Lietuva gatavojas sūtīt karavīrus uz Hormuza šaurumu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Lietuva gatavojas nosūtīt savus karavīrus uz Hormuza šaurumu, iesaistoties starptautiskajā misijā kuģošanas drošības garantēšanai Persijas līcī. 

Kā ziņu aģentūrai BNS piektdien apliecinājis prezidenta Gitana Nausēdas pārstāvis Antans Bubnelis, tādu ierosinājumu šonedēļ apstiprinājusi Valsts aizsardzības padome.

Aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis savukārt pastāstījis, ka Lietuva misijā varētu iesaistīties ar vairākiem virsniekiem, bet šādas misijas mandāts jāapstiprina Seimam.

"Esam saņēmuši lūgumu iesaistīties misijā vai misijās Hormuza šaurumā. Faktiski ASV un Eiropas valstīs pastāv sapratne, ka jāatjauno nosacījumi kuģošanai šajā reģionā," viņš norādījis. "Mēs pārrunājām iespēju nosūtīt vairākus virsniekus uz štābiem vai tamlīdzīgi. Bet pagaidām esam tikai pirmajā apspriešanas fāzē."

Pēc ministra teiktā, šāds priekšlikums Seimam varētu tikt iesniegts jau rudens sesijā. 

"Ja būtu Aizsardzības ministrijas un Bruņoto spēku priekšlikums nosūtīt karavīrus uz Hormuza šaurumu, Seimam būtu jāapstiprina šāds solis ar mandātu. Domājams, tā būtu daļa no kopējā divu gadu mandāta, kas tiks apspriests šajā Seima sesijā un stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī," skaidrojis Karoblis.

Rietumvalstis par misiju kuģošanas drošības garantēšanai stratēģiski nozīmīgajos Persijas līča ūdeņos sāka spriest pēc tam, kad, pieaugot spriedzei attiecībās starp Vašingtonu un Teherānu, Irāna šaurumā aizturējusi vairākus tankkuģus.

Daļa Eiropas valstu nevēlas iesaistīties ASV vadītajā operācijā, uzskatot, ka tas vēl vairāk saasinās spriedzi ASV un Irānas attiecībās, un raizējoties, ka var tikt ierautas iespējamā konfliktā.

Francija iesaka veidot eiropiešu vadītu misiju, bet galīgie lēmumi pagaidām nav pieņemti. Lielbritānija nolēmusi iesaistīties ASV misijā.

Nedz prezidenta Nausēdas pārstāvis, nedz aizsardzības ministrs neatklāja, kurai misijai Lietuva dotu priekšroku. 

Lietuvas karavīri šobrīd piedalās vienpadsmit starptautiskajās misijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu