Bezpilota lidaparāti kā ierocis: kam tādi ir un kas tos izmanto? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Raksta turpinājums
Foto: Reuters

Nesenie uzbrukumi Saūda Arābijas naftas pārstrādes infrastruktūrai izraisīja plašas spekulācijas, ka tajos izmantoti bezpilota lidaparāti jeb droni. Šādu lidaparātu izmantošana militāriem mērķiem pēdējo gadu laikā ir strauji pieaugusi un visievērojamākais kāpums novērots Tuvo Austrumu reģionā. Lielbritānijas Lielbritānijas raidsabiedrība BBC pēta, kam ir pieeja šādiem lidaparātiem un kas tos izmanto kaujas operāciju veikšanai.

Jauns ierocis

Bezpilota lidaparāts militāriem mērķiem pirmo reizi tika pielietots 2001.gada laikā, pirmajā Afganistānas kara dienā, izdarot triecienu Afganistānas ekstrēmistu grupējuma “Taliban” konvojam.

Bruņoti bezpilota lidaparāti sākotnēji bija pieejami vien atsevišķām tehnoloģiski attīstītām valstīm, vadošās pozīcijas šajā jomā ieņemot tādām valstīm kā ASV un Izraēla. Tomēr drīz vien apjomīgas aktivitātes šajā jomā izvērta Ķīna, kas aktīvi tirgoja savus ieročus un militāro aprīkojumu arī citām valstīm.

Straujā dronu izplatība Tuvajos Austrumos lielā mērā notikusi patiecoties Ķīnai, jo Ķīna ieročus piegādājusi vairākām šī reģiona valstīm.

Tajā pašā laikā strauji attīstoties civiliem mērķiem izmantojamo dronu tehnoloģijām un ražošanai, jaunākās tendences šajā nozarē ātri vien tikušas pielāgotas arī militārām vajadzībām.

Tā kā bezpilota lidaparātu tehnoloģija nav jauna un pārāk sarežģīta, veiksmīgi izmantojamus militāros dronus iespējums ražot faktiski jebkurā valstī ar puslīdz attīstītu rūpniecības sektoru, piemēram Irāna.

Saūda Arābija un ASV uzskata, ka aiz uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas infrastruktūrai stāv Irāna, kas nodevusi savus dronus vai to tehnoloģijas varētu būt nodevusi trešajām pusēm, piemēram, Jemenas šiītu hutiešu nemierniekiem, kuri uzņēmušies atbildību par uzbrukumiem Saūda Arābijā.

Kas ir kas?

Tuvie Austrumi ir viens no epicentriem globālajai cīņai ar terorismu, kas koncertē tādus nozīmīgus spēlētājus kā ASV, Krievija un Lielbritānija.

Tajā pašā laikā Tuvajos Austrumos pastāv vairākas reģionālās sāncensības, piemēram, Izraēla pret arābu valstīm vai Irāna pret citām arābu valstīm.

Raksta turpinājums
Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu