Rodrigo Ābols: Kad runāju krieviski, Bobrovskis uz mani skatījās ar lielām acīm (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Rodrigo Ābols
Rodrigo Ābols Foto: Edijs Pālens/LETA

Kad pavasarī notikušā pasaules hokeja čempionāta pašā sākumā Latvijas izlases uzbrucējs Rodrigo Ābols salauza pirkstu, viņš nevarēja iedomāties, ka pēc pāris dienām ar sev nepazīstama aģenta starpniecību saņems līguma piedāvājumu no Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Floridas "Panthers". Notikumi attīstījās strauji, un vasaru Rodrigo jau sagaidīja kā "Panthers" sistēmas hokejists. Ceļš pretī savam sapnim gan viņam jāsāk no fārmkluba Amerikas Hokeja līgā (AHL). Portāls TVNET jaunās NHL un AHL sezonas priekšvakarā uz sarunu aicināja, iespējams, šobrīd labāko Latvijas centra uzbrucēju.

TVNET: Rodrigo, pastāsti, kur šobrīd rit tava ikdiena?

Rodrigo Ābols: Šobrīd dzīvoju viesnīcā, kas ir pastaigas attālumā no halles Springfīldā. Līdz hallei jāiet aptuveni trīs minūtes. Pilsētu vēl tā kārtīgi nav sanācis laika apskatīt.

TVNET: Daudziem latviešiem, iespējams, izdzirdot pilsētas nosaukumu, pirmā asociācija ir ar multfilmu "Simpsoni".

R.Ābols: Domāju, ka ASV ir vismaz 20 Springfīldas! (Smejas.) Šī ir diezgan maza pilsēta. Nav arī nemaz tik slikti, kaut pirms atbraukšanas mani daudzi ar to biedēja. Teica, ka galīgi neesot ko darīt. Tā nav. Nesen uzcelts milzīgs kazino, kas pievilina tūristus. Mani tas gan nesaista. Varbūt vienīgi pusdienās tur var aiziet. Te ir Slavas zāle basketbolistiem. Var atrast, ko darīt brīvajā laikā.

TVNET: Kādā hallē spēlē Springfīldas komanda?

R.Ābols: Halle ir diezgan normāla. Aptuveni 5000 sēdvietu. Interesants fakts gan ir tāds, ka halli dalu ar Jāni Jaku. Viņam koledža ir 10 minūšu attālumā. Viņi spēlē un trenējas mūsu hallē.

TVNET: Esi sācis savu profesionālo ceļu Ziemeļamerikā, tiecoties uz NHL. Pastāsti, kāda bija tava vīzija pirms došanās uz ASV?

R.Ābols: Jau tad, kad parakstīju līgumu, zināju, ka uzreiz ielēkt NHL no Eiropas varētu tikai milzu talants vai liels meistars. Zināju, ka vajadzēs spēlēt AHL. "Panthers" nometni aizvadīju solīdi, arī treneri uzslavēja. Protams, ir dažas epizodes, kuras vēlētos aizvadīt vēlreiz, lai izlabotu kļūdas. Grūta un intensīva nometne. Daži teica, ka grūtākā pēdējos gados. Tāds ir jaunā galvenā trenera Džoela Kvenvila darba stils. Vēlas, lai treniņi ir intensīvi, pietuvināti spēles situācijām.

TVNET: Kā iejuties starp nepazīstamām sejām? Centies būt draudzīgs, izpalīdzīgs vai palikt atmiņā treneriem, nepievēršot uzmanību attiecību veidošanai ar konkurentiem?

R.Ābols: Protams, centos būt draudzīgs un pieklājīgs. Nav arī tā, ka jāstāv malā un no visiem jābaidās. Parunāju arī ar puišiem no lielās komandas. Mans pluss ir tas, ka pārvaldu krievu valodu. Runāju ar Aleksandru Barkovu, Jevgeņiju Dadonovu, Denisu Malginu. Viņi mani arī uzaicināja vakariņās. Ja nerunātu krieviski, tas, visticamāk, nenotiktu. Viņi mani paņēma savā paspārnē. Bija interesanti parunāt.

TVNET: Tev esot sanākusi arī kāda kurioza epizode, kurā nācās atvainoties vārtsargam Sergejam Bobrovskim. Pastāsti par to!

R.Ābols: Nekas jau tur tāds nebija! Skrēju uz tālo stūri, mēģināju "atvērties". Trīs pretinieki vienlaikus pagrūda no aizmugures, tāpēc uzkritu virsū Bobrovskim. Tad viņš vēl nezināja, ka es runāju krieviski. Krievu valodā viņam paprasīju, vai viss kārtībā. Ar lielām acīm uz mani paskatījās, bet teica, ka viss labi. Pēc treniņa vēlreiz prasīja, vai tiešām runāju krieviski.

TVNET: Kādā brīdī tas tev varbūt var arī kaut kā palīdzēt, jo savstarpējās attiecības starp dažādu nacionalitāšu pārstāvjiem NHL klubos ir ļoti svarīgas.

R.Ābols: Iespējams. Katram ir savs komforts. Kompānija, kurā viņš jūtas visērtāk. Arī amerikāņi te sadalās grupiņās, tad kopā iet pusdienot. Mums jau tā grupa tāda smieklīga. Barkovs teorētiski ir soms, Dadonovs krievs, Malgins šveicietis, bet es esmu latvietis. Vienkārši visi mākam runāt krieviski.

TVNET: Vai izdevās individuāli parunāt ar "Panthers" galveno treneri vai kādu no viņa palīgiem?

R.Ābols: Ar galveno treneri īpaši nesanāca. Ar palīgiem nedaudz vairāk. Kad tiku nosūtīts uz AHL, tad treneru korpuss iesauca pie sevis kabinetā. Teica, ka bija laba nometne, bet AHL jāpiestrādā pie ātruma mazajā laukumā. Pats jau jutu, ka esmu nedaudz apjucis un pazudis. Kopējā kultūra mainās ne tikai "Panthers" komandā, bet arī AHL klubā. Viņus interesē tas, lai kļūtu labāks spēlētājs un cilvēks. Viņi investē, lai spēlētāji saņemtu izsaukumu uz augšu.

TVNET: Kāda ir noskaņa AHL komandā "Thunderbirds"? Kā klasiskā fārmklubā - katrs pats par sevi?

R.Ābols: Treneri to bieži uzsver: jāspēlē kā komandai. Skaidrs, ka spēlētāji ar divvirzienu līgumiem grib sagaidīt izsaukumu uz NHL, bet treneri atkārto, ka klubā ir arī tādi, kurus varbūt nekad neizsauks. AHL jau ir viņu NHL. Tāpēc mums jācīnās arī par viņiem, jāspēlē visiem kopā. Neeju uz halli nokārtu galvu, ka jau tagad nepaliku Floridā. Eju un strādāju, lai nopelnītu savu iespēju. Cerams, ka izdosies līdzīgi kā Zviedrijā. Tur vispirms spēlēju Zviedrijas AHL (pēc spēka otrajā līgā "Allsvenskan" - aut.), bet tad tiku galvenajā komandā, kur sevi labi parādīju. AHL apradīšu ar Ziemeļamerikas hokeju, būšu pārliecinātāks par sevi.

TVNET: Tu esi spēlējis Kanādas junioru līgās. Varētu domāt, ka tur gūtā pieredze uz mazā ledus tev tagad lieti noder. Vai tā ir?

R.Ābols: To vispār nevar salīdzināt! Kvebekas junioru līgā vispār bija tāds bērnu hokejs, bez sistēmas. Katrs tikai mēģina gūt pēc iespējas vairāk punktu. Ir neskaitāmi piemēri, kad spēlētājs sezonā gūst 90 rezultativitātes punktus Kvebekas līgā, bet nekur pēc tam vairs nespēlē. Vienkārši cilvēks māk vākt punktus, bet nemāk spēlēt sistēmas hokeju. NHL un AHL vārtus gūst meistarīgākie. Tie, kuri māk izmantot to, ka pretinieks zaudē pozīciju.

TVNET: Kāds ir tavs šībrīža plāns dzīvošanai Springfīldā? Cik ilgi paliksi viesnīcā?

R.Ābols: Sieva nesen atlidoja uz Springfīldu, tagad kopā dzīvojam viesnīcā. Jāgaida vēstule no kluba, ka viņi rēķinās ar mani un varu meklēt dzīvokli. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thinking about what’s for dinner

A post shared by Rodrigo Ābols (@abolsjr) on

TVNET: Vai jau tagad vari spriest par aptuveno līmeni, kāds varētu būt AHL?

R.Ābols: Pagaidām ir grūti to pateikt. Piemēram, Zviedrijā augstākajā līgā vairums ir nobrieduši profesionāļi. Šeit ir daudz tādu, kuri spēlēs savu pirmo profesionālo sezonu - no junioriem vai koledžas. 

TVNET: Kā pavadi savu brīvo laiku Springfildā pēc treniņiem?

R.Ābols: Tagad esmu nedaudz vairāk pievērsies amerikāņu futbolam. Jaunā stihija vasarā man bija golfs. Tagad varu sekot līdzi lielajiem turnīriem. Ieslēdzu golfa kanālu un izbaudu. Kādus trīs gadus mani mēģināja ievilkt šajā sporta veidā. Vasarā pamēģināju, un jau nākamajā dienā pasūtīju sev nūju komplektu. 

TVNET: Paldies, Rodrigo, ka atradi laiku sarunai. Lai veicas jaunajā sezonā!

R.Ābols: Paldies!

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu