Viedpulkstenis, kas var izglābt tavu dzīvību, un citas nēsājamās viedierīces (1)

Huawei GT2 viedpulkstenis. Foto: Publicitātes foto
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Piekritīsiet, ka tehnoloģiju straujā attīstība uzņēmusi pamatīgus apgriezienus. Kā parastie mobilie tālruņi reiz aizstāja stacionāros telefonus, tā viedtālruņi lēnām aizstāj datorus. Tomēr arī viedtālruņu gozēšanās tronī drīz vien var beigties, jo arvien biežāk cilvēki izvēlas lietot tā dēvētos “wearables” jeb “nēsājamās viedierīces”, piemēram, viedpulksteņus.

Iedomājies, ka ir 2002. gads, tu sēdi ar saviem draugiem kaut kur provinces pilsētas laukumā, viss ir lieliski, saule spīd, vasara, putneļi čīčina, bet, pēkšņi, tev, sazin kāda iemesla pēc, paātrinās pulss, paliek slikti un rodas nepieciešamība izsaukt ārstu. Stacionārais telefons nav pa rokai, milzu mobilie telefoni pie jostas ir tikai reketieriem un bagātniekiem, bet pulkstenis, kas tev aplikts ap roku, spēj tikai parādīt pareizo laiku. Un to pašu tikai reizēm. Ko darīt? Kā izsaukt ārstu? Vienīgā iespēja ir skaļi aurot cerībā, ka kāds dakteris tevi sadzirdēs.

Tagad iedomājies tādu pašu situāciju mūsdienās. Tu ej pa ielu, tev paātrinās pulss, bet, vēl pirms tev paliek slikti, tavs ap roku apliktais viedpulkstenis, kas ir uztvēris izmaiņas tavā pulsā, ziņo, ka tuvojas kas nelāgs un piedāvā iespēju izsaukt ārstu jau laicīgi. Rezultātā tava dzīvība ir glābta un tas viss, pateicoties augstajām tehnoloģijām. Fantastika, vai ne?

Foto: Publicitātes foto

Nē, tā vairs sen nav fantastika, bet tīra realitāte, ko reālu padarījuši viedpulksteņi, piemēram, jaunais Huawei GT2 aparāts, kas ar vairākiem uzlabojumiem un jaunām opcijām pieteicis karu neiespējamībai. Tas ne vien spēj parādīt tev pareizu laiku un labi izskatīties kā pie smokinga, tā arī pie vecmammas adītā svītera, bet arī spēj novērtēt tavu miega kvalitāti, sirdsdarbības ātrumu, sniedz iespēju atbildēt uz zvaniem un pat nosaka, kad tu esi vingrošanas zālē vai kad sēdi darbā pie datora.

Huawei GT2 palīdz uzraudzīt un prognozēt iespējamu bradikardijas lēkmi vai sirds mazspēju. Ja vien pulkstenis nav sporta režīmā, lietotājam tiks paziņots, ja sirdsdarbības ātrums pārsniegs 100 s/min vai nokritīs zemāk par 50 s/min ilgāk par 10 minūtēm.

Nemaz nav jāpiemin, ka viedpulksteņa baterijas darbības laiks ir veselas divas nedēļas, tas ir triecienizturīgs, ūdensizturīgs līdz pat 50 metru lielam dziļumam, aprīkots ar GPS, spilgtu displeju un mūzikas atskaņotāju, parādot, ka visas ikdienā izmantotās ierīces pavisam ērti ir ietilpināmas parasta rokaspulksteņa izmēra aprocē.

Nēsājamo viedierīču vēsture

Bet, sāksim visu no sākuma. Kāda ir nēsājamo viedierīču vēsture? Jāsaka, ka tā ir daudz senāka, nekā tu varētu iedomāties.

Nēsājamo viedierīču vēsture sākas jau 1290. gadā, kad tika izgudrotas brilles. Lai arī tā varētu nešķist, tomēr brilles patiešām var uztvert kā nēsājamo viedierīci.

Pēc tam seko mehāniskie pulksteņi. Jau 19. gadsimtā tika radīti sīki pulksteņi, kas tika nēsāti ķēdītē ap kaklu. Vēlāk cilvēki pulksteņus nēsāja kabatās, bet rokaspulksteņi tika izgudroti 17. gadsimtā, tomēr sākotnēji tos kā rotaslietu izmantoja sievietes.

Modernās nēsājamo viedierīču tehnoloģijas galvenokārt ir saistītas ar nēsājamajiem datoriem. Viena no tāda veida agrīnākajām ierīcēm bija daudziem deviņdesmitajos gados augušajiem bērniem zināmais kalkulatora pulkstenis, kas tika radīts 20. gadsimta 80. gados. Ap to pašu laiku radās arī dzirdes aparāti, kas tiek izmantoti vēl šodien.

Vēlāk radās arī sirds ritma monitori, kas tika izmantoti, lai sekotu līdzi pulsam sporta treniņu laikā. Agrīnie sirds monitori sastāvēja no monitoringa kastes un elektrodiem, kas tika pievienoti cilvēka krūtīm. Pirmais bezvadu sirds monitors jeb elektrokardiogramma (EKG) tika izgudrots 1977. gadā kā treniņu rīks Somijas Nacionālās distanču slēpošanas komandas vajadzībām.

Ir redzams, ka kopš tā laika tehnoloģijas ir nemitīgi attīstījušās un nēsājamās ierīces kļuvušas neiedomājami ērtas un jaudīgas.

Kas ir nēsājamās viedierīces un kāds labums no tām?

Kas īsti ir nēsājamās viedierīces? Tie nav tikai viedpulksteņi, bet jebkura ar digitāliem sensoriem aprīkota ierīce, ko iespējams dažādos veidos valkāt vai nēsāt uz sava ķermeņa. Tomēr galvenie jautājumi šajā bieži bezjēdzīgu “gadžetu” pārsātinātajā pasaulē ir: kāda ir to reālā jēga? Ko mēs no tās iegūstam, izņemot izklaidi?

Kā uzskaitīts izdevumā “The Conversation”, mūsdienās eksistē virkne nēsājamo viedierīču. Ja vien maciņš ir gana biezs, mēs varam iegādāties “gudros apavus”, kas seko līdzi tavam iešanas ritmam, viedpulksteņus, kas skaita uzņemtās kalorijas, aproces, kas seko līdzi tava miega kvalitātei un pat “gudros cimdus”, kas palīdzēs tev labāk atvēzēties sitienam golfā.

Foto: Publicitātes foto

2015. gada pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “International Journal of Electrical, Electronics and Data Communication”, rakstīts, ka nēsājamās viedierīces principā iedalās trīs grupās: ar veselību saistītās viedierīces; ikdienas vajadzībām to skaitā izklaidei paredzētās viedierīces; un tekstilā iestrādātās viedierīces, kas paredzētas kādam specifiskam mērķim. Tiesa, gadi ir gājuši uz priekšu un, principā, jaunais Huawei produkts visas šīs kategorijas veiksmīgi apvieno vienā aprocē jeb viedpulkstenī.

Jāatzīst, ka nozīmīgākais nēsājamo viedierīču labums un jēgpilnas jēgas attaisnojums ir to spēja kontrolēt cilvēka veselības stāvokli un labsajūtu.

Kā, piemēram, intervijā ar minēto izdevumu atzina 35 gadus vecais Maikls: “Es esmu atbildīgs vīrs, dēls un tēvs, tāpēc man ir jāseko līdzi savai veselībai un finansēm.”

Nē, nu, taisni vai jābrīnās, ka cilvēki reiz ir spējuši izdzīvot bez viedierīcēm. Protams, cilvēku skaits pasaulē mūsdienās pieaug dramatiski. Domājams, ka pateicoties tieši tādai attieksmei, kāda piemīt Maiklam.

Foto: Publicitātes foto

Daudziem cilvēkiem kārdinoša noteikti būtu arī spēja ar viedpulksteni atbildēt uz zvaniem un ziņām, kas vispār ir kaut kas relatīvi jauns, jo iepriekš viedpulkstenis spēja tikai paziņot par ienākošo zvanu vai saņemto ziņu. Lai uz to atbildētu cilvēkam tāpat bija jāvelk no kabatas ārā viedtālrunis.

Rezumējot varētu teikt, ka jaunā nēsājamo viedierīču paaudze, to skaitā arī Huawei GT2, atzīmē nozīmīgu soli cilvēka dzīves kvalitātes augšanā. Mūsdienu viedierīces tiešām ir attīstītas tā, lai apmierinātu teju ikkatru cilvēka vajadzību, ko tas sagaida no ierīces, tomēr pats galvenais – tās var palīdzēt mums dzīvot veselīgāk, zaļāk un pilnvērtīgāk.

Publikācija tapusi sadarbībā ar uzņēmumu “Huawei”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu