstu izlašu, jau pērn klibojis Gagarina kausā. Čeha vietā aicināts Rīgā dzimušais bijušais Krievijas izlases galvenais treneris Iļja Vorobjovs. Trīs barankas pēc kārtas un secinājums, ka komanda neesot pietiekami sagatavota vasarā. Vakar 2:3 Minskā bija Vorobjova ceturtais zaudējums, kas nozīmē, ka labākas vārtu starpības dēļ Minskas “Dinamo” atbīda rīdziniekus uz pēdējo vietu Rietumos. Tabulas abās grupās gan ir tik blīvas, ka katra uzvara vai zaudējums var komandu pacelt par pāris vietām uz augšu vai leju. Rīgas “Dinamo” otrais variants gan nav vairs iespējams...

Un kā pēc piecām spēlēm izskatās Rīgas “Dinamo”? Ļoti dažādi. Ja pirmās divas spēles Rīgā – 2:1 papildlaikā pret “Spartak” un 3:0 pret Ņižņijnovgorodas “Torpedo” izskatījās kā pārbaudes spēļu turpinājums, tad Helsinkos (2:7), Ņižņekamskā (0:4) un Maskavās pret “Spartak” (1:5) gāja stipri plāni.

Ar katastrofālu spēli mazākumā, tukšu vairākumu, neprasmi pat ar daudziem metieniem gūt vārtus, ne sevišķi pārliecinošu vārtsargu spēli... Kaut kur viss pārbaudes spēļu vicečempionu spožums bija zudis.

KHL kalendārs gan piedāvā itin labas turpinājuma iespējas – šodien visas līgas pastarītis Habarovskas “Amur” (viens punkts), 18. septembrī vēl savus varenos apgriezienus neuzņēmusī Jaroslavļas “Lokomotiv” (četri punkti), kur jaunajam galvenajam trenerim Kreigam Makteivišam esot gana daudz problēmu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu