Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: visi savās vietās, plus - Tukums

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
FK "Tukums 2000/TSS" futbolisti
FK "Tukums 2000/TSS" futbolisti Foto: FK Tukums 2000/Facebook

Aizvadītajā "Optibet" futbola virslīgas spēļu kārtā varēja kļūt zināms 2019. gada Latvijas čempions. Nekļuva. Varēja kļūt vēl blīvāks komandu izvietojums turnīra tabulā no trešās līdz piektajai vietai. Arī nekļuva. Tikai BFC "Daugavpils" vēl nedaudz (par vienu punktu) attālinājās no 9. vietas un piedalīšanās pārspēlēs par vietas saglabāšanu virslīgā. Turpinājums un pārmaiņas sekos pēc tā sauktās izlašu pauzes, taču tas nenozīmē, ka aizvadītās nedēļas nogale virslīgā bija mierīga. Šosezon tas nav iespējams.

Čempions un līderis "Riga FC" šajā kārtā nespēlēja, taču varēja kļūt par titula ieguvēju otro gadu pēc kārtas, ja vien tuvākais sekotājs RFS būtu zaudējis Valmierā.

Spēles sākums Vidzemes Olimpiskā centra futbola laukumā bija tik vētrains, ka tam varēja sekot jebkāds turpinājums, taču izpaudās laikam tomēr augstāka RFS futbolistu meistarība - valmierieši savas iespējas neizmantoja, bet tad vēl kļūdījās savu vārtu tuvumā, un 0:2 jau bija pārāk dziļa brūce.

Mājinieki nepadevās, kad rezultāts bija arī 0:3, viņi guva tā sauktos goda vārtus, kas tikai lieku reizi apliecina "Valmiera Glass ViA" komandas likumsakarīgu atrašanos turnīra tabulas vidū un cerības uz debiju Eiropas kausu izcīņā.

Savukārt RFS futbolisti ar šo uzvaru laikam praktiski nodrošināja sev otro vietu un var vairāk sākt domāt par Latvijas kausa izcīņas finālu 26. oktobrī Jelgavā. Komandai pagaidām vēl nav neviena titula, un tas būs ļoti labs stimuls pēc iespējas labāk sagatavoties finālmačam pret FK "Jelgava".

Jelgavnieki, šķiet, jau gatavojas kausa izcīņas finālam un veido komandu nākamajai sezonai. Ar lielāko daļu no līderiem (tajā skaitā ar leģionāriem) līgums ir spēkā arī uz nākamo sezonu, tā ka atliek tikai veikt korekcijas komandas sastāvā - atstājot tajā labākos no tiem, kam beidzas līgums, labākos jaunos spēlētājus un piemeklējot izpildītājus konkrētās pozīcijās, kuras jāpastiprina. Tas ir labs stimuls aizvadīt spēles ar pilnu pašatdevi, tas noteikti palīdzēja pēc 1:3 zaudējuma Liepājā ar 5:2 pārspēt Jūrmalas "Spartaku", kuram stimula krāt punktus netrūkst - tikai 4 punktus priekšā ir 3. vieta, bet tikai divus punktus aiz muguras ir Valmiera. Spartakieši paliek turpat, jo Valmieras komanda arī zaudēja.

Labvēlīgu situāciju nostiprināties 3. vietā atkal neizmantoja FK "Ventspils" - 1:1 viesos ar BFC "Daugavpils", turklāt šoreiz ventspilniekiem nav iemesla vainu meklēt veiksmes trūkumā vai tiesnešos. Viņi neuzvar jau četrās spēlēs pēc kārtas (trīs neizšķirti un zaudējums), un Daugavpilī spēle varēja beigties viņiem vēl sliktāk, jo tās galotnē vairāk iespēju gūt vārtus bija laukuma saimniekiem. Ja kāds nezināja, kur komandas atrodas turnīra tabulā, tad diezin vai varēja pateikt, ka spēlē komanda, kas cenšas izvairīties no pārspēlēm, ar komandu, kas spēkojas par medaļām, - daugavpilieši pēc rindu pārkārtošanas sezonas vidū demonstrē arvien labāku sniegumu.

Pirmo reizi kopš jūnija vidus otro uzvaru pēc kārtas guva FK "Liepāja", kas savā laukumā ar 2:1 pārspēja FK "Metta". Šis fakts - tikai tagad atkal divas uzvaras pēc kārtas - tikai apliecina liepājnieku pašreiz likumsakarīgo atrašanos 6. vietā.

Cik ilgi turpināsies šis "pacēluma vilnis" Liepājas komandā, tas nav paredzams. Komandai svarīgi - pat ja tā paliks 6. vietā - labi aizvadīt sezonas beigas, jo tas vairāk vai mazāk, bet var ietekmēt tās rocību nākamajā sezonā. Liepājniekiem nepaveicās, ka tieši tagad iestājas divu nedēļu pauze izlašu spēļu dēļ, un no tā, kā liepājnieki šo pauzi izmantos (Latvijas izlasē no FK "Liepāja" uzaicināti 4 spēlētāji), lielā mērā būs atkarīgs tas, kāds komandai būs finišs šajā sezonā.

Var apsveikt ar priekšlaicīgu uzvaru "Komanda 1. līgas" turnīrā un iekļūšanu "Optibet" virslīgā FK "Tukums 2000/TSS" komandu. Tukumā varbūt vairs nav neviena no līdzjutējiem, kuri to varētu atcerēties, taču vienīgo reizi Latvijas (toreiz Latvijas PSR) futbola virslīgā Tukuma komanda spēlēja pirms 65 gadiem - 1954. gada čempionātā tukumnieki ieņēma pēdējo, 10. vietu un virslīgu atstāja.

Šī Tukuma komanda gados jaunā (vēl nesen pats spēlēja virslīgā!) galvenā trenera Jurģa Kalna vadībā (ceļazīme uz virslīgu tika iegūta Smiltenē tieši trenera dzimšanas dienā) diezin vai būs punktu dāļātāja, ko tā šosezon jau apliecināja Latvijas kausa izcīņā (turklāt būtu tikai loģiski, ka komanda pastiprinātos, un šajā sakarā jau dzirdēju runas par vēlmi aicināt komandā dažus Tukuma futbola audzēkņus).

Kopš neatkarīgas atjaunošanas Tukums ir 12. pilsēta (Kuldīga ar bēdīgi slaveno FK "Venta" gan šajā ziņā bija nosacīta, taču komandas "pieraksts" bija tieši šajā Kurzemes pērlē), kas būs pārstāvēta virslīgas čempionātā. Virslīgas klubu ģeogrāfijas paplašināšanās nevar nepriecēt, bet pilnīgi jaunas komandas ienākšana virslīgā jau tagad rada papildu interesi par nākamo sezonu.

Taču vispirms jāpabeidz 2019. gada sezona, un atlikušās spēļu kārtas būs spraigas - ja jautājums par čempionu ir diezgan formāls, ja arī otrā vieta rādās aizņemta, tad tālāk... Neko nevar skaidri zināt.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu