Ostapenko jaunā trenere Bartoli: Mums ir līdzīgi raksturi (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Mariona Bartoli
Mariona Bartoli Foto: WTA LINZ (Facebook)

Latvijas tenisistei Aļonai Ostapenko un viņas jaunajai trenerei Marionai Bartoli ir līdzīgi raksturi, uzskata francūziete.

Ostapenko trešdien Austrijā izcīnīja uzvaru Lincas WTA "International" sērijas turnīra pirmās kārtas mačā.

Spēles pārtraukumā Latvijas tenisistes treneres funkcijas pildīja Bartoli, kura traumu dēļ noslēdza tenisistes karjeru 2013. gadā.

Pēc spēles notika preses konference, kas ilga nepilnas 20 minūtes, jo klātesošajiem medijiem bija liela interese par uzsākto sadarbību.

"Domāju, ka kopumā aizvadīju labu spēli. Labi servēju, labi situ pa bumbiņu. Nupat ierados no Ķīnas, tāpēc nebija daudz laika pierast pie laika zonu maiņas. Dažreiz tas varbūt pat nāk par labu, jo īsti nesaproti, kas laukumā notiek, tāpēc vienkārši koncentrējies cik vien spēj," sacīja Ostapenko.

"Esmu ļoti priecīga par viņas spēli. Nav viegli mērot tādu ceļu, pārceļoties no viena kontinenta uz otru, turklāt bija jāpārceļas arī no āra laukuma uz iekštelpām. Tas ir grūti, it sevišķi sezonas beigās, kad spēlētājām ir sakrājies nogurums," teica Bartoli.

Pašlaik 35 gadus vecā Bartoli karjeras laikā WTA vienspēļu rangā spēja sasniegt 7. vietu. 

"Esmu apmierināta ar viņas kāju darbību, viņa labi kustējās. Izdevās sitieni, arī attieksme bija ļoti laba. Esmu priecīga, ka viņa uzvarēja pirmo spēli manā vadībā," piebilda Ostapenko jaunā trenere.

2013. gadā Bartoli triumfēja Vimbldonas čempionātā. Kopumā viņai ir 8 vienspēļu WTA turnīru tituli.

"Mēs jau vairākus gadus esam labas draudzenes. Uzturam kontaktu, bieži komunicējam. "Grand Slam" turnīros kopā iedzeram kafiju," atklāja Ostapenko.

Interesanti, ka Bartoli ir strādājusi par reportieri un spēļu komentētāju televīzijā. Viņa intervēja Ostapenko uz laukuma uzreiz pēc Latvijas tenisistes vēsturiskās uzvaras 2017. gada "French Open" turnīrā.

"Tas, kā viņa spēlēja finālā, bija satriecoši. Kad es pirmo reizi spēlēju "Grand Slam" finālā, es biju ļoti nervoza. Viņa ar stresu tika galā lieliski. Tas bija iespaidīgi, kā viņa finālmačā atspēlējās un izcīnīja uzvaru," sacīja Bartoli.

"Mums ir līdzīgs spēles stils. Tāpēc man ir ļoti viegli saprast viņas spēli. Redzēsim, kā mums izdosies," par jauno sadarbību piebilda francūziete.

"Teniss ir mana kaislība. Esmu daudz komentējusi spēles. Sniegt spēlētājai savu pieredzi nav bijis mans mērķis, bet tas vienmēr ir bijis man prātā. Ir jāatrod ķīmija ar spēlētāju. Nevar atnākt un piespiest spēlētāju progresēt, ja viņa to nevēlas. Ir jādod padomi," uzskata Bartoli.

"Negrasos mainīt viņas spēli, jo viņa, protams, ļoti labi zina, kā spēlēt tenisu. Kā bijusī spēlētāja es saprotu, kā viņa jūtas laukumā. Tāpēc spēlētāji algo bijušos spēlētājus. Mans darbs ir palīdzēt viņai atgūt pārliecību, ka viņa ir pasaules Top 10 spēlētāja," atzīmēja trenere.

Pagaidām neesot vienošanās par konkrētu sadarbības laiku. Bartoli augstākajā līmenī šī ir pirmā pieredze treneres darbā, jo iepriekš tas nebija savienojams ar darbu televīzijā.

"Gribam mēģināt sadarboties. Protams, tas ir viņas lēmums. Viņai ir jāsaprot, patīk šī sadarbība vai nē. Jāsaprot, vai viņa jūtas komfortabli. Ja viņa jutīs, ka vajag kāda cita palīdzību, tas neietekmēs mūsu draudzību," norādīja trenere. 

"Mums ir līdzīgi raksturi. Mēs viena otru saprotam. Esmu bijusi tenisiste 15 gadus pēc kārtas. Zinu, kā tikt galā ar spiedienu, kā spēlēt lielākos mačus dzīvē. Vēlos sniegt viņai atbalstu, nevis nosodīt," teica Bartoli.

Viņa saskata sevī līdzību ar Ostapenko.

"Mēs dažkārt tik ļoti koncentrējamies tam, ko mēs darām, ka kļūstam nedaudz trakas. Tādas mēs esam. Viņa uz laukuma ir pavisam cita personība nekā ārpus laukuma. Es arī tāda pati biju," atzina Bartoli.

Ostapenko iepriekš strādājusi ar vairākiem vīriešu kārtas treneriem, taču karjeras lielāko uzvaru "French Open" titulu viņa izcīnīja kopā ar spānieti Anabellu Medinu Garigesu.

"Biju pieradusi trenēties pie mammas, tāpēc izmēģināju trenēties pie vairākiem vīriešu treneriem. Sapratu, ka tas īsti nestrādā. Ar Anabellu strādāju, kad uzvarēju "Roland Garros". Mēs labi sapratāmies. Patīkami, ka sieviešu kārtas treneres tagad ir arvien vairāk. Citādi dažreiz liekas, ka 90% treneru ir vīrieši," sacīja Ostapenko. 

Šosezon lielākais Ostapenko klupšanas akmens ir serve. Viņa pasaules tūrē pieļāvusi visvairāk dubultkļūdas.

"Ir dažas tehnikas lietas, kuras jau redzu, taču tagad nav īstais laiks tās mainīt. Varu dot viņai dažus padomus, kurus viņa var paturēt prātā spēles laikā. Ja turpināsim sadarbību, pie tā strādāsim starpsezonā. Kad viņa ir pārliecināta par savu servi, tā viņai izdodas ļoti labi. Kad serve nesanāk, tad sāc stresot un kļūst tikai sliktāk un sliktāk," teica Bartoli.

"Tā vairāk ir psiholoģiska problēma, jo treniņā mierīgi varu ieservēt eisus un nepieļaut dubultkļūdas. Kad jāspēlē mačos, sākas daudz dubultkļūdas. Tajā pašā laikā reizēm izšķirošos brīžos spēju labi servēt, piemēram, pret Plīškovu trešajā setā," sacīja Ostapenko.

Lincas WTA "International" sērijas turnīra otrajā kārtā Ostapenko paredzēta tikšanās ar francūzieti Alizē Kornē, kura pasaules rangā ir 57. vietā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu