Irānas džudisti vairs nevarēs piedalīties starptautiskās sacensībās

LETA/AP
CopyDraugiem X Whatsapp
Saeida Mollai
Saeida Mollai Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā Džudo federācija (IJF) izslēgusi Irānas izlasi no turpmāk gaidāmajām starptautiska līmeņa sacensībām, jo šīs valsts sportisti boikotējuši cīņas pret Izraēlas džudistiem.

Mēnesi pēc tam, kad pasaules čempions Saeida Mollai pameta Irānas izlasi, protestējot pret tās boikota politiku, IJF trešdien paziņoja, ka tā pagaidām izslēdz Irānu no jebkādām sacensībām, līdz notiks lietas noklausīšanās.

Irānas Džudo federācija tiek apsūdzēta diskriminējošā rīcībā pret Izraēlas atlētiem. Tāpat Irāna pārkāpusi noteikumus, kas attiecināmi uz cīņu rezultātu ietekmēšanu.

"IJF izpildkomiteja lēmusi, ka šāda rīcība nav adekvāta," teikts paziņojumā.

Tikmēr pats Mollai atklājis, ka Irānas Džudo federācija viņam vairākkārt likusi zaudēt cīņas vai atteikties no tām, lai tikai nebūtu jāspēkojas pret Izraēlas džudistiem. Patlaban irānis slēpjas Vācijā.

Irāna neatzīst Izraēlu kā neatkarīgu valsti, tāpēc jau vairākas dekādes Irānas sportisti sacensībās tīšuprāt nesacenšas pret izraēliešiem.

Vēl gan nav zināms vai IJF centīsies panākt, lai Irānas izlase nevarētu piedalīties 2020.gada Olimpiādē. IJF patlaban izskata vairākus variantus, lai nodrošinātu Mollai iespēju startēt starptautiskajās sacensībās. Pastāv iespēja, ka sportists sacensībās startēs kā olimpiskās komitejas bēgļu komandas dalībnieks.

Jau jūnijā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (IOC) prezidents Tomass Bahs asi kritizēja valstis, kas ļaunprātīgi izmanto sportu savu politisku nostāju paušanai. Kā piemērs tika minēts maijā notikušais atgadījums, kad Tunisijas tiesa pasaules junioru čempionātā taekvondo neļāva piedalīties četriem Izraēlas junioriem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu