Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: RFS, "Ventspils" vai "Spartaks"

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
RFS un Jūrmalas "Spartaks" futbolisti
RFS un Jūrmalas "Spartaks" futbolisti Foto: Futbola klubs RFS/Facbook

Jo tuvāk Latvijas "Optibet" futbola virslīgas finišs, jo lielāka skaidrība un reizē - neskaidrība. Skaidrs, ka tikai brīnums var neļaut "Riga FC" otro reizi pēc kārtas kļūt par Latvijas čempioni. Titula īpašniekiem šosezon beidzot izdevās gūt vārtus un uzvarēt spēlē ar "Valmiera Glass ViA" komandu, savu tuvāko sekotāju RFS viņi tagad apsteidz par 11 punktiem un turklāt vēl aizvadījuši par vienu spēli mazāk, bet līdz finišam atlikušas attiecīgi 6 un 5 spēles. Tie, kuri apveltīti ar īpaši bagātu fantāziju, var mēģināt izdomāt, kam jānotiek, lai "Riga FC" nesaglabātu titulu. Es šajā pasākumā nepiedalos.

Toties tālāk… Praktiski skaidrs, ka uz pārējām medaļām pretendē vairs tikai trīs komandas - RFS, FK "Ventspils" un Jūrmalas "Spartaks". Valmieras komanda - tikai ļoti teorētiski, jo arī no 4. vietas to tagad šķir 5 punkti. Par šo vietu valmierieši vēl noteikti paspēkosies, jo var taču notikt tā, ka 4. vieta dos iespēju piedalīties Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā - tas notiks tad, ja FK "Jelgava" neiegūs Latvijas kausu (visi uzskata, ka pusfināla iznākums starp 2. līgas komandu Liepājas "Karosta" un FK "Jelgava" jau ir skaidrs).

Tiesa, vēl var notikt arī tā, ka līdz 4. vietai noslīd RFS, jo "Spartaks" taču atpaliek tikai par 6 punktiem. Pēdējās kārtās visi apstākļi veidojās par labu Ventspils komandai, bet… Vispirms tiesneši nepareizi neieskaitīja gūtos vārtus mačā ar "Riga FC" un atņēma ventspilniekiem uzvaru - mīnus divi punkti (spēle beidzās 0:0), taču tad atkal viss notika ventspilniekiem par labu - RFS nospēlēja neizšķirti ar FK "Jelgava", bet "Spartaka" uzvara pār FK "Liepāja" situāciju nevarēja pasliktināt, ja vien ventspilnieki paši pārspētu FK "Metta".

Varonīgi atspēlējušies no 0:2 un panākuši vadību 3:2, ventspilnieki tomēr neuzvarēja - 3:3. Pēdējā laikā FK "Ventspils" prezidents izsaka ļoti daudz pretenziju tiesnešiem un LFF vadībai, rodas pat iespaids, ka starp rindām viņš grib pateikt par tīšu Ventspils komandas "zāģēšanu" un par neļaušanu tai tikt trijniekā un nodrošināt piedalīšanos Eiropas līgā. Daļa taisnības - par tiesnešu kļūdām - viņam ir, to nevar noliegt, taču - tikai daļa taisnības. Varbūt derētu ieklausīties vārdos, ko pēc mača ar "Metta" uzrakstīja viens no bijušajiem FK "Ventspils" spēlētājiem - proti, varbūt vispirms tieciet skaidrībā ar to, kas jums notiek komandā un kāpēc jūs zaudējiet punktus spēlēs, kurās pretendents uz medaļām nedrīkst tos zaudēt (piemēram, mačos ar "Metta" ventspilnieki šosezon zaudēja 5 punktus).

Ap ventspilnieku komandu radītā gaisotne nevar neietekmēt futbolistu sniegumu laukumā, plus vēl uzbrukuma līdera Tosina Aijeguna pārdošana Cīrihes komandai (jau pirmajā mačā Šveices virslīgā guva vārtus), plus savainojumi un diskvalifikācijas par brīdinājumiem… Nav ļaunuma bez labuma - no soliņa tika pacelti gados jaunie pašmāju futbola audzēkņi un viņi sevi labi apliecināja (ja Tālbergs zināms jau kopš pagājušās sezonas, tad Ļotčikovs un Dusalijevs daudziem bija atklājums – patīkams atklājums).

Jau sešās spēles pēc kārtas, bet tas ir gandrīz vesels riņķis, virslīgā nav uzvarējis FK "Liepāja". Kopš uzvaras 28. jūlijā viesos pār "Metta" (3:2) piedzīvoti pieci zaudējumi un tikai vienā spēlē izdevās paņemt kaut punktu. Tāpēc nav jābrīnās, ka komanda atrodas tur, kur atrodas un ka tai jāskatās nevis Eiropas līgas virzienā, bet gan uz turnīra tabula leju, jo no pēdējās vietas un pārspēlēm šķir vairs tikai 5 punkti. Jābrīnās par to, kas notika ar komandu, kas Eiropas līgā pārspēja Minskas "Dinamo", kas cienīgi spēlēja pret Zviedrijas vicečempionu, kas rādīja skatāmu futbolu. Aleksandra Starkova stāšanās pie komandas stūres ienesa jaunas vēsmas un tās nevarēja nemanīt, bet toties tagad jau dzird neapmierinātību ar pieredzējušo treneri, ar viņa treniņu metodēm, pārlieko prasīgumu utt.

Šī sezona Liepājas futbola līdzjutēju cerības neattaisnoja, tas skaidrs jau tagad. Ko un kā darīt tālāk - ar to nu liepājniekiem pašiem jātiek galā, jo sastāvs viņiem ir labs, ir vairāki talantīgi pašmāju spēlētāji, ir apstākļi, lai komanda spēlētu daudz sekmīgāk. Varbūt arī vajag "parakņāties" sevī?

Pēc zaudējuma "Riga FC" vairs tikai teorētiski Eiropas līgā var tikt Valmieras komanda. Ja pirms sezonas kāds būtu teicis, ka Valmieras komanda spēkosies par medaļām un par vietu Eiropas kausos… Par to varētu arī izsmiet. Taču valmierieši ātri pierādīja, ka viņi nav nekāds pārsteigums un ka viņu labais sniegums nav nejaušība. Lai kā arī viņiem beigsies šīs sezona, tā noteikti būs labākā Valmieras futbolam vairākos pēdējos gados un tikai tāpēc vien ir vērts turpināt iesākto. Skaidrs, ka būs vilšanās, ja komanda paliks, piemēram, 5. vietā, taču - cik reizes Valmiera virslīgā vispār ir bijusi tik augstu? Turklāt vēl virslīgā, kurā katrs var uzvarēt katru.

"Spartaks" vēl uz divām sezonām pagarināja līgumu ar galveno treneri Nuncio Dzavetjeri. Tas liecina par uzsākta kursa turpināšanu komandas veidošanā. Pēc trim zaudējumiem pēc kārtas (turklāt vēl 0:6 pret RFS iepriekšējā spēlē) spartakieši spēja "savākties" un rezultatīvā spēlē pieveica liepājniekus - 4:2.

No trešās vietas "Spartaku" šķir tikai 3 punkti, nākamo spēļu kārtu Jūrmalas komanda izlaiž un atstarpe var palielināties (FK "Ventspils" spēlēs Valmierā, kas būs laikam nākamās kārtas centrālā spēle), taču izredzes izjaukt pašreizējo trijnieku jūrmalniekiem ir. Līguma pagarināšana ar galveno treneri var kļūt par svarīgu psiholoģisku faktoru - ja reiz tā notiek, tātad izvēlētais ceļš un paveiktais ir novērtēts, tātad būs turpinājums.

Ja vēl nesen likās, ka par izvairīšanos no pārspēlēm spēkosies tikai divas komandas, tad tagad 9. vietu no 6. vietas šķirt tikai 5 punkti. Nākamajā kārtā "Metta" un BFC "Daugavpils" spēlēs viesos ar abiem līderiem, taču tas, kā jau šosezon vairākkārt pierādīts, nenozīmē, ka abas šīs komandas paliks bez punktiem un ka Jelgavas un Liepājas komanda var atviegloti uzelpot.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu