FIFA piekrīt ierobežot spēlētāju izīrēšanu un aģentu komisijas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) piekritusi no nākamās sezonas ierobežot spēlētāju skaitu, ko klubs var izīrēt, un komisiju apmērus spēlētāju aģentiem, trešdien paziņoja FIFA.

Savā paziņojumā FIFA uzsvēra, ka "veiks virkni soļu, lai aizsargātu sistēmas vienotību un novērstu pārkāpumus".

No nākamās sezonas klubam starptautiskā spēlētāju īrēšana un izīrēšana būs iespējama vien astoņiem futbolistiem, līdz 2022./2023.gada sezonai šim skaitlim samazinoties līdz sešiem futbolistiem. Spēlētāju skaits, kuri varēs tikt izīrēti starp diviem klubiem, būs trīs sportisti. Tomēr šie ierobežojumi attieksies vien uz futbolistiem, kuri pārsnieguši 21 gada vecumu, vai spēlētājiem, kuri nekad nav atradušies kāda kluba sistēmā un kuru vecums nepārsniedz 21 gadu.

Pasākumi tiek veikti pārkāpumu un pārmērīga skaita šādu darījumu mazināšanai, ņemot vērā spēlētāju pārmērīgu uzkrāšanu klubos un sacensību kropļošanu, kad klubs saņem vairākus spēlētājus īrē no lielāka kluba, ar kuru ir cieša sadarbība.

"Spēlētāju attīstība ar šādu ceļošanu no viena kluba uz otru bez konkrēta karjeras plāna tiek kavēta. Pašreizējā īrēšanas sistēma atļauj spēlētāju uzkrāšanu kādā klubā un tālāku viņu izīrēšanu citiem klubiem," ziņu aģentūra AFP ziņo par konfidenciālā dokumentā rakstīto.

Šie pasākumi tiek veikti pret tādiem klubiem kā Londonas "Chelsea", kuri pēdējos gados izīrējuši veselu pulku futbolistu. "Monaco" šobrīd ir izīrējusi 18 futbolistus, ieskaitot septiņus Beļģijas klubam no Briges "Cercle".

Īrēšanu vienas valsts čempionāta ietvaros izmaiņas FIFA noteikumos uzreiz neietekmēs, jo valstu federācijām būs doti trīs gadi, lai sakārtotu īres sistēmu "atbilstoši FIFA principiem".

Rekomendācijas plānots apstiprināt FIFA padomes sēdē, kas 24.oktobrī notiks Šanhajā.

Tāpat FIFA vēlas ierobežot naudu, kas netiek ieguldīta futbolā, bet aizplūst spēlētāju aģentu kabatās. Tāpēc FIFA plāno ierobežot komisiju apjomus, lai ierobežotu šo "mēri" futbola pāreju sistēmā.

Turpmāk plānots, ka izīrējošais klubs aģentam, kurš darbojas tā interesēs, nemaksās vairāk par desmit procentiem no summas, ko saņems klubs. Savukārt aģents, kurš pārstāv spēlētāju, drīkstēs saņemt ne vairāk par trim procentiem no futbolista algas un ne vairāk par trim procentiem, pārstāvot klubu, kurš spēlētāju pērk.

2016.gadā Mino Rajola saņēma 27 miljonus eiro par savu darbību Pola Pogbā pāriešanā no Turīnas "Juventus" uz Mančestras "United" par toreiz rekordlielu summu, kas pārsniedza 100 miljonus eiro.

"Šie pasākumi noteikti neiepriecinās aģentus, taču par to nepieciešamību bijām vienisprātis, diskutējot par šo pasākumu ieviešanu vairāk nekā gadu," FIBA pārstāvis teica žurnālistiem FIFA mītnē Cīrihē.

Arī šie pasākumi jāapstiprina FIFA padomei Šanhajā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu